UEFA EURO Istorija

Holandija konačno na tronu, heroj je bio Marko van Basten

komentari (0)

Autor: Vladimir Sukdolak

25.04.2024 09:13
EURO 1988 - finalna utakmica Profimedia
EURO 1988 - finalna utakmica

Zapadna Nemačka podnela je kandidaturu za domaćina Evropskog prvenstva 1988. godine i pobedila ispred skandinavskog trija Švedske, Norveške i Danske, koji je želeo zajedničku organizuju EURO, ali i Engleske.

Za učešće selekcija iz istočnog bloka Evrope, Nemačka je morala da pristane na to da se mečevi šampionata ne igraju u Zapadnom Berlinu, što nije bio slučaj na Mundijalu 1974, kada su u ovom gradu odigrane tri utakmice.

EURO 1988. godine bio je pretposlednji na kojem je učestvovalo osam reprezentacija podeljenih u dve grupe, a to su pored domaćina Zapadne Nemačke bili Italija, Engleska, SSSR, Holandija, Španija, Danska i Republika Irska.  

SSSR je odigrao maestralno u grupi 2 i osvojio prvo mesto, pobedivši Holandiju 1:0 i Englesku 3:1, dok je sa Ircima u 2. kolu igrao nerešeno. "Lale" su posle poraza od Sovjeta na startu turnira, savladale "gordi Albion" i onda u odlučujućem meču bile bolje od Irske 1:0, a gol odluke za prolaz postigao je Vim Kift u 82. minutu. Englezi su izgubili sve tri utakmice…

 

Profimedia

 

Iz Grupe 1 dalje su prošli Zapadna Nemačka i Italija. Njihov međusobni duel na početku turnira završen je 1:1, zatim je "elf" savladao Španiju i Dansku sa po 2:0, dok su "azuri" bili bolji od "crvene furije" 1:0, a od Danaca 2:0.

Prava senzacija dogodila se 21. juna u Hamburgu. Legendarna četa Rinusa Mihelsa, nošena podrškom nekoliko desetina hiljada navijača, ušla je u duel rešena da Nemcima vrati neke dugove iz prošlosti. Nacionalni motiv, koji je vukao korene još iz Drugog svetskog rata, ostavio je u senci sportski, dok su domaćini imali nameru da igraju fudbal, jer su u tom momentu to radili najbolje na Starom kontinentu i bili su prvi favoriti za osvajanje titule.

Taj status su potvrdili u 55. minutu kada je Lotar Mateus iskoristio penal. Ali, do kraja utakmice Holanđani su uspeli da preokrenu i to golovima Ronalda Kumana, takođe sa "kreča" i Marka van Bastena u 88. minutu. Dan kasnije meč između SSSR i Italije nije bio tako zanimljiv, Litovčenko i Protasov su na početku drugog dela obezbedili svojoj selekciji kapitalnih 2:0 i taj rezultat je ostao do kraja.

Finale je odigrano 25. juna u Minhenu, a ostalo je upamćeno po maestralnoj partiji Holandije i jednim od najlepših golova viđenim na fudbalskim terenima. Bastenov volej do danas je ostao nezamenljiv segment sportskih špica, kada je u to doba jednog od najboljih golmana sveta Rinata Dasajeva savladao gotovo iz "mrtvog ugla". Prvi pogodak za "lale" postigao je Rud Gulit u prvom delu igre.

SSSR – Holandija 0:2 (0:1)

Stadion: Olimpijski u Minhenu (62.770)
Sudija: Mišel Vutro (Francuska)
Strelci: Gulit 32, Van Basten 54

SSSR: Dasajev, Kidjatulin, Demjanenko, Rats, Alenjikov, Litovčenko, Zavarov, Protasov (od 71' Pasulko), Belanov, Mihaljčenko, Gocmanov (od 68' Baltača).

HOLANDIJA: Van Brukelen, Van Tigelen, R. Kuman, Van Erle, Vanenburg, Miren, Gulit, Van Basten, E. Kuman, Rajkard, Vuters.

Bila je to prva i za sada jedina titula za Holandiju, a za SSSR poslednje učešće na šampionatima Evrope, već na sledećem u Švedskoj nastupio je kao Zajednica Nezavisnih Država.