Vesti EURO 2024

Filkrug doneo "zlatni bod" Nemcima u nadoknadi: Švajcarci posle drame izgubili prvo mesto u grupi Coca Cola Euro 2024

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

23.06.2024 22:56
Filkrug doneo "zlatni bod" Nemcima u nadoknadi: Švajcarci posle drame izgubili prvo mesto u grupi Tanjug/AP Photo/Frank Augstein
Filkrug doneo "zlatni bod" Nemcima u nadoknadi: Švajcarci posle drame izgubili prvo mesto u grupi

Fudbalska reprezentacija Nemačke sačuvala je vodeće mesto u Grupi "A", pošto je danas, posle dosta muke, uspela da izvuče remi protiv borbenih Švajcaraca, a "zlatni bod" doneo joj je Niklas Filkrug u drugom minutu nadoknade - 1:1 (0:1).

Taman dok su svi navijači kraj malih ekrana čekali poslednji zvižduk i slavlje Švajcaraca, koje su minuti delili od vodećeg mesta u Grupi. Nemačka je uspela da ostane neporažena u Frankfurtu početkom sudijske nadoknade. 

Nakon centaršuta Davida Rauma, Niklas Filkrug bio je najviši u skoku. Postigao je gol glavom i najzad slomio otpor švajcarske reprezentacije, koja je imala nekoliko povoljnih prilika da reši utakmicu i ranije. Ali je sreća na kraju ipak pogledala Nemce.

"Panceri" su na taj način zadržali vodeće mesto u Grupi sa sedam bodova, pa će u slučaju pozitivnog ishoda Srbije protiv Danske u utorak, odmeriti snage sa "orlovima" na startu nokaut faze, dok će Švajcarska čekati pobednika Grupe "C".

 

 

Nemačka je od starta krenula agresivno. Dobar ritam nametnula je od prvog zvižduka, da bi već u trećoj minuti imala solidnu priliku preko Haverca, ali nedovoljno dobru da bi se matirao Somer.

Nakon toga rasplamsala se igra u Frankfurtu, domaći navijači podigli su atmosferu i na tribinama, a jak vetar u leđa "panceri" su iskoristili da još u nekoliko navrata priprete Švajcarcima.

U šansama su se smenjivali Haverc, Gundogan, pa opet Haverc. Musijala je takođe bio u centru pažnje, da bi u 17. minuti, Nemci došli do pogotka. Gol je postigao Andrih, ali je on ubrzo poništen zbog faula Musijale nad Ebišerom u začećku akcije.

Kako je prvo poluvreme odmicalo, Nemci su nastavili da vrše pritisak, međutim falilo je koncentracije na poslednjoj trećini terena, dok je Švajcarska, sa druge strane, uspela da iskoristi praktično jedinu šansu u prvih 45 minuta.

Nakon jedne brze kontre po boku, Frojler je proigrao Ndoju u petercu, a ofanzivac Bolonje samo je otvorio nogu i matirao nemoćnog Nojera, koji se večeras izjednačio sa Bastijanom Švajštajgerom po broju nastupa (18) za Nemačku na Evropskim prvenstvima.

 

 

Po uzoru na prvo poluvreme, drugi deo igre takođe je protekao u inicijativi Nemaca. Razgoropadili su se "panceri" od "prvog zvižduka" i odmah krenuli po izjednačenje. Međutim, poprilično su se mučili protiv disciplinovanih Švajcaraca.

Istina, ekipa Murata Jakina imala je propusta na poslednjoj trećini, ali je sve sitne greške u odbrani dobro nadomestila u napadu. Bila je konkurenta sa Nemcima, dobar deo poluvremena nadigravala se "pancerima", ali je prvenstveno ostala pri cilju da sačuva rezultat.

Sa druge strane, "pucali" su Nemci iz svih "oružja". Kros i Sane su imali dobre prilike, Musijala je pretio... Vršila je ogroman pritisak ekipa Julijana Nagelsmana, ali se i dalje mučila sa realizacijom. Što zbog stamane odbrane Švajcaraca, što zbog dobrih reakcija Somera.

U jeku napada Nemačke, Švajcarska je potom uspela da dođe i do drugog pogotka. Igrao se 84. minut kada je Vargas postigao pogotak nakon brze kontre, ali je on ipak bio poništen, pošto se krilo Augstburga našlo u nedozvoljenoj poziciji.

Do kraja susreta Nemačka je bila ta koja je uglavnom napadala i imala inicijativu. Švajcarska bi ponekad izašla visoko i rasteretila poslednju liniju, ali se ipak u poslednjim minutima povukla.

Izabranici Julijana Nagelsmana to su uspeli da iskoriste, pokušavali su dugačkim loptama da dođu u poziciju za gol, a takav pristup im se uplatio u nadoknadi kada je pomenuti Filkrug uspeo da donese veliku sreću navijačima u Frankfurtu.

EURO 2024

Grupa A

Švajcarska - Nemačka 1:1 (1:0)
/Ndoje 28' - Filkrug 90+2'/

Škotska - Mađarska 0:1 (0:0) 
/Ksobot 90+10'/

ŠVAJCARSKA - NEMAČKA 1:1 (1:0)

Stadion: Dojče Bank Park, Frankfurt.

Sudija: Danijele Orsato (Italija)

ŠVAJCARSKA (3-4-2-1): Zomer, Šar, Akanđi, Rodrigez – Vidmer, Frojler, Džaka, Ebišer – Ndoje, Rajder – Embolo.

NEMAČKA (4-2-3-1): Nojer – Kimih, Ridiger, Ta, Mitelštat – Andrih, Kros – Musijala, Gundogan, Virc – Haverc

 

 

Standings provided by Sofascore