UEFA Liga šampiona

Borusija i Atalanta mogu Nemačkoj i Italiji doneti ŠESTI klub u Ligi šampiona

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

10.05.2024 08:37
Igrači Borusije mogu Bundesligi doneti šestog učesnika Lige šampiona Tanjug/AP Photo/Martin Meissner, Pool
Igrači Borusije mogu Bundesligi doneti šestog učesnika Lige šampiona

Evrokupovi su stigli do kraja - do finala. Šest najuspešnijih došlo je do kraja, a od raspleta u Londonu, Dablinu i Atini će zavisiti i konačan broj klubova u reformiranim UEFA takmičenjima za narednu sezonu. Zna se da će Italijani i Nemci imati po pet klubova u UEFA Ligi šampiona, ali postoji i scenario po kojem bi imali i šestog!

To će biti moguće samo ako: Borusija iz Dortmunda nadigra Real Madird na Vembliju 1. juna, a završi peta na tabeli kao što je sada, a Atalanta nadmaši Bajer u Dablinu, osvoji UEFA Ligu Evrope, a ostane ispod četvrtog mesta (trenbutno peta) u Seriji A. Onda će u UEFA Ligi šampiona igrati šestroplasirani tim Bundeslige (trenutno Ajntraht) i šestoplasirani iz Serije A (trenutno Roma).

Crvena zvezda kreće iz plej-ofa

Crvena zvezda će kao šampion Srbije šansu za plasman u grupnu fazu UEFA Lige šampiona započeti iz plej-ofa i to izvesno kao nosilac. Poraz donosi jesen u UEFA Ligi Evrope.

Drugoplasirani iz Superlige, startuje od drugog kola kvalifiklacija za LŠ.

Ukrajinski Šahtjor će svim srcem navijati za Real Madrid, jer ako Dortmund slavi, a bude ispod četvrtog mesta onda najbolji šampion po koeficijentu, a dolazi iz zemlje koja nije među prvih 10 na UEFA rang listi, neće imati direktan plasman u Ligu šampiona. U ovom času Šahtjor ima najbolji koeficijent (63,000), Dinamo Zagreb (50,000), Crvena zvezda (40,000)...

Olimpijakos na stadionu "AEK-a" u Atini ne igra protiv Fiorentine samo za prvi evro trofej u istoriji već i za petog učesnika Grčke u evrokupovima, odnosno drugog tima u kvalifikacijama za UEFA Ligu šampiona. 

Rasplet počinje od 22. maja kada Bajer i Atalanta ukrštaju koplja u Dablinu za trofej UEFA Lige Evrope, sedam dana kasnije Atina će biti na nogama jer Olimpijakos protiv Fiorentine juri prvi trofej, a sve se završava na Vembliju 1. juna kada se za krunu bore Real Madrid i Borusija Dortmund.

UEFA Liga šampiona

Finale, Vembli 1. jun

Real Madrid - Borusija Dortmund 21.00

UEFA Liga Evrope

Finale, Dablin 22. maj

Bajer L. - Atalanta 21.00

UEFA Liga konferencije

Finale, Atina 29. maj

Fiorentina - Olimpijakos 21.00