Vesti iz fudbala

Reinkarnacija Olimpijakosa: Mendilibar blizu drugog uzastopnog evropskog finala

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

04.05.2024 08:29
Hoze Luis Mendilibar nadmudrio je Uniaja Emerija Tanjug/AP Photo/Rui Vieira
Hoze Luis Mendilibar nadmudrio je Uniaja Emerija

Trener Hoze Luis Mendilibar je od 12. februara, kada je seo na klupu, bukvalno preokrenuo sezonu Olimpijakosu koji se nalazi pred vratima plasmana u prvo evropsko finale u istoriji (UEFA Liga konferencije). 

Kakva sezona za Olimpijakos! Od frustracija zbog neuspeha na mnogim frontovima, do praga plasmana u prvo evropsko finale u istoriji! Sve ono što Dijego Martinez i Karlos Karvaljal nisu uspeli, jeste od februara Hoze Luis Mendilibar koji ako u Atini za šest dana od Aston Vile odbrani pobedu od 4:2 u Birmingemu upisaće se kao trener koji je dve sezone zaredom igrao finala evrokupova. Prošle sezone je reinkarnirao Sevilju i od 25. marta, situacije da ispada iz Primere doveo ih je i u mirnu luku i na presto u UEFA Ligi Evrope.

Predsednik Olimpijakosa Marinakis je rešio da okuša sreću sa Špancem i pogodio je. Ne samo da je Olimpijakos preživeo prvo Ferencvaroš sa Dejanom Stankovićem, već je u Bačkoj Topoli uspeo da napravi istorijski preokret i minus po (1:4) iz Atine preko produžetaka pretvori u trijumf od 6:1 protiv Makabija iz Tel Aviva. Eliminisali su i Fenerbahče i ispisali istoriju jer nikada pre nisu igrali nijedno polufinale.

Omladinci osvojili Ligu šampiona

Omladinci Olimpijakosa su senzacionalni pobedniici omladinske UEFA Lige šampiona.

Eliminisali su Lans, Bajern, pa Nant na penale u polufinalu i na kraju 3:0 pobedili Milan.

Na Vila Parku "strašni" El Kabi je het-trikom potpisao trijumf od 4:2 i sada je potrebno da u grotlu Karaiskakija odbrane prednost i 29. maja u svom gradu, na stadionu AEK-a možda podignu pehar UEFA Lige konferencije!

Mendilibar je tim vodio na 18 mečeva, osetio je samo četiri puta gorčinu poraza (Panatinaikos, AEK, Makabi TA, Fenerbahče) i jedan remi sa Arisom u Solunu. Uspeo je crveno-bele čak i da vrati u trku za titulu u Grčkoj, jer ima pet bodova manje od AEK-a, ali i meč manje (protiv PAOK-a) na dva kola pre kraja. A, već u narednom kolu AEK gostuje na Karaiskakiju, što znači da je sve u rukama Olimpijakosa.