Grupe

PREDSTAVLJAMO GRUPU "A" NA EP 2024: Domaćin Nemačka favorit, Mađari, Švajcarci i Škoti se bore za drugi krug

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

22.04.2024 14:08
Grupa A EURO 2024 Profimedia
Grupa A EURO 2024

Nemačka, domaćin UEFA EURO 2024. godine, verovatno je imala najpovoljniji žreb u grupnoj fazi i sigurno je favorit za osvajanje prvog mesta u Grupi "A". Mađarska, Švajcvarska i Škotska su ujednačenog kvaliteta i između njih će se voditi velika borba za preostala dva mesta koje vode u osminu finala.

RASPORED MEČEVA - GRUPA A

1. kolo - 14. jun
Nemačka - Škotska 21.00 (Minhen)

15. jun
Mađarska - Švajcarska 15.00 (Keln)

2. kolo - 19. jun
Nemačka - Mađarska 18.00 (Štutgart)
Škotska - Švajcarska 21.00 (Keln)

3. kolo - 23. jun
Švajcarska - Nemačka 21.00 (Frankfurt)
Škotska - Mađarska 21.00 (Štutgart)

Uprkos razočaravajućim partijama na poslednja dva velika takmičenja (EURO 2020. koje je igrano 2021. i SP 2022), uprkos promeni selektora usled brojnih poraza u 2023. godini, novi selektor "Elfa" Julijan Nagelsman stvara novi tim u kome Florijan Virc, mladi as Bajera iz Leverkuzena i svakako najboljig igrač ove sezone, ima onu slobodu koju mu je u klubu dao Ćabi Alonso. Njegov ekstra kvalitet spojio je sa velikim mogućnostima Džamala Musilaje, i tu dodao iskustvo Ilkaja Gundogana, Tonija Krosa, Antonija Ridigera, Josue Kimiha, golmana TerŠtegena i Nojera, a ulogu "džokera" ima i još uvek najbolji strelac ove generacije Tomas Miler. 
Prolazak u osminu finala ne bi trebalo da bude problem za Nemce, mada u poslednja dva izdanja UEFA Lige nacija nisu u dvomečima uspeli da pobede ni Švajcarsku ni Mađarsku, dok su im Škoti "mušterije" u ovom veku. Sa Švajcarskom su igrali 1:1 i 3:3, sa Mađarskom 1:1 i izgubilo 0:1. Sa ekipom Marka Rosija bili su u istoj grupi na prethodnom EURO i odigrali 2:2. Mađari su dva puta vodili, a posle remija su i završili takmičenje, dok su Nemci bili drugi.

Švajcarska je postala fudbalska konstanta, u ovom veku propustili su samo tri takmičenja EURO 2000. i 2012. i SP 2002. godine. Jedan kontinuiran rad u mlađim kategorijama daje im stabilnost i u reprezentaciji. Igraju nekad bolje, nekad lošije, ali retko kad razočaravajuće, pa selektor Murat Jakin i za EURO 2024. može da se nada prolasku u osminu finala, pa i plasman među osam, kao u Engleskoj pre tri godine. Golman Zomer, Akanđi, Šar, Rodrigez, Zakarija, Džaka, Šaćiri, Frojler, Ajbišer, Embolo, Okafor, Haris Seferović daju i "miris i ukus" igre Švajcarske.

Mađarska se vratila na evropsku mapu, vezala je tri EP zaredom i plan selektora Marka Rosija je da se napravi iskorak i dođe do četvrtfinala. Igraju čvrsto, disciplinovano, brzo, ton daje DOminik Soboslaj, najkuplji mađarski igrač svih vremena, ali Rosi ima svoji 25 igrača u koje ima veliko poverenje. Oporavak golmana Gulašija, pa i komandanda odbrane Vilija Orbana, mnogo znači stabilnosti ekipe. 

