UEFA Liga šampiona

Dominacija: Karabag prvak Azerbejdžana, Bajer prvi tim u grupnoj fazi Lige šampiona

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

31.03.2024 21:07
Žuninjo (Karabag) je dva puta pogađao mrežu Bajera iz Leverkuzena Tanjug/AP Photo/Martin Meissner, Pool
Žuninjo (Karabag) je dva puta pogađao mrežu Bajera iz Leverkuzena

Karabag je osam kola pre kraja šampiona 11. put osvojio titulu prvaka Azerbejdžana, a Bajer iz Leverkuzena je prvi tim koji je obezbedio plasman u grupnu fazu novog formata UEFA Lige šampiona. Ova dva kluba odigrala su spektakularni dvomeč u osmini finala UEFA Lige Evrope, a pred istek marta meseca ostvarili su jedan od klupskih ciljeva.

Karabag je nastavio suvereno da vlada Azerbejdžanom, pobedom nad Kapazom od čak 6:1 u petak je overio 11. titulu prvaka, a čak 10. u poslednjih 11 sezona. Od sezone 2013/14, samo je Nefči u sezoni 2020/21. uspeo da prođe prvi kroz cilj.

Kakva je to vladavina Karabaga govori tabela. Osam kola pre kraja imaju nedostižnih 26 bodova prednosti u odnosu na Nefči koji sa klupe od januara predvodi bivši trener Crvene zvezde Miodrag Grof Božović. 

Trener Gurban Gurbanov ne samo što je oformio jednu zaista odličnu grupu igrača, već je stvorio sjajnu igru što je dokazao u osmini finala Lige Evrope gde je ispao od Bajera iz Leverkuzena u nestvarnoj završnici gde je Patrik Šik postigao dva pogotka u nadokandi za pobedu od 3:2 (prvi meč 2:2).

Evropa, a i svet, su upoznali tehničko-brzinske sposobnosti Brazilca Žuninja, najboljeg strelac tima (17 golova u ligi), tu je i mlađi francuski ofanzivni potencijal u likovima Diakabija i Kejte. Alžirac Benzija sa Markom Jankovićem, Lenadrom Andradeom i Žulio Romauom daje ton igre u veznom redu, Marko Vešović briljira na poziciji desnog beka...

 

 

Ako ne računamo prvake zemalja koji svoje lige igraju tokom kalendarske godine (Bodo Glimt, Malme, Ordabasi, RFS, Šamrok, HJK, Panevežis, Dinamo Minsk, Dinamo Batumi, Ki Klaksvik, Flora, Vikingur Rejkjavik), Karabag je posle Nju Sajntsa iz Velsa, drugi šampion iz zemalja koji igraju sezonski da je obezbedio plasman u UEFA ligu šampiona za sezonu 2024/25. 

To je pobedom u prethodnom kolu uradio i Bajer iz Leverkuzena, ubedljivi lider Bundeslige koji čak i kad bi izgubio sve mečeve ne bi mogao da padne ispod četvrtog mesta. "Farmaceuti" koje sa klupe predvodi Ćabi Alonso, a koji je potvrdio da ostaje i za narednu sezonu uprkog ponudama Liverpula i Bajerna, sedam kola pre kraja ima 13 bodova prednosti nad Bajernom, a čak 23 više od petoplasiranog Lajpciga i postali su prvi klub iz Evrope koji je obezbedio plasman u grupnu fazu novog formata UEFA Lige šampiona.