Vesti EURO 2024

Nemačka sa Musijalom može do samog kraja: Mađarska nije koristila svoje šanse i sada je na ivici eliminacije Coca Cola Euro 2024

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

19.06.2024 19:53
Džamal Musijala odveo je reprezentaciju Nemačke u narednu fazu. Tanjug/AP Photo/Ariel Schalit
Džamal Musijala odveo je reprezentaciju Nemačke u narednu fazu.

Moćni su Nemci! Nema sumnje, domaći teren im i te kako godi, a ova ekipa Julijana Nagelsmana vrlo podseća po dominaciji na one timove koje je sa klupe predvodio Joakim Lev. "Pancerski" bataljon je vrlo sigurno prohujao pored Mađarske pobedom od 2:0 (1:0), i sebi obezbedio narednu fazu na Evropskom prvenstvu, a ujedno i prvo mestu u Grupi A, makar dok Švajcarska i Škotska ne odigraju svoj duel.

Heroj "Elfa" bio je Džamal Musijala, koji je ujedno bio i strelac prvog gola (22'). Toliko se dobro kretao da je naterao najboljeg defanzivca "gostiju", Vilija Orbana, da mu se zavrti u glavi, a njegovi pasevi sa ivice kaznenog prostora su u oba slučaja bili krucijalni i prelamali akcije koje su vodile do gola. Ne sme se izostaviti ni Ilkaj Gundogan. Fudbaler turskog porekla je postigao drugi pogodak (67'), a takođe je asistirao u akciji kod prvog. 

Što se Mađara tiče, ne može se reći da su se obrukali. Imali su svoje šanse koje jednostavno nisu iskoristili, ali je razlika u kvalitetu bila isuviše primetna, naročito kada je dolazilo do direktnog okršaja sa njihovih defanzivaca sa moćnim veznim redom Nemaca. Ipak, izabranici Marka Rosija su bili ti koji su zapretili.  

 

 

Mađarska je već u petom minutu imala priliku da dođe do gola. Dobru dugu loptu na desnoj strani je dočekao Bendegus Sola, koji je pokušao jačom, desnom nogom, ali je njegov udarac izblokirao Džonatan Ta.

Nemci su odgovorili već u 11. minutu, kada je Kai Haverc prevario prilično nesigurnog Vilija Orbana, međutim Peter gulaši je bio odlično postavljen, tako da je šut završio u korneru. Ipak, i udarac iz ugla je predstavio opasnost po gol Mađara. Toni Kros je prebacio loptu na ivicu peterca, gde ju je Robert Andrih zahvatio Volejem, ali je bio izblokiran.  

Prilično je bio visok ritam utakmice, a Mađarska je previše često gubila posed na sredini terena, čime je omogućavala Nemcima da dođu u šansu. Jedna takva je bila kobna po gol Gulašija. 

 

Standings provided by Sofascore

 

Napad "Elfa" se preselio sa desna, gde se nalazio Florijan Virc, u sredinu do Džamala Musijale, koji je uputio malo jaču loptu u prostor Ilkaju Gundoganu. Igrač Mančester sitija je u duelu naizgled faulitao Orbana, ali Dani Makeli nije dirao pištaljku, tako da je vezni igrač Nemačke došao do lopte i prosledio je ponovo Musijali, koji ju je zakucao pod prečku (22'). 

Nisu pali Mađari, tako da je Dominkik Soboslaj ozbiljno naterao Nojera da se preznoji i praktično izvadi loptu iz mreže. Potom je priliku imao u 29. minutu, ali pas Miloša Kerkeza nije pretvorio u gol. 

Uspela je odbrana Mađarske konačno da se konsoliduje, a Orban da nesmotreno gubi lopte. Ipak, posed je praktično prepušten Nemcima, tako da su sve vreme dodavali loptu ispred šesnesterca. Virc i Musijala su u ovom reonu bili najistaknutiji, s obzirom da su se krajem poluvremena obojica okušala prilično opasnim udarcima sa distance, koji su završili van okvira gola. 

 

 

Kada je izgledalo da će se poluvreme završiti sa minimalnom prednošću domaćina, tada je Soboslaj ponovo aktivirao svoj "snajperski" pas. Ubacio je loptu u šesnesterac, a Orban ju je zahvatio glavovom i prebacio je svom kolegi na krilu, koji je postigao gol. Ipak, defanzivac Mađarske je bio u ofsajdu, tako da je u prvom poluvremenu potpuno zaradio sebi etiketu tragičara. 

U drugom delu igre se ritam dosta smirio. Mađari su pokušavali da dođu do izjednačenja, ali su "panceri" bili ti koji su diktirali. Ipak, ono što su čekali čitavo popodne izabranici Marka Rosija, dogodilo se u 59. minutu. Roland Salaj je centrirao visoku loptu u kazneni prostor, a glavom ju je dočekao Barnabas Varga, ali je ona otišla malo preko prečke. Da je išla nižem, Manuel Nojer bi samo mogao pogledom da je isprati u mrežu. 

Kazna za ovaj promašaj dolazi nekih osam minuta kasnije. Sjajni Musijala je dao ključni pas pred kaznenim prostorom Mitelštatu, a ovaj je uputio preciznu i oštru loptu po zemlji ka Gundoganu, koji ju je prosledio iza Gulašija sa vidnom lakoćom. 

 

 

Džošua Kimih je već u sledećem napadu iskoristio nesmotrenost i sluđenost Mađara, tako da je poslao polušut ka Niklasu Fulkrugu, ali je ovaj za centimetar bio krata. Morali su "gosti" da se otvore, ali je nemoć bila krajnje primetna, a mora se priznati da su i malo indisponirano prilazili napadima posle drugog gola, kada je za njih bilo prostora. 

Do kraja je meč prilično mirovao, s obzirom da nije bilo prilika da se gosti vrate u meč. Soboslaj je u 83. minutu pokušao da iz kornera proigra Adama Martina, ali je gorostasni napadač bio kratak, što je ujedno bila i poslednja prilika da se meč na vreme uvede u neizvesnu završnicu. 

Nemačka je sada prvoplasirana u Grupi A sa šest bodova, dok Mađari (najverovatnije) pakuju kofere, pošto posle dva kola nemaju nijedan bod. 

UEFA EURO 2024

Grupa A

Nemačka - Mađarska 2:0 (1:0)
/Musijala 22', Gundogan 67'/ 

Škotska - Švajcarska 21.00 (A1P)

NEMAČKA - MAĐARSKA 0:0

Stadion: Štutgart Arena

Sudija: Dani Makeli (Holandija)

Strelci: Musijala (22'), Gundogan (67')

Nemačka (4-2-3-1): Nojer – Kimih, Ridigiger, Ta, Mitelštat – Andrih (od 71' Džan), Kros – Musijala (od 72' Fukrih) , Gundogan, Virc (od 58' L. Sane) – Haverc (od 58' N. Fulkrug)

Mađarska (3-4-3): Gulači – Fiola, Orban, Dardai – Bola (Adam 75'), A. Nađi (od 64' Kainhaisler), Šafer, Kerkez (od 75' Z. Nađi ) – Salaj (od 87' Ksobot), Varga (od 87' Gazdag), Soboslaj.

 

Standings provided by Sofascore