Vesti EURO 2024

Mučenje za oči i škotska tragedija: Mađarska golom u 10. minutu nadoknade sačuvala sebe u Nemačkoj Coca Cola Euro 2024

komentari (0)

Autor: Luka Marković

23.06.2024 23:06
Fudbaleri Mađarske i Škotske odigrali su nerešeno u Grupi A. Guliver / AP Photo/Antonio Calanni
Fudbaleri Mađarske i Škotske odigrali su nerešeno u Grupi A.

Fudbalska reprezentacija Mađarske potpuno neočekivano je došla do trijumfa protiv Škotske golom u desetom minutu nadoknade, čime je ostavila sebi nadu da se može naći među četiri najbolja trećeplasirana tima na EURO 2024.

Što se tiče fudbalera u plavim dresovima, mora im se posvetiti Šekspirov stih iz čuvene škotske tragedije, Makbeta: "Život je priča koju idiot pripoveda". Imali su svoje šanse, zaleteli su se u poslednjim minutima, a onda za samo nekoliko sekundi pali u očaj i doživeli da im se nemačka bajka pretvori u tragični košmar. 

Ipak, mora se priznati da posle 90. minuta igre niko nije očekivao da ćemo videti pogodak na utakmici koja je bila pravo mučenje za oči. Malo šansi i tek devet šuteva u regularnom delu sigurno su uspavali i one najushićenije gledaoce kako na stadionu, tako i pred televizorima. 

Na kraju je konačnih 1:0 (0:0) postavio Kevin Ksobot (90+10'), koji je u 92. minutu pogodio stativu. Ipak, na kraju je izrastao u heroja svog nacionalnog tima i čitave zemlje iz centralne Evrope. 

Nažalost, ova utakmica će i ostati upamćena po neprijatnoj sceni, kada je u 68. minutu Barnabas Varga ostao nepomično da leži na travi posle sudara sa svojim golmanom. Toliko je bila dramatična scena, da su mađarski reprezentativci morali da zaklone svog palog saigrača prekrivačima od očiju javnosti. 

 

 

Prvo poluvreme je u najmanju ruku bilo bolno za gledanje. Kao da su oba tima ušla previše oprezno u meč, svesna da bi jedan primljeni gol mogao doneti eliminaciju sa turnira. 

U početku je reprezentacija Škotske bila ta koja je nametala ritam utakmice, mada nisu ostrvljani imali previše ambicije da svoj posed u prvih 15 minuta pretvore u pogodak. 

Polako se igra u drugoj polovini uvodnih 45 minuta prebacivala pred gol Škota, a ubrzo su počeli i kakvi takvi pokušaji Mađara da povedu na utakmici. 

Bendeguz Sola je imao prvi šut na meču. Uputio je snažnu skočicu prema golu Angusa Gana sa distance, ali je golman ekipe Stiva Klarka i pored nesigurne reakcije bio dobro postavljen, tako da je uspeo da ukroti loptu. 

 

 

Dugo smo čekali na prvu konkretnu priliku, a ona je naizgled došla tek u 41. minutu. Dominik Soboslaj je uputio dobar centaršut iz slobodnog udarca na prvu stativu, a Vili Orban je uspeo glavnom da je pošalje samo do prečke. Kasnije se ispostavilo da je štoper Mađarske najverovatnije bio u ofsajdu, što se i videlo na usporenom snimku. 

Koliko je utakmica bila "umrtvljena" u prvom poluvremenu svedoči činjenivca da je ukupno upućeno pet udaraca ka golu, i to svih pet ka Angusu Ganu, ali ukoliko oduzmemo Orbanov pokušaj glavom, samo je udarac Sole išao u mrežu protivnika. Takođe, čak tri žuta kartona zaradili su Škoti u uvodnih 45 minuta, što svedoči koliko su se fudbaleri Stiva Klarka oslanjali na grubu igru kako bi sekli napade Mađara. 

 

 

Prvi udarac ka golu, su ostrvljani uputili tek u 53. minutu utakmice, kada se Če Adams oprobao izvan kaznenog prostora, ali je poslao krajnje bezopasnu loptu daleko iznad gola. 

Čitavih 15 minuta se ništa nije dešavalo, a onda smo svedočili krajnje nemiloj sceni. Škoti su pokušali da ubace visoku loptu u šesnesterac a u čitavoj gužvi je golman Peter Gulači nekako nokautirao svog saigrača Barnabasa Vargu. U početku je delovalo kao da je u pitanju klasična kolizija dva fudbalera, ali se ubrzo ispostavilo da mađarski fudbaler leži nepomično na travi. Ubrzo su izneta nosila, kao i zaštitni pokrivači kako bi se strašni prizori sklonili od očiju javnosti, a mnogima je kroz glavu prošla nesreća koju je 2021. na Evropskom prvenstvu doživeo Kristijan Eriksen. 

 

 

Na kraju je drama okončana promenom, a dalje vesti o Varginom stanju se i dalje iščekuju. 

Polako su obe ekipe postajale svesne da remijem oba tima ispadaju sa šampionata tako da su se otvarali, ali je takođe bilo vidno da nedostaje napadačka potentnost i kreacija u oba tima, kako bi se iz mrtvog sivila izrodila konkretna prilika da se ugrozi gol protivnika. 

Nekoliko puta je lopta završavala u samom srcu šesnesterca obe ekipe, ali je nedostajao taj poslednji pas koji bi napravio razliku. 

Lorens Šeklend je imao priliku da preokrene meč, kada se neočekivano našao na u poziciji za udarac, ali je Gulači bio krajnje skoncentrisan i uspeo da sačuva bliži ugao svog gola. 

 

 

I baš kada je delovalo da će ostati 0:0 Kevin Ksobot je praktično iz identične pozicije kao Šeklend na drugoj strani izašao nebranjeno pred Angusa Gana, i uspeo da savlada golmana, ali je uspeo da pogodi samo stativu i tako promaši najbolju šansu na utakmici. Ono što nije uspeo tada, mađarski reprezentativac je uspeo osam minuta kasnije. 

Škoti su se otvorili svesni da nemaju šta da izgube, a onda je usledila kontra Mađara. Dobru loptu sa boka je dobio Ksobot od Rolanda Šalaja, i ovaj put je bio precizan. Malo je reći da će u slučaju prolaza postati heroj cele nacije. 

Mađarska sa tri boda čeka rasplete u drugim grupama, dok se Škoti i definitivno pakuju i idu na avion. 

EURO 2024

Grupa A

Švajcarska - Nemačka 1:1 (1:0)
/Ndoje 28' - Filkrug 90+2'/

Škotska - Mađarska 0:1 (0:0) 
/Ksobot 90+10'/
 

Škotska - Mađarska 0:1 (0:0)

Stadion: MHP Arena, Štutgart.

Sudija: Fakundo Teljo (Argentina)
Strelci: Ksobot 90+10'

Žuti kartoni: MekTomini 50',  - Stajls 18', Orban 26', Šafer 44' , Ksobot 90+11'

ŠKOTSKA (5-4-1): Gan – Ralston, Hendri, Henli, Mekena, Robertson (od 89' Morgan) – Mekgin (od 76' Armstrong), Gilmur, Mekgregor, Mektomini – Adams (od 76' Šanklend).

MAĐARSKA: (3-4-2-1): Gulači – Botka, Orban, Dardaj (od 74' Šalaj) – Bola, Stajls (od 61' Nađi), Šafer, Kerkez – Šalaj, Soboslaj – Varga (od 74' Adam).

 

Standings provided by Sofascore