Vesti iz ostalih sportova

Amerikanci žele još jedne Olimpijske igre: Solt Lejk Siti podneo zvaničnu kandidaturu za ZOI 2034. godine

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

01.03.2024 20:00
Olimpijski krugovi Tanjug/AP Photo/Aurelien Morissard
Olimpijski krugovi

Poslednjeg dana ferbuara u sedište Međunarodnog olimpijskog komiteta stigao je zvaničan dopis da se Solt Lejk Siti kandiduje za organizaciju Zimskih olimpijskih igara 2034. godine.

To je za sada jedina podnešena kandidatura i očekuje se da će za tačno deset godina najbolji svetski sportsisti u zimskim sportovima putovati u Jutu, gde su Igre bile organizovane pre tačno 22 godine.

Prvobitni plan vlasti u ovoj američkoj saveznoj državi je bio da se podnese kadidatura za ZOI četiri godine ranije, ali se od toga odustalo jer je procenjeno da su im šanse male zbog toga što će se Letnje olimpijske igre održati dve godine ranije u Los Anđelesu.

 

 

Zato se i očekuje da će domaćinstvo 2030. godine dobiti Francuska, a četiri godine kasnije Sjedinjene Američke Države, odnosno konkterno Juta.

"Imamo vizuju da organizujemo Igre kakve nikada nisu viđene. Verujemo da ćemo dobiti organizaciju ovog takmičenja i da će svi biti oduševljeni", rekao je direktor kampanje, Frajzer Bulok.

Inače, dodela kandidature za Zimske olimpijske igre 2030. i 2034. godine trebalo bi da bude obavljena uoči početka ovogodišnjih Olimpijskih igara u Parizu koje startuju 26. jula.