Superliga Srbije

Najbolji derbi poslednjih mnogo godina završen bez pobednika: Večiti odigrali 2:2 na "Marakani"

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

09.03.2024 19:07
Detalj sa 172. večitog derbija MN Press
Detalj sa 172. večitog derbija

Fudbaleri Crvene zvezde i Partizana osvojili su po bod u 172. "večitom derbiju" koji je nakon velike borbe završen 2:2 (1:1). Golove za domaći sastav postigli su Uroš Spajić u 44. i Šerif Endiaje u 69. minutu, dok su precizni za crno-bele bili Mateus Saldanja u poslednjem minutu prvog dela meča i Aldo Kalulu u 49.minutu, dok je Ksander Severina dobio crveni karton u 75. minutu. 

Dugo navijači u Srbiji nisu videli bolji i zanimljiviji susret dva najveća ovdašnja kluba od ovog odigranog na stadionu "Rajko Mitić". Crvena zvezda jeste bila bolja u prvih 45 minuta, mogla je tada, ruku na srce da povede sa, bez preterivanja, tri gola viška, ali je goste iz Humske u igri čuvao golman Aleksandar Jovanović.

 

Partizan je u tom periodu meča bio više borben nego kvalitetan, njegovi igrači su uglavnom bili na svojoj polovini, a iz retkih situacija kad su prišli golu domaćeg sastava, stvorili su dve velike prilike. Prvo je kapiten Svetozar Marković šutirao, a golman Omer Glazer mu je zaustavio udarac, da bi u finišu, Mateus Saldanja uspeo da smesti loptu u mrežu.

Pre tog pogotka Brazilca, Zvezdu je u prednost doveo Uroš Spajić koji je sa tri-četiri metra zakucao loptu u mrežu pored tromog Leonarda Ovusua. Tako precizni kao defanzivac aktuelnog šampiona nisu bili Mirko Ivanić, Marko Stamenić, Osman Bukaru i Šerif Endijae.

Sve te promašaja crveno-belih odmah na startu drugog perioda je kaznio lider na tabeli. Prvo je Natho imao veliku priliku, ali mu je Uroš Spajić ' ušao u šut', a već u 49. minutu Partizan je poveo. Brzo su igrači Partizana preneli loptu na polovinu terena rivala, ona je došla do Alda Kalulua koji je bio brži od Srđana Mijailovića i Glazer je drugi put morao da vadi loptu iz mreže.

 

Nedugo nakon toga trener Zvezde, Vladan Milojević je izveo Gejlora Kangu i uveo drugog napadača Pitera Olajinku i domaćin je zaigrao još agresivnije. Igrači iz Humske su se potpuno povukli, opredelivši se da čuvaju stečenu prednost, što se nije pokazalo kao dobro rešenje.

 

Videlo se to u 67. minutu kad je domaćin posle još jednog kornera uspeo da postigne pogodak, a to je učinio tako što je Šerif Endiaje ostao potpuno sam na petercu i bez većih problema sproveo loptu u mrežu.

Kada je Ksander Severina u periodu od 70. do 75. dobio dva žuta kartona, momentum utakmice se u potpunosti okrenuo u korist crveno-belih koji su do kraja meča dominirali terenom. Imali su igrači trenera Milojevića nekoliko velikih prilika, čak su još dva puta, pored Ivanićeve stative nešto ranije, pogodili okvir gola, ali rezultat je na kraju ostao nepromenjen.

 

Kada se podvuče crta, Zvezda je bila bliža pobedi od Partizana koji je, s druge strane, i sam imao priliku da pri rezultatu 2;1 prelomi meč i na kraju igrači oba tima mogu da budu ponosni na partiju koju su pružili.

Osvojenim bodom svakako su zadovoljniji gosti iz Humske koji i dalje imaju bod prednosti nad večitim rivalom i očekuje nas zanimljiv nastavak borbe za šampionsku titulu u Mozzart Bet Superligi.