UEFA Liga Evrope

UEFA Liga Evrope: Neuništivi Bajer izbegao poraz od Rome, u finalu sa Atalantom

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

09.05.2024 22:59
Ademola Lukman, strelac gola za Atalantu Tanjug/AP Photo/Antonio Calanni
Ademola Lukman, strelac gola za Atalantu

Bajer iz Leverkuzena i Atalanta igraće za pehar UEFA Lige Evrope. Ali, Bajer iz Leverkuzena je još jednom pokazao da je kao ptica Feniks, gubili su do 83. minuta od Rome 0:2, da bi autogolom Manćinija i pogotkom Josipa Stanišića u sedmom minutu nadoknade izbegli poraz (2:2) i neoporaženi idu u finale.

Trener "farmaceuta" Ćabi Alonso ostavio je na klupi dvojicu najboljih igrača Adriha i Virca što mu se donekle osvetilo jer je Roma na Baj Areni vodila na poluvremenu 1:0. Da su Rimljani došli u Nemačku da probaju i bez Paula Dibale da naprave podvig najavio je Romelu Lukaku koji je već u 4. minutu propustio zicer. 

Bajer je imao nekoliko sjajnih prilika, ali Mile Svilar je branio kao u transu. Branio je udarce Palasiosa (dva puta), pa Frimponga, imao sreće kada je Palasios pogodio stativu, a lopta njega u leđa... Ali odbrana Adliju u dva navrata u 39. minutu bila je čudesna i nekako je ulivala nadu saigračima. Posle prekida, Tah je rukama oborio Azmuna, a Leandro Paredes je u 43. minutu pogodio sa bele tačke za vođstvo "vučice".

Roma nije imala šta da izgubi, a kad na golu ima Mileta Svilara sve je postalo moguće od 66. minuta. Svilar je skinuo novi zicer Hofmanu, neko od igrača Bajera je igrao rukom posle kornera Pelegrinija, a Paredes je sa bele tačke izjednačio skor!

Neverovatno samopouzdanje imaju igrači Bajera čak i kad im ne ide. Kada se činilo da Roma drži meč pod kontrolom, posle kornera Smoling je uleteo u Mileta Svilara, lopta je prošla, odbila se od kapitena Maćinija i završila u mreži!

Neverovatan autogol i neverovatan način kako da se ispadne u polufinalu. Ali, Bajer ne bi bio to što jeste da nije stisnuo papučicu gasa pa je Josiš Stanišić u sedmom minutu nadoknade pogodio za 2:2.

Atalanta je zgromila Olimpik Iz Marseja 3:0 (1:0) i plasirala se u finale UEFA Lige konferencije, prvo u istoriji kluba. Bili su bolji Italijani, gosti iz Francuske su bili neprepoznatljivi.

Tim iz Bergama upotpunosti je nadigrao goste iz Marseja u prvom delu, De Ketelare, Skamaka, Kopmajners promašivali su prilike, ali ne i Lokman. Dobio je loptu napadač Atalante na 30 metara od gola, lomio rivale i kada je sebi solobodio prostor sa 16 metara pogodio je sam ugao. Marsej je bio u sasvim podređenom položaju iu može se reći da je i dobro prošao u tih prvih 45 minuta.

Međutim, Atalanta igra sjajno ove sezone, posebno u Evropi, pa je tako posle sjajne i uigrane akcije i na pas Lukmana, Ruđeri sa 14 metara pogodio sam ugao i od 52. minuta bilo je jasno da će Atalanta u veliko finale. Na kraju je Ture stavio tačku za veliki trijumf ekipe iz Bergama i prvo finale.

 

Polufinale

(1:1) Atalanta - Marsej 3:0 (1:0)
/Lukman 30, Ruđeri 52, Ture 90+5/

(2:0) Bajer L. - Roma 2:2 (0:1)
/Manćini 83 a.g, Stanišić 90+7 - Paredes 43 pen, 66 pen/

Finale
Dablin 22. maj

Bajer L. - Atalanta