UEFA Liga šampiona

(VIDEO) Atletiko "položio oružje" u Dortmundu: "Milioneri" u polufinalu Lige šampiona!

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

16.04.2024 22:54
Fudbaleri Atletiko Madrida i Dortmunda Tanjug/Bernd Thissen/dpa via AP
Fudbaleri Atletiko Madrida i Dortmunda

Fudbaleri Borusije iz Dortmunda plasirali su se u polufinale Lige šampiona, posle velike pobede nad Atletiko Madridom u revanšu. U izuzetno uzbudjivom susretu, "milioneri" su uspeli da nadoknade gol minusa iz Španije i zahvaljujući sjajnoj igri pred svojim navijačima, bezecuju mesto među četiri najbolje ekipe u Evropi, gde će se u narednoj rundi boriti sa Paris sen Žermenom - 4:2 (2:0).

Navijači na Signal Park Areni i gledaoci TV Arene sport imali su prilike da uživaju u jednom fenomenalnom susretu, gde smo videli čak šest golova. Sadržajno je bilo gotovo tokom svih 90 minuta. Dortmund je imao veću inicijativu, više prilika, igrao je lepši, brži i kvalitetniji fudbal i na kraju je bio zasluženo nagrađen prolaskom u polufinale. Po igri Atletika, videlo se da nisu došli u Dortmund da se nadigravaju sa "milionerima". U pojedinim momentima igrali su možda i previše sa defanzivnim mentalitetom, što ih je pored nekoliko propuštenih prilika, i koštalo boljeg rezultata u Nemačkoj. 

Utakmica u Dortmundu počela je uzbudljivo. Oba tima od starta su krenula u ofanzivu, pa smo u prvih nekoliko minuta videli tri dobre prilike. Dve u režiji Atletika, kada su se u šansama smenjivali Morata i De Paul, i jednu Borusije kada je Sabicer promašio nestvarnu priliku na svega pet metara od gola Madriđana. Bila je to ujedno i najava još sadržajnijeg poluvremena, pa su navijači na Signal Park Areni imali prilike da gledaju uzbudljiv i dinamičan fudbal.
 


Obzirom da su "milioneri" jurili rezultat iz Madrida, upravo su oni bili ti koji su diktirali tempo. Gosti su se okrenuli defanzivi, odakle su vrebali šansu iz kontre. Ali se Bundesligaš nije dao prevariti... Suvereno je držao kontrolu na sredini terena i strpljivom izgradnjom napada dolazio u šansu za gol. Što im se isplatilo u 34. i 39. minutu. 

Najpre je Brant zatresao mrežu Oblaka posle sjajne reakcije na malom prostoru, da bi pet minuta kasnije Matsen iskosa pogodio za erupciju oduševljenja na tribinama - 2:0. Do kraja prvih 45 minuta bilo je potom relativno mirno, da bi drugo poluvreme počelo sa novim uzbuđenjima i više po volji gostujućih navijača.
 


Naime, samo nekoliko minuta nakon što je sudija dao znak da počne igra sa sredine terena, Humels je nespretno reagovao u svom kaznenom prostoru, postigavši auto-gol, čime je vratio nadu pomalo posrnulim Madriđanima, koji sem kolosalne prilike Morate na startu utakmice, i nisu Bog zna šta pokazali do tog trenutka.

Tim pogotkom ekipa Dijega Simeona dobila je vetar u leđa i počela sve više da preti. Što iz prekida, što iz brzih kontri. U centru zbivanja uglavnom se nalazio Korea, koji se u 64. minutu iskupio za veliku propuštenu priliku samo nekoliko minuta ranije - 2:2.
 


Bio je to rezultat koji je vodio Madriđane dalje, međutim, "milioneri" se nisu predavali, naprotiv. Krenuli su na sve ili ništa, igrali su "ko Brazilci" na sredini terena. Dugo su diktirali tempo, stvarali prilike, po lepoti igre na drugoj polovini terena, delovalo je kao da je pogodak visio u vazduhu, da bi za tri minuta golovima Filkruga i Sabicera, ponovo stekli dva gola prednosti - 4:2. Interesantno, oba igrača su se našla u ulozi asistenta kod tih pogodaka.
 


Meč je potom ušao u mirnije vode, bar što se tiče ozbiljnijih šansi, iako su navijači i dalje mogli da uživaju u dinamičnom fudbalu. Atletiko je nastojao na sve načine da se vrati u meč, ali se videlo da im je ponestala enerija u poslednjih 10 minuta. Dortmund je to iskoristio i umrtvio igru. U par navrata mogli su "milioneri" da postignu još koji gol, ali nije bilo promene rezultata.

Na kraju ubedljiva i zaslužena pobeda nemačkog tima, koji će se za finale boriti protiv Pari sen Žeremena, koji je večeras razbio Barselonu na Monžuiku - 4:1.

Borusija D. - Atletiko M. 4:2 (2:0)

Stadion: BVB Arena.

Sudija: SLavko Vinčić (Slovenija).
Strelci: Brant u 34, Matsen u 39, Fulkrug u 71, Sabicer u 74. za Borusiju, a Humels u 49. (autogol) i Korea u 64. minutu za Atletiko.

BORUSIJA DORTMUND: Kobel - Rijerson, Humels, Šloterbek, Matsen - Sabicer, Emre Džan - Adejemi (od 66. Bajno-Gitens), Brant (od 90. Rojs), Sančo (od 86. Ozdžan) - Fulkrug.

ATLETIKO MADRID: Oblak - Molina (od 46. Barios), Vicel, Himenez, Ermoso, Azpilikueta (od 46. Rikelme) - Markos Ljorente, Koke, De Pol (od 84. Niguez) - Morata (od 46. Korea), Grizman.