Vesti iz fudbala

Finala Kupa Srbije van Beograda: Zvezda želi da se ponovi Kruševac, Vojvodina se nada reprizi Niša

komentari (0)

Autor: Aleksa Janković

20.05.2024 15:45
Ukupno je odigrano četiri finala kupa van glavnog grada Srbije MN Press
Ukupno je odigrano četiri finala kupa van glavnog grada Srbije

Stigli smo do kraja takmičenja u Kupu Srbije, a u finalu će snage odmeriti fudbaleri Crvene zvezde i Vojvodine. Za razliku od prethodna tri finala, ovo neće biti odigrano na stadionu "Rajko Mitić", šta više neće biti odigrano ni u Beogradu.

Meč za trofej nacionalnog kupa će biti odigran u Loznici na novosagrađenom stadionu "Lagator". Kako ima kapacitet od 8000 mesta, karte su veoma brzo nestale, dok se stiče utisak da bi bile rasprodate i da stadion prima tri ili četiri puta više navijača.

Ovo će biti tek peto finale kupa koje će se odigrati van Beograda od kako je Srbija samostalna država. Do sada je bilo 17 finala. Sedam je odigrano na stadionu Partizana, a šest na stadionu "Rajko Mitić", dok su su ljubitelji fudbala mogli da pogledaju finale i u Nišu, Kruševcu, Surdulici, Gornjem Milanovcu, a sada i u Loznici.

Evo i kako je to izgledalo kada se meč za trofej igrao van srpske prestonice.

Crvena zvezda - Borac Čačak 2:0, Kruševac, sezona 2011/12.

Pre 12 godina je finale odigrano po prvi put van Beograda, a domaćin je bio stadion "Mladost" u Kruševcu. Crvena zvezda je na putu do finala slavila protiv Mladosti iz Lučana, Banata, Smedereva i Partizana. Sa druge strane žreba je čačanski Borac izašao kao pobednik protiv Radničkog iz Sombora, Proletera, Spartak Subotice i Vojvodine. U finalu je slavila ekipa iz Ljutice Bogdana, golovima Evandra i Kristijana Borhe. Glavni arbitar je bio Milorad Mažić, a to je crveno-belima bila treći trofej kupa od samostalnosti Srbije.

MN Press

Fudbaleri Crvene zvezde nakon osvojenog kupa 2012. godine

 

Partizan - Javor 2:0, Gornji Milanovac, sezona 2015/16.

Četiri godine nakon finala u Kruševcu, domaćinstvo je pripalo Gornjem Milanovcu i stadionu Metalca. Tamo je pravdu delio takođe Milorad Mažić, a Partizan je golovima Marka Jovanovića i Dušana Vlahovića savladao Javor. Crno-beli su na putu do finala bili bolji od Sinđelića, Voždovca, Radničkog iz Niša i Spartak Subotice. Ivanjičani su sa druge strane žreba ređali trijumfe protiv Novog Pazara, Čukaričkog, Vojvodine i Borca iz Čačka. Klub iz Humske je u Gornjem Milanovcu osvojio četvrti trofej u nacionalnom kupu.

MN Press

Fudbaleri Partizana nakon osvojenog kupa 2016. godine

 

Partizan - Mladost Lučani 2:1, Surdulica, sezona 2017/18.

Nakon što se finale 2017. godine igralo na stadionu Partizana gde su crno-beli upisali trijumf protiv večitog rivala, meč za trofej 2018. godine se igrao u Surdulici na stadionu Radnika. Glavni sudija je bio Majo Vujović, a crno-beli su savladali Mladost 2:1 nakon preokreta. Janko Tumbasević je doneo vođstvo ekipi iz Lučana, dok su Marko Janković i Saša Zdjelar tresli mrežu za "parni valjak". Partizan je na putu do finala upisao pobede protiv Rtnja, Rada, Javora i Čukaričkog, dok je Mladost sa druge strane bila bolja od Radničkog sa Novog Beograda, Proletera, Vojvodine i Mačve. Ovo je bila šesti trofej u nacionalnom kupu za crno-bele, a treća uzastopna.

MN Press

Fudbaleri Partizana nakon osvojenog kupa 2018. godine

 

Vojvodina - Partizan 2:2 (4:2 pen), Niš, sezona 2019/20.

Rođeni Nišlija, Danilo Grujić je delio pravdu na finalu kupa održanom u njegovom rodnom gradu na stadionu "Čair", gde Vojvodina je bila bolja od Partizana nakon penal serije. U regularnih 90 minuta strelci su bili Miljan Vukadinović i Petar Bojić za Novosađane i Filip Stevanović i Strahinja Pavlović za crno-bele. Klub sa "Karađorđa" je na putu do finala slavio protiv Zlatibora, Sinđelića, Mladosti iz Lučana i Čukaričkog. Sa druge strane žreba je "parni valjak" trijumfovao protiv Vodojaža, Spartak Subotice, Radnika iz Surdulice i Crvene zvezde.

MN Press

Fudbaleri Vojvodine nakon osvojenog kupa 2020. godine.

 

Obe ekipe koje će odmeriti snage na "Lagatoru" su osvojile po jedan trofej u finalima van Beograda. Crveno-beli će želeti da se ponove scene iz Kruševca, dok niko iz redova novosadske "stare dame" ne bi imao ništa protiv da se u Loznici dogodi repriza finala iz Niša.

Meč za trofej između Vojvodine i Crvene zvezde moći ćete da pratite u direktnom prenosu na TV Arena 1 Premium.