Gledajući rezultate, kvalitet tima, Škotska je na papiru za nijansu slabija od konkurenata i ulazi kao papirnmati autsajder. Međutium, selektor Stiv Klark stvorio je jednu prepoznatljivu igru, bez previše lepote, ali "ratničku" kao da u igračima kuca "Brejv hart". Kapiten Endrju Robertson i Skot Mektomini, fudbaleri Liverpula i Mančester junajteda, su najzvučnija imena, ali sjajno su ove sezone igrali Kjeron Tirni (Sosijedad), Džon Mekgin (Aston Vila), Bili Gilmor (Brajton), te Luis Ferguson u Bolonji. Mogu da iznenade...

NEMAČKA - Nagelsman se kladi na "klince" Virca i Musijalu i kapitena Gundogana

Profimedia

Navijači Nemačke

Domaćin UEFA EURO sa mladim nadolazećim snagama, ali i iskusnim Tonijem Krosom i Ilkajem Gundoganom pokušaće da napadne trofej.

SAVEZ OSNOVAN: 1900.
PREDSEDNIK: Bernd Nojndorf
ČLANSTVO U FIFA: od 1904.
ČLANSTVO U UEFA: od 1954.
TROFEJI: Prvak sveta 4 (1954, 74, 90, 2014), prvak Evrope 3 (1972, 80, 96), zlato na OI 1976, srebro na OI 1980. i 2016, bronza na OI 1964, 1972, 1988, FIFA Kup konfederacija 2017
FIFA RANG LISTA: 16 (ovo se menja u junu)
NAJVIŠE UTAKMICA: Lotar Magteus (150)
NAJVIŠE GOLOVA: Miroslav Klose (71)
UČEŠĆA NA SP: 13 (prvo 1972)
NAJVEĆI USPEH NA EP: šampioni 1972, 1980, 1996
BILANS NA EP: 53 27 13 13 78:55
SELEKTOR: Julijan Nagelsman
KAPITEN SELEKCIJE: Ilkaj Gundogan
NADIMAK: "elf", "panceri"
OPREMA: "Adidas"
WEBSITE: dfb.de

Nemačka je trostruki prvak Evrope, četvorostruki šampion sveta, ali ne pamti se od sedamdesetih godina kada je u neko veliko takmičenja ušla sa manjim šansama da ga osvoji. Iako je posle 1988. godine drugi put domaćin kontinentalnog prvenstva, Nemci su tek na repu priče o potencijalnim osvajačima. 

Dva fijaska na poslednja dva velika takmičenja, eliminacija u osmini finala na EURO 2020, pa ispadanje u grupnoj fazi na Mundijalu Kataru, te velika smena generacija, razlozi su zbog kojih ekipa selektora Julijana Nagelsmana nije među favoritima, već onima koji iz senke mogu da izenande.

Nemci ne pamte kada su vezali pet poraza u jednoj godini, a to im se dogodilo u 2023. Imali su bilans od dve pobede, dva remija i čak pet poraza, od Japana čak 1:4. Selektor Hansi Flik je smenjen, stigao je 22. septembra Julijan Nagelsman i nije se proslavio porazima od Turske i Austrije.

Međutim, dve martovske pobede nad Francuskom (2:0) i Holandijom (2:1), ali mnogo više kvalitet igre pokazali su da je Nagelsman napravio ozbiljan korak unapred iako još uvek "Elf" nema klasnu "devetku", koju traže još od silaska sa scene Miroslava Klosea.

Zato se Nagelsman naslonio na ono što ima, dao je slobodnu mladim asovima Florijanu Vircu i Džamalu Musijali. Asovi Bajera i Bajerna prave razliku, a čini se da imaju i genetski kod lidera. Nameću ga igrom i neskrivenim talentom i mogu biti "x" faktor Nemaca. Kapitenu Ilkaju Gundoganu dodao je Nagelsman superstara Reala Tonija Krosa, koga je ubedio da se vrati u selekciju i odloži penziju. Na raspolaganju ima i Gorecku, Sanea, Džana, Branta, Hofmana, a u perpsektivi je tu i Aleksadnar Pavlović.

