ABA liga

Hrabri Čačani pali u završnici pred Partizanom: Crno-beli opravdali ulogu favorita u dvorani kraj Morave

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

11.03.2024 21:06
Košarkaši Partizana i Borca AdmiralBet ABA liga/Borac/Dusko Radisic
Košarkaši Partizana i Borca

Uz nešto više muke, košarkaši Partizana opravdali su ulogu favorita protiv Borca iz Čačka na gostovanju, gde su u sklopu 22. kola AdmiralBet ABA lige slavili rezultatom 84:77 (26:26, 15:23, 16:12, 23:20).

Ekipa Dejana Mijatovića pružila je dostojan otpor evroligaškoj postavi Željka Obradovića tokom čitavog susreta. Gotovo do poslednja dva minuta se nije znao pobednik, da bi meč prelomili Aleksa Avramović, Alen Smailagić i Zek Ledej u samom finišu, kada je Partizan režirao 15:1 seriju. Vrlo dobri Čačani imali su "+4" (73:69) u završnici, ali ih je slaba komunikacija u odbrani i sušni period u poslednja tri minuta, ipak koštao boljeg rezultata.

Do 16. pobede u sezoni Partizan su predvodili Ledej i Avramović sa po 18 i 16 poena. Uroš Trifunović takođe je dao veliki doprinos sa 14 poena, dok su listu strelaca Borca predvodili Danilo Tasić i Tilan Birc sa 17, odnosno 15 poena.

TOK UTAKMICE

Gosti iz Beograda odlično su energetski otvorili utakmicu. Blistala je igra u tranziciji pa su već sredinom uvodne četvrtine stekli dvocifrenu prednost (15:5). Avramović i Ledej predvodili su tada listu strelaca, ali je Borac do kraja deonice uspeo da uhvati priključak na krilima 13:3 serije koju je režirao Tasić (26:26). 

Druga četvrtina protekla je u nešto drugačijem ritmu. Uglavnom se igralo se po principu "koš za koš", gde je ključnu ulogu za Čačane odigrala druga postava predvođena Tasićem i Bircom, koji su na krilima visokih procenata iz reketa (26p do poluvremena) održavali razliku na semaforu. Da bi Beograđani zahvaljujuči odličnoj roli Anđušića sa klupe ipak došli do prednosti pred odlazak na odmor (49:41).

 

 

Dolaskom treće četvrtine počeli su da se nižu problemi za crno-bele. Izgledali su potpuno bezidejno u napadu većim delom deonice. Falila je agresivnost na defanzivnom skoku. Čačani su postigli veliki broj poena iz drugih šansi (15). Unutrašnja linija predvođena Tasićem i Bircom pošteno je namučila Beograđane, ali je utisak gostiju koliko toliko popravio Trifunović sa nekoliko učinkovitih napada u finišu četvrtine (61:57).

"Parni valjak" zadržao je dobar momentum i u prvim minutima poslednje deonice. Ledej i Avramović pogodili su nekoliko teških šuteva, pa su Beograđani ponovo došli nadomak dvocifrene prednosti (65:57). Međutim, Čačani se nisu predavali. Ogovorili su domaćini sa spoljnih pozicija - Čarapić i Manojlović režirali su 10:2 seriju sredinom četvrtine za novi egal (69:69). Da bi uprkos odličnoj roli Trifunovića, poenima Čarapića Borac ponovo stekao vođstvo (71:69). I to prvo još od druge deonice. 

Meč je potom ušao u uzbudljivu završnicu. Smailagić je pogodio bitnu trojku, Avramović je potom bio siguran sa penala, da bi nakon serije promašaja Borca, meč prelomili Ledej i Smailagić iza linije 6.75 minut pre kraja (80:73). 

AdmiralBet ABA liga, 22. kolo

Četvrtak

Zadar - Igokea 74:59

Petak

Split - Mornar 87:75

Subota

Cedevita Olimpija - Budućnost 72:80

Nedelja

Crvena zvezda - Krka 110:57

Ponedeljak

SC Derbi - FMP 94:85
Borac - Partizan 77:84
Mega - Cibona 21:00 (AS1)

 

Standings provided by Sofascore