Vesti iz fudbala

CIES istraživanje: Matija Gluščević u Top 10 najuspešnijih mladih driblera Evrope, Pavlović među "dugoprugašima"

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

26.03.2024 13:44
Matija Gluščević i Aleksandar Pavlović MN Press/Angelika Warmuth/dpa via AP
Matija Gluščević i Aleksandar Pavlović

Krilni napadač Radničkog iz Kragujevca Matija Gluščević, prema istraživanju CIES sedmi je najuspešniji dribler sveta za igrače do 20 godina! Od nedavno novi mladi reprezentativac Srbije "najavio" se prošle sezone, a ove je u potpunosti zablistao i to u jednom direktnom fudbalu koji forsira ekipa iz Kragujevca.

Zavod za statistiku švajcarske fudbalske opservatorije (CIES) je sabirao sve elemente uspešnosti driblinga, igre jedan na jedan za igrače do 20 godina iz svih svetskih liga koje prate. Svi elementi su pokazali da je Gluščević sedmi najbolji dribler na Starom kontinentu uz procenat uspešnosti od 60 odsto.

Na prvom mestu je igrač švedskog Hamarbija Montader Mađed sa 62,9 odsto uspešnih driblinga, slede ga Sergej Pinjajev iz moskovske Lokomotive (62,1 odsto), Eriberto Hurado iz meksičke Nekakse (62 odsto), pa Valentin Karboni iz Monce sa 61,7 odsto. Ispred Gluščevića su još Kilijan Dong iz Troe i Kristofer Bonsu Ba iz belgijskog Genka.

Mladi fudbaler Radničkog je ove sezone na 19 utakmica u prvenstvu postigao tri gola, dok je za dva asistirao, ali imao je mnogo uspešnih driblinga koji nisu materijalizovani. I sve je to primetio selektor A selekcije Srbije Dragan Stojković koji ga je potencirao kao igrača za budućnost.

Još jedan igrač srpskih korena koji još nije debitovao za Nemačku, Aleksandar Pavlović iz Bajerna našao se na visokom petom mestu u Evropi  među igračima do 21 godine u istraživanju CIES-a po prosečnoj pretrčanoj kilometraži po meču. On u proseku prevali 11,84 kilometra po meču, Lukas Bergval iz Đurgardena, koji je na meti najvećih klubova, je lider u tom segmentu sa 12,10 kilometara.

Pavlović je ove sezone odigrao 15 mečeva za Bajern, uz po dva gola i assitencije.