Uz veoma dobre golmane koje ima (Ter-Štegen, Leno, Bauman, Nojer), uz iskustvo Antonija Ridigera i Josue Kimiha u odbrani i jedan broj defanzivaca srednjih godina (Zile, Tah, Raum, Mitelštat, Hajnrihs, Šloterbek, Kerer, Klosterman...), ulogu centralnog napadača poverio je Kaju Havercu. Čini se da ofanzivcu Arsenala prija ta uloga uz Virca, Musijale, Krosa i Gundogana, pa se čini da će to biti i konačno rešenje za "Elf". Napadačke opcije su i Niklaas Fulkrug, Tomas Miler, Deniz Undav, Serž Gnabri, Timo Verner i mladi Maksimilijan Bajer. 

***IGRAČKI KADAR ZA EURO

Sadržaj

ŠVAJCARSKA - Jakinova "družina" koja je evropska konstanta

Profimedia

Navijači Švajcarske

Selekcija Švajcarske je u 21. veku postala evropska konatsnta. Gotovo uvek prisutni na velikim takmičenjima, često prolazeći grupnu fazu, postali su ozbiljna selekcija koja ima usklađen sistem, veoma dobru i disciplinovanu igru koja im donosi zadovoljavajuće rezultate.

SAVEZ OSNOVAN: 1895.
PREDSEDNIK: Dominik Blan
ČLANSTVO U FIFA: od 1904.
ČLANSTVO U UEFA: od 1954.
TROFEJI: -
FIFA RANG LISTA: 19. (menja se u junu)
NAJVIŠE UTAKMICA: Granit Džaka (123)
NAJVIŠE GOLOVA: Aleksander Frei (42)
UČEŠĆA NA EP: 6 (prvo 1996)
NAJVEĆI USPEH NA EP: četvrtfinale 2020.
BILANS NA EP: 18 3 8 7 16:24
SELEKTOR: Murat Jakin
KAPITEN SELEKCIJE: Granit Džaka
NADIMAK: "crveni krst", "Nati"
OPREMA: "Puma"
WEBSITE: football.ch

Imaju jedan standard u igri, retko idu ispod njega i zato su jako neugodni za svakog rivala. Selektor Murat Jakin je 2021. godine dobio priliku i upotpunosti je iskoristio. Dva plasmana na velika takmičenja i jedna realna mogućnost da u A grupi prođe u osminu finala, a uz malo sreće i dalje.

Ne menja mnogo ni način igre, ni igrače, sastav mu se uglavnom zna a još uvek sve konce drže Granit Džaka i Đerdan Šaćiri. Veoma pouzdani su golman Zomer, Šar, Akanđi, Rodrigez, Elvedi, Zakarija, Frojler, Ajbišer, Seferović, Embolo, a tu su se pojavili i mlađi igrači poput Okafora, Omeragića, Amdunija.

Umeju da igraju turnirska takmičenja, pored Nemaca treba ih staviti kao drugog favorita u grupi "A".

***IGRAČKI KADAR ZA EURO

Sadržaj

MAĐARSKA - Rosijeva "konjica" sa generalom Soboslajem

MN Press

Reprezentativci Mađarske slave plasman na EURO

Mađarski fudbal se definitivno vraća. Sigruno ne na one slavne dane kada su harali Pukšaš i "laka konjica", ali generacija koju predvodi sa klupe italijnski selektor Marko Rosi ima i "konjicu" i svog generala Dominika Soboslaja. 

SAVEZ OSNOVAN: 1901.
PREDSEDNIK: Šandor Čanji
ČLANSTVO U FIFA: od 1907.
ČLANSTVO U UEFA: od 1954.
TROFEJI: Zlatne olimpijske medalje 1952, 1964, 1968
FIFA RANG LISTA: 26. (menja se)
NAJVIŠE UTAKMICA: Balaž Džudžak (109)
NAJVIŠE GOLOVA: Ferenc Puškaš (84)
UČEŠĆA NA EP: 5 (prvo 1964)
NAJVEĆI USPEH NA EP: treće mesto 1964.
BILANS NA EP: 11 2 4 5 14:20
SELEKTOR: Marko Rosi
KAPITEN SELEKCIJE: Dominik Soboslaj
NADIMAK: "mađarok"
OPREMA: "Adidas"
WEBSITE: mlsz.hu

Legenda Lajoš Detari, koji je vodio Mađarsku poslednji put na nekom Mundijalu (1986), dobio je pravog naslednika u sjajnom igraču Liverpula i najskupljem mađarskom fudbaleru u istoriji. Soboslaj diriguje igrom Mađara koja je determinisana na sjajnu tranziciju i odlične prekide, a koja u golmanu Gulašiju, štoperu Viliju Orbanu, te napadaču Rolandu Šalaiju ima i tu osnovu kičmu tima. 

Rosi je na iskustvo Adama Langa, Loika Nega, Adama i Žolta Nađa, Martina Adama, Barnabasa Varge, dodao i nadolazeće snage, najviše i mađarskog šampionata, te i iz inostranstva - Miloš Kerkez (Bormut), Marton Dardai (Herta), Atila Moci (Rize), Botond Balog (Parma). Dobio je jedan sastav koji ume da dođe do rezultata. Na prošlom EURO su Mađari ispali u grupnoj fazi u jakoj grupi sa Portugalijom, Francuskom i Nemačkom, ali su poraženi samo od Kristijana Ronalda i družine 3:0 i to u samom finišu meča kada je rival od 84. minuta postigao tri pogotka.

U prošloj UEFA Ligi Nacija su protiv Nemačke remizirali i pobedili, pobedili su i Englesku na Ostrvu 4:0, tako da mogu mnogo. Plasman u osminu finala je prvi target za Rosija.  

****IGRAČKI KADAR ZA EURO

Sadržaj

ŠKOTSKA - "Hrabra srca" u ulozi autsajdera koji želi da iznenadi

Profimedia

Škoti se raduju golu protiv Engleske

Škotska je na papiru svakako najslabija selekcija u Grupi A. Selektor Stiv Klark je postao prvi selektor koji je dva puta uzastopno doveo "Hrabra srca" na kontinentalni šampiona i ponovio uspeh Endija Roksboroa (1992) i Krega Brauna (1996).

SAVEZ OSNOVAN: 1873.
PREDSEDNIK: Majk Malrejni
ČLANSTVO U FIFA: od 1946.
ČLANSTVO U UEFA: od 1954.
TROFEJI: -
FIFA RANG LISTA: 39. (menja se)
NAJVIŠE UTAKMICA: Keni Dalgliš (102)
NAJVIŠE GOLOVA: Keni Dalgliš, Dednis Lou (84)
UČEŠĆA NA EP: 4 (prvo 1992)
NAJVEĆI USPEH NA EP: grupna faza
BILANS NA EP: 9 2 2 5 5:10
SELEKTOR: Stiv Klark
KAPITEN SELEKCIJE: Endrju Robertson
NADIMAK: "Tartan armi"
OPREMA: "Adidas"
WEBSITE: scottishfa.co.uk

Prvi put je do Engleske stigao preko Beograda i penala sa Srbijom, minule kvalifikacije su odrađene vrlo dobro, u konkurenciji Španije i Norveške bio je "lagano" drugi. Prava je šteta što Škotska nije kroz baraž da se plasira i na Mundijal u Kataru (poraz od Ukrajine), jer bi Klarka to postavilo na pijedastal najuspešnijih selektora ove zemlje.

Klar je vratio Škotima onaj ponos u igri, disciplinu, borbvenost i snagu je pretvorio u određenu igru koja ne pleni na pogled a postiže često prave rezultate. Endrju Robertson, levi bek Liverpula i kapiten ekipe, kao i Skot Mektomini, univerzalac Mančester junajteda su glavni aduti tima, s tim da da Tirni, Paterson, Mekgin, Gilmor, Armstrong, Ferguson, Džek, Mekena, Mekgregor predstavljaju jako uporište tima. 

Ovoj ekipi nedostaje jedan pravi golgeter a taj manjak može da bude i presudan u borbi za prolaz u osminu finala sa Nemačkom, Švajcarskom i Mađarskom.    

****IGRAČKI KADAR ZA EURO

Sadržaj