Vesti iz ostalih sportova

NHL plej-of: Najava druge runde Zapadne konferencije

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

06.05.2024 10:43
NHL Tanjug/ AP Photo/ Jason Franson/The Canadian Press/ /David Zalubowski
NHL

Nakon pobede Dalasa u 7. utakmici protiv prošlogodišnjih šampiona iz Las Vegasa dobili smo sve parove polufinala Zapadne konferencije NHL lige.

Kolorado je lakše nego što se očekivalo, nakon pobede Vinipega u prvom meču preokrenuo seriju, pobedio sa 4:1 i sada ih čeka ekipa Dalasa, prvi nosilac na Zapadu. U drugom polufinalu konferencije će se sastati Edmonton i Vankuver, dve ekipe koje su ispunile očekivanja i bez većih problema se plasirale u drugi krug pobedama nad Los Anđelesom 4:1 i Nešvilom 4:2.

Dalas Stars – Kolorado Avelanš

"