NBA

Čeka nas aktivno leto u NBA: Lebron, Džordž i Tompson menjaju sredinu, Kavalirsi ostaju bez trenera?

komentari (0)

Izvor: NBA No Limits

15.04.2024 17:14
Košarkaš Los Anđeles Lejkersa, Lebron Džejms Tanjug/AP Photo/Frank Franklin II
Košarkaš Los Anđeles Lejkersa, Lebron Džejms

Kada je u pitanju NBA, sve oči su trenutno uprte u plej-in i plej-of. Uprkos tome, glasine o transferima igrača ne staju. Mediji u Sjedinjenim  Američkim Državama najviše pišu o tri imena - Polu Džordžu, Kleju Tompsonu i Lebronu Džejmsu. Tri veterana bi mogli da napuste klubove već ovog leta. 

Takođe se piše i o Klivlend Kavalirsima. Franšiza iz Ohaja razmišlja da otpusti trener Džej Bi Bikerstafa u slučaju lošeg izdanja u ovogodišnjem plej-ofu. Ipak, pre svega ćemo se osvrnuti na jednog od najboljih igrača Los Anđeles Klipersa - Pola Džordža.

Džordž gleda ka Istoku?

Kit Pompi je novinar Filadelfija Seventisiksersa sa najviše kredibiliteta, a on je nedavno objavio da će Siksersi svim silama "napasti" Pola Džordža ovog leta, ukoliko ne potpiše produžetak saradnje sa Klipersima.

Uz okosnicu tima, Džoela Embida i Tajrisa Meksija, Filadelfija ima 65 miliona dolara u budžetu za nova pojačanja dolazećeg leta, a "PG" je, sa razlogom, meta broj jedan.

Džordž je savršeni komplementarni igrač. Košarkaš bez ega, koji svoje kvalitete stavlja u službu tima, a savršeno "paše" uz praktično bilo kog igrača lige. Dugački, vrsni defanzivac, koji ne stavlja sebe u prvi plan ofanzivno iako ima svo pravo da to učini u velikom broju timova lige. Filadelfija će, bez sumnje, imati veliki broj protivnika ukoliko Klipersi propuste šansu i ne potpišu Džordža pre nego što se tržište slobodnih igrača otvori u julu.

Tanjug/AP Photo/Ryan Sun

Pol Džordž

 

Detroit Pistonsi i Juta Džezeri imaju puno prostora u budžetu za slobodne igrače, ali zanemarimo ih jer su još uvek veoma daleko od neke konkurentske košarke, ali... Šta mislite o Oklahomi? O San Antoniju? Da li igrači već sada vide Viktora Vembenjamu kao nekoga ko će uskoro moći svoju ekipu da vuče daleko u plej-ofu? To su timovi koji bi mogli da pomrse račune Siksersima, jer imaju dovoljno prostora u budžetu da privole Ol-Star igrača i ponude mu maksimalnu platu.

Klej Tompson je tražena roba?

Četvorostruki NBA šampion i nekada jedan od najboljih krilnih igrača lige, Klej Tompson će ovog leta postati slobodan igrač. Verovatno i pod pritiskom te činjenice, u kombinaciji da više nije ni blizu vrhunca moći, Klej je igrao mizerno loše u velikom delu sezone.

Prvih 49 utakmica počinjao je za svoje Voriorse i izgledao nekarakteristično. 17 poena, na tek 41.5% iz igre i 36.8% za 3 poena.

Otkada je 15. februara premešten na klupu, Tompson kao da se resetovao. Mentalno i igrački izgleda mnogo bolje, a to se naravno odrazilo i kroz statistiku. Na 28 utakmica od pomenutog momenta Klej beleži 19.4 poena, 3 skoka i 2.4 asistencije, uz procente šuta koji mnogo više liče na "pravog Kleja" - 46% iz igre, 42% za 3 poena i 95% sa linije slobodnih bacanja.

Sigurni smo da bi prva želja igrača bila da ostane u San Francisku, ali kao i u mnogo situacija pre ove, novac bi mogao da odigra ključnu ulogu. Naime, budžet Golden Stejta je preopterećen velikim ugovorima. Oni već sada imaju zaduženje od preko 175 miliona dolara za narednu sezonu, a budžet na nivou lige je 141 milion. Voriorsi, naravno, uz razne izuzetke, pogotovo one vezane za svoje dosadašnje igrače to mogu da premaše, ali bi potpis novog ugovora sa Tompsonom mogao praktično da veže ruke čelncima tima u sezonama koje dolaze.

Tanjug/AP Photo/Nic Coury

Klej Tompson

 

Tompson možda nije onaj stari, ali i dalje ima puno toga da ponudi, što je postalo evidentno u ovom drugom delu sezone. Stoga i ne čudi da se već sada spekuliše o zainteresovanim timovima, a jedan od zanimljivih jeste Orlando Medžik.

Orlando je napravio ozbiljan iskorak na krilima Paola Bankera i Franca Vagnera. Dva moderna igrača koji ofanzivno služe i kao organizatori igre, a mogu i da kreiraju za sebe. U toj situaciji idealno bi došla jedna haubica na krilu, a i u 2024. nema ih mnogo boljih od Kleja Tompsona.

Bikerstaf bi uskoro mogao da ostane bez posla

Džej Bi Bikerstaf, trener Klivlenda, uskoro bi mogao da bude u potrazi za novim poslom, kako prenose insajderi. Bikerstaf je, navodno, bio blizu otkaza i u toku sezone, pre nego što je ekipa "došla sebi" i krenula da pobeđuje, ali biće pod velikim pritiskom da se predstave dobro u plej-ofu. Jedan neimenovani funkcioner unutar lige je nedavno dao intervju za "Hoops Wire".

"Džej Bi bi mogao da bude otpušten ako ne dođe do finala konferencije. Zamalo ga nisu otpustili ranije u sezoni. Ljudi unutar organizacije ne mogu da shvate kako ekipa koja u sastavu ima Donovana Mičela i Darijusa Garlanda može toliko loša da bude na ofanzivnom delu terena. Džej Bijev posao je 100% u opasnosti, i on to zna."

Bikerstafov tim je pretpreo gomilu povreda ove sezone, pa nam zaista nije bilo jasno odakle dolaze ovakve spekulacije, s obizrom da je ekipa drugi put u dve sezone stigla do top 4 mesta u konferenciji, ali nezadovoljstvo čelnika verovatno vuče korene iz prošlog plej-ofa. Kavsi su fantastičnom igrom prošle sezone stigli do skora od 51 pobede i 31 poraza, ali su protiv Niksa u plej-ofu potpuno podbacili. Stoga će ovo, po rečima pomenutih insajdera, očigledno biti Bikerstafova poslednja šansa da pokaže da ima ono što potrebno kako bi predvodio ekipu u najbitnijim momentima sezone.

Tim je preuzeo u toku sezone 2019/20 i od tada je zabeležio 168 pobeda i 158 poraza.

Kralj definitivno raskida ugovor?

Prošle nedelje smo spekulisali o Lebronovoj želji da zaigra sa sinom, a glasine o njegovom raskidu saradnje sa Lejkersima sada su sve glasnije.

To ne mora da znači da se Džejms neće vratiti u Los Anđeles za narednu sezonu, ali u ovom trenutku najizglednija solucija jeste opcija za raskid saradnje, kako bi se diskutovalo o novom ugovoru. Brajan Vajndhorst, novinar koji kroz čitavu karijeru prati Lebrona i mnogi ga smatraju najbolje informisanim čovekom što se stvari vezanih za Džejmsa tiče, smatra da će Lebron raskinuti ugovor ovog leta, kako bi diskutovao o novom ugovoru po kom bi dobio "no trade clause", odnosno klauzulu po kojoj bi mogao da spreči bilo koju razmenu koja bi ga selila iz Los Anđelesa, u godinama koje dolaze.

Tanjug/AP Photo/Brandon Dill

 

 

Iako je bilo spekulacija da će ove sezone Lebron igrati manje minuta i kako će u Lejkersima probati da smanje opterećenje koje Džejms na leđima nosi, do toga nije došlo. Beleži preko 35 minuta u proseku, a pride je odigrao i najviše utakmica u sezoni otkako nosi dres Jezeraša, 71.

Sa punih 39 godina, Džejms je i dalje među najproduktivnijim igračima lige. Ovu sezonu završio je sa 25.7 poena, 8.3 asistencije i 7.3 skoka u proseku. Neverovatna činjenica je da je postao prvi igrač ikada koji je u istoj sezoni šutirao preko 70% na obruču (73%) kao i preko 40% za 3 poena (41.3%). Čovek koji nastavlja da prkosi vremenu.