NBA

Marej u drami poslao Lejkerse na odmor: Denver u polufinalu Zapada igra protiv Minesote

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

30.04.2024 07:04
Džamal Marej junak pobede Denvera Tanjug/AP Photo/David Zalubowski
Džamal Marej junak pobede Denvera

Džamal Marej, hladan kao špricer, četiri sekunde pre kraja pogodio je koš Los Anđeles Lejkersa kao na treningu, a kao da drama nije dostigla vrhunac, za pobedu Denvera od 108:106 (28:24, 22:29, 31:26, 27:27) i plasman (serija 4:1) u polufinale Zapadne konferencije NBA lige gde će im rival biti Minesota Timbervulfsi.

Ostavili su Lejkersi srce na terenu, uspeli nekako da uz kriterijuma arbitara svedu najboljeg igrača NBA lige Nikolu Jokića na očekivani učinak (25 poena, 20 skokova, 9 asistencija, 7 izgubljenih lopti) a da pritom ne izvede nijedno slobodno bacanje što sve govori (Denver za ceo meč imao devet bacanja), ali opet ih je kao u drugom meču serije pobedio Džamal Marej.

Bio je Marej junak utakmice, postigao je 32 poena (13/28 šut, 5/10 za tri, 1/1 bacanja, 7 as, 3 sk), ali 13 u poslednjoj četvrtini i poslednjih pet poena za trijumf. Lebron Džejms je na 1:33 minuta pre kraja doneo novo vođstvo Lejkersima 104:103, da bi Marej promašio "step-bek". Aron Gordon (sedam poena) svojim 13. skokom na meču vratio je loptu da Mareja koji je pogodio trojku za 106:104.

Lebron je bio fauliran u prodoru na 26,1 sekund do kraja i pogodio oba bacanja za izjednačenje. Gosti su rešili da brane poslednji napad domaćina. Marej je izneo ceo napad, Jokić mu je napravio dovoljno dobar blok da on uđe na visinu bacanja i pogodi lagano kao na treningu. Znao je Jokić da u preostale četiri sekunde lopta ide ka Lebronu, bio mu je dovoljno blizu da mu zatvori prostor i sve je bilo rešeno.

 

 

Sam meč bio je napet, Lejkersi su duže imali vođstvo na meču, ali ne više od devet poena, dok je Denver uvek stizao, sticao do šest poena viška i nije uspevao da se odlepi. Kako je igrao Jokić? To je, kako američki komentatori kažu, standard MVP-ja i jednog od najboljih igrača na planeti. Nisu "jezerdžije" uspele ni da ga isprovociraju iako je završio crvenih ruku, imao je 25 poena (12/21 šut, 1/5 za tri), 20 skokova, devet asistencija i sedam izgubljenih lopti od kojih su barem tri bile faul u svim okolnostima osim u ovom meču. Sjajan je u celoj seriji bio i Majkl Porter Džunior sa 26 poena (8/12 šut, 5/7 trojke), Gordon je opet bio dobro zatvoren, Koldvel-Poup se ispromašivao (5 poena), Redži Džekson ubacio dve trojke.

Lejkersi će na odmor iako su dali baš sve od sebe. Lebron je uz 30 poena imao devet skokova i 11 asistencija, Rivs je dodao 19, Dejvis 17 (15 sk), Hačimura 15, a Rasel 14. Nije bila "metla" kao prošle godine, ali nisu bili dovoljno jaki da više naude šampionu koji nastavlja ka odbrani trona.