Vesti iz odbojke

Odbojkaši Partizana neće sa trona, Crvena zvezda izgubila vođstvo u finalnoj seriji: Majstorica odlučuje šampiona

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

23.04.2024 21:47
odbojkaši Crvene zvezde i Partizana u finalnoj seriji Superlige Srbije MN Press
odbojkaši Crvene zvezde i Partizana u finalnoj seriji Superlige Srbije

Odbojkaši Partizana dobili su i drugi put zaredom Crvenu zvezdu u finalnoj seriji Superlige Srbije - 3:2 (25:23, 27:25, 22:25, 22:25, 15:13), čime se aktuelni šampion izjednačio sa večitim rivalom u pobedama, pa će tron odbraniti ili izgubiti tek u majstorici. 

Domaći crno-beli vodili su tokom gro startnog seta, u više navrata bežeći rivalu pet poena (11:6, 12:7, 15:20), da bi gosti u finišu okrenuli ćurak (19:20). Dva puta iza toga su izabranici Ivice Jevtića imali +1, pa duplirali razliku (21:23), ali su onda pali pod naletom pulena Bojana Janića. 

S četiri vezana nezaustavljena udarca, branilac titule vratio se na velika vrata, da bi Mrdak iskoristio set loptu i približio svoj tim majstorici. Međutim, nije Zvezda tek tako stigla u poziciju da bez nje reši aktuelno prvenstvo, što je demonstrirala na početku druge deonice meča u Zemunu.

Crveno-beli su odmah "dodali gas", a takav pristup im je doneo ogromnih sedam poena viška polovinom seta (10:17). Sve je mirisalo na izjednačenje, ali rival je bio strpljiv i uporan u topljenju razlike. Kaskao je manje ili više do 23:23, pa u, poen za poen, završnici ipak sačuvao setovsku prednost.

Nije to obeshrabrilo protivnika, naprotiv, izvukao je pouke iz dotadašnjeg toka susreta, pa zaigrao kako zna i ume, s tom razlikom što je sada bio koncentrisaniji u ključnim momentima. Uglavnom je imao prednost, vodio i sa pet poena (poslednji put na 10:15), pa došao u egal situaciju, ali je ostao pribran posle 21:21. 

Četvrti set bio je najizjednačeniji, tako što su crno-beli sitno vodili a crveno-beli držali korak, pa tako tvrdoglavo rešeni da produže duel preokrenuli stvari, stigavši čak do +3 u jednom momentu (16:19). Tako fokusiran, s tom razlikom je odveo meč u peti, po pravilima igre najkraći set. 

A u njemu se dugo za sve pitao Janićev tim. Konstatno je imao višak poena, od jednog do šest razlike (13:7), ne gubeći glavu ni posle serije Jevtićeve ekipe od pet vezanih poena (12:13). Prišla je Zvezda na -1 (13:14), ali je odmah zadobila fatalan udarac. Večeras najviše zahvaljujući Partizanovom kapitenu Miliji Mrdaku (28 poena), kom je na drugoj strani odlično parirao Dušan Nikolić (27). 

Odlučujući meč igra se 26. aprila na Banjici, kada će timovi imati priliku da osvoje (po) 13. naslov prvaka države, računajući ceo istorijat domaćeg šampionata. 

 

Cup tree provided by Sofascore