NBA

Bogi i Atlanta u misiji rušenja Čikaga: Počinje borba za plej-of na Istoku

komentari (0)

Izvor: NBA NoLimits

17.04.2024 12:45
Bogdan Bogdanović Tanjug/AP Photo/Mike Stewart
Bogdan Bogdanović

NBA plejin se nastavlja sa prvim takmičarskim danom na Istoku, a u duelu 9. i 10. tima konferencije susrešće se kraljevi ovog mini doigravanja, Atlanta Hoksi, i domaćini večerašnje utakmice, Čikago Bulsi.

NBA NoLimits vas zajedno sa TV Arenom sport uvodi u ovaj duel...

Kada kažemo kraljevi, aludiramo naravno na njihov uspeh otkada je 2021. godine NBA lige implementirala doigravanje za dopunu plej-ofa. Hoksi su odigrali 3 utakmice i slavili u sve 3. Do sinoć, kada su Lejkersi izjednačili njihov rezultat, Hoksi su bili jedini tim sa pomenutim ili boljim skorom u kratkoj istoriji takmičenja.

Bulsima je ovo drugi i uzastopni nastup u plejin turniru. Prošle godine su prvo savladali Reptorse u Torontu, da bi u "finalu" izgubili od Majami Hita.

Poznati svi termini plej-of serije duela Nikole Jokića i Lebrona Džejmsa: Prvi sudar titana u nedelju

Večerašnji meč je specifičan i ima mnogo veće značenje nego bilo koji do sada, za oba tima, jer bi ispadanje značilo verovatno i totalni reset organizacije. Od funkcionera, moguće i trenera, pa sve do igrača timova. Čikago Bulsi i Atlanta Hoksi su već duži niz godina oličenje sivila u NBA ligi, toliko da verujemo da bi samo dve pobede u plejinu, pa onda i neki vid čuda protiv Bostona mogli da sačuvaju obe ekipe od odlaska u totalnu rekonstrukciju.

Pobednik ovog duela igraće protiv poraženog na meču Filadelfija - Majami, dok gubitnik završava sezonu.

Međusobni skor

Timovi su odigrali tri utakmice ove sezone. Na prva dva slavili su Bikovi, a u trećem, nedavno odigranom, slavili su Jastrebovi iz Atlante. Zanimljivost je da su Hoksi jedini trijumf ostvarili bez svog nominalno najboljeg igrača, Treja Janga.

Na tri utakmice, prosek poena bio je 235,6. Timovi su broj poena podelili gotovo identično, Bulsi su beležili 118.3, a Hoksi 117.3 po utakmici.

Za jučerašnje utakmice smo pomenuli da očekujemo ipak nešto sporiji ritam i čvršće odbrane, ali mislimo da to večeras neće baš biti slučaj. Atlanta Hoksi jednostavno nisu tako naštimovani. Tim Kvina Snajdera je 27. tim lige po defanzivnom rejtingu, odnosno ubedljivo najgori od svih ekipa lige koje se nisu trudile da gube.

Zanimljiv statistički podatak koji smo uspeli da "iskopamo" je taj da su Bulsi, iako tek 21. odbrana lige, najbolji po broju poena primljenih u reketu, u čitavoj ligi. Njihov problem ove sezone bila je odbrana perimetra i broj primljenih trojki. Bulsi su, posle Jute, bili najgori tim lige u ovom segmentu.

Poeni igrača Bulsa u međusobnim susretima:

• Demar Derouzen - 28,3 poena
• Ajo Dosunmu - 21 poena
• Kobi Vajt - 20,3 poena
• Andre Dramond - 14,7 poena
• Nikola Vučević - 14,5 poena
• Aleksa Karuzo - 9,5 poena

Poeni igrača Hoksa u međusobnim susretima:

• Bogdan Bogdanović - 23,3 poena
• Trej Jang - 20 poena
• Vit Krejči - 18 poena (jedna utakmica)
• Dižonte Mari - 17 poena
• Diandre Hanter - 15,5 poena
• Klint Kapela - 14 poena
• Bruno Fernando - 7 poena

Bogdan voli protiv Čikaga

Nakon tri ovogodišnja susreta, naš kapiten je najbolji poenter svog tima sa 23.3 poena u proseku, šutirao je 57% iz igre, 46% za 3 poena i pogodio 9 od 9 slobodnih bacanja. Dodao je 3.7 asistencija, kao i 3 skoka po utakmici. Očigledno je da Bogdanu odgovara Čikago, pa se nadamo pobedi i dobroj igri reprezentativca Srbije.

 

 

Stanje Bulsa

Malo o situaciji timova pomenuli smo i u prvom delu teksta. Ovo je verovatno poslednja godina u kojoj će okosnica ekipe biti zajedno. Kobi Vajt, pretpostavljamo, ima garantovano mesto, ali svi osim njega su "potrošna roba". Samo neki neverovatni niz u plej-ofu može sprečiti "rasprodaju" i reformu tima.

Bulsi su, doduše, zaigrali bolje nakon povrede Zeka Lavina, koji nikako nije ličio na sebe i više je štetio nego doprinosio ekipi na početku sezone, ali bez igrača takvog kalibra Bulsi kao da su malo ostali bez goriva u poslednja dva meseca sezone.

Što se večerašnje utakmice tiče, Andre Dramond i Ajo Dosunmu su zvanično upitni, ali s obzirom da se radi o moguće poslednjoj utakmici sezone, očekujemo obojicu na parketu.

Čikago je, po navici iz prethodnih godina, ove sezone ponovo predvodio Demar Derouzen. Sa Stefom Karijem glavni kandidat za nagradu "Klač" igrača godine. Derouzen je u proseku beležio 24 poena, a posebno je dao gas u poslednjoj četvrtini sezone, kada je beležio preko 27 poena u proseku. Nema sumnje da je on igrač od koga se najviše očekuje i večeras.

Stanje Hoksa

Onjeka Okongvu, Džejlen Džonson i Sadik Bej su zbog povreda završili sezonu, a nažalost po Atlantu isto važi i za Krejčija, Landija i Vindlera. Trojica momaka koji su imali minutažu u finišu sezone i doprineli nekim važnim pobedama tima, pogotovo Krejči, nemaju pravo nastupa u plej-ofu jer se radi o igračima na dvostranom, a ne standardnom NBA ugovoru.

Kao i u Čikagu, "rasprodaja" je sve češća reč i u Atlanti. Mogla bi ovo da bude poslednja utakmica nekolicine startera tima, a najpopularnije ime u tim pričama je svakako Trej Jang. Evidentno je da u bekovskom tandemu sa Dižonteom ne funkcioniše dobro, a razmena dvojice nosioca igre bila je tema i u februaru, neposredno pred krajnji rok za razmene. Atlanta nije dobila dovoljno dobru ponudu, kako bi se oprostila sa jednim od lidera tima. Nakon pomenutog roka, Jang se povredio, a Mari zaigrao možda i najbolju košarku karijere.

Što se večerašnje utakmice tiče, Snajder će imati rotaciju od 12 igrača, ali među tih 12 neće biti puno imena koja imaju iskustva u igranju utakmica sa većim značajem u NBA ligi. Očekuje nas sigurno skraćena rotacija Hoksa, u kojoj će gotovo sve minute "pojesti" Jang, Mari, Bogdanović, Hanter, Kapela i Fernando. Verovatno najviše van ove grupe Snajder trenutno veruje Kobiju Bafkinu. Mladi bek se u više navrata pokazao kao odličan defanzivac i neko ko se ne plaši velikih momenata.

Utakmicu, kao i obično, možete pratiti na kanalima TV Arena sport.