Otvori pretragu
Otvori navigaciju
arenasport1
Na programu od 22:00
Boks
arenasport2
Na programu od 20:45
Troyes - Auxerre
arenasport3
Na programu od 22:00
TSC - Partizan
arenasport4
Na programu od 21:00
L.A. Lakers - Boston
arenasport5
Na programu od 22:00
Club Brugge - Manchester United
Otvori pretragu
Fudbal
06.02.2020. - 16:13

Infantino priznao: Čekali smo 15 godina na njega, VAR još nije savršen

MN Press
Prvi čovek FIFA odgovorio na kritike, posebno iz Engleske

Za ovu fudbalsku sezonu se može reći da je prva u kojoj je široko prihvaćena upotreba video sistema za pomoć sudijama (Video Assistant Referee – VAR) i ovaj sport se prilično promenio.

Navijači i dalje pokušavaju da se naviknu na "odloženo slavlje", odnosno dok sudija ne proveri da li je bio gol/ofsajd/faul, navijači kukaju kako je fudbal "izgubio dušu", neki ga podržavaju i govore da je fudbal sada konačno "čist i pravedan".

Sada se oglasio i predsednik FIFA Đani Infantino.

On je rekao da se VAR ne koristi kako treba u nekim zemljama, kao i da konačna odluka uvek treba da bude na sudijama, a to nije svuda slučaj.

"Važno je da je VAR tu da podrži sudiju, a tako je VAR primenjen u skoro svakom delu sveta, ali ne svuda", rekao je Infantino a preneo Rojters.

Glavna zamerka na VAR je što ljudi misle da se ne sprovodi njegova osnovna namera, a to je da pregleda najočiglednije greške, a blizu nje je i ona da odluka prosto traju predugo. Opšti je utisak da odluke donosi sistem, a ne sudija.

Trener Totenhema Žoze Murinjo rekao je novinarima u utorak da sistem treba da se zove "Video sudija", a ne "Video za pomoć sudiji", jer sudija na terenu više ne donosi odluke.

Anketa koju je sproveo YouGov pokazuje da šest od 10 navijača misle da sistem loše radi u Premijer ligi.

"Na početku je Italija prolazila kroz sličan turbulentni period kod nekih kritičara, tako da ne bih sdaašnje kritike i kritičare, posebno iz Engleske, shvataio previše dramatično. Nema razloga da u Engleskoj ne bude uspešan kao i svuda ostalo. Mislim da je stanje normalno za nešto što smo čekali 150 godina", rekao je Infantino.

A onda je priznao.

"Ne možemo da se pretvaramo da je sve savršeno, ali postoji određeni napredak. Ovo je sigurno korak u pravom smeru i pomoć za sudije, ali treba da se koristi na odgovarajući način", rekao je Infantino.

Poslednje vesti

Poslednji video snimci