Vesti iz rukometa

Jovana Ristić za TV Arena sport: San je obući dres reprezentacije Srbije

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

25.03.2024 12:05
Jovana Ristić jedva čeka debi za selekciju Srbije ŽRK Crvena zvezda
Jovana Ristić jedva čeka debi za selekciju Srbije

San postaje java za svakog sportistu kada se debituje za voljeni tim, osvoji prvi trofej, stigne reprezentativni poziv. Rukometašica Crvene zvezde Jovana Ristić, stiče se utisak, živi svoj san, s obzirom na to da će tokom predstojeće nedelje prvi put biti sa seniorskom reprezentacijom Srbije. Prethodna dva kategorizovana uspeha je arhivirala osvojivši Kup Srbije sa Crvenom zvezdom u februaru, a neretko se oko ruke nalazila i kapitenska traka. 

Rođena Beograđanka, koja je rukometom, kako svedoči, počela da se bavi jer ju je, dok je bila dete, zaiteresovala animacija u osvonoj školi, tada njenih prvih trenera Vesne i Ivane, sada je igračica tima koji je ligaški deo sezone Super rukometne lige Srbije završio na prvom mestu.  

"Mislim da smo odigrale ligaški deo sezone pametno. Imale smo u prvom delu, dva uslovno rečeno, kiksa. Svako u ekipi ima i zna svoju ulogu i mislim da je to doprinelo ovakvom rezultatu. Znači nam što smo ligaški deo završile pobedom protiv Jagodine i što smo ostvarile prednost domaćeg terena u plej-ofu. Jeste bila zanimljiva utakmica protiv Jagodine, iako smo imale prednost tokom većeg dela meča, osetio se pad u jednom trenutku, ali smo na individualni i kolektivni kvalitet sačuvale prednost", uverava Jovana Ristić. 

Osvojile ste Kup, prvi i istorijski trofej za Crvenu zvezdu. Kako gledate na ovu sezonu, koja je napravila odjek u srpskom rukometu?  

"Kup jeste istorijski uspeh. Značajan je trofej za sve, ali i meni, jer sam tu u klubu od početka i prošla sam, zaista, mnogo toga. Verujte, ovo je nekada bio samo san i priča da može, jednog dana, da se dođe do trofeja u nekom takmičenju. Mislim da je sastav dobar, početak jeste bio teži, ali protokom vremena uz uigravanje dolazi sve na svoje mesto."  

MN Press

 

 

Kada je stigao poziv reprezentacije, kako ste se osećali?  

"Nisam očekivala poziv, pogotovo posle ovakve sezone koja je iza mene. Drago mi je da je selektor Uroš Bregar u meni prepoznao 'nešto' i jako sam zahvalna na tome. Mislim da je velika i privilegija, ali i velika šansa u ovom trenutku karijere. Ne postoji ništa lepše od reprezetacije. Mislim da je to san svima nama i jedva čekam da se priključim devojkama. Čula sam da su devojke stvarno sjajne, dobar deo ih znam jer smo bili u mlađim kategorijama."  

Sa kim ste prvo razgovarali nakon što ste saznali da ćete biti deo državnog tima? Da li je bilo priče sa saigračicama iz kluba, koje su deo reprezentacije?  

"Poziv odmah najboljoj drugarici i porodici. Njima sam prvo javila. Što se tiče saigračica, jeste, razgovarala sam sa devojkama koje su kod mene u klubu - šta se dešava, šta će biti, kakav je plan... Bila sam upućena u dosta stvari jer, kažem, poznajem dosta njih koje igraju za reprezentaciju i iz priča i razgovora znam kako je."  

Kako gledate na sistem igre reprezentacije i da li vidite sebe tu?  

"Vidim sebe u s onome što reprezentacija igra. Selektora Bregara ne poznajem lično, ali mi se to što sam čula i što vidim kada pratim reprezentaciju, sviđa kako radi. Što se tiče igre, tu su neke devojke koje su u mom klubu, ostale znam i iz mlađih kategorija i svakako kroz rukomet i verujem da ću se uklopiti."  

Koji cilj ste postavili sebi?  

"Cilj? Reprezentacija je uvek san i da budem tu. Prošla sam mlađe kategorije Srbije, a volela bih da ovo bude jedan početak tog dela. Što se klupskih ciljeva tiče, san mi je da igram na najvišem nivou, da zaigram tu Ligu šampiona i da osetim to", raduje se izazovima nova reprezentativka Srbije.  

Reprezentativke Srbije uoči mečeva protiv Bugarske i Turske, odlučujućih duela za plasman na Evropsko prvenstvo, radiće u tri faze. Okupljanje je zakazano za 28. Mart, a prva utakmica protiv Bugarske je na programu 3. marta. Četiri dana kasnije u Zrenjanin stiže Turska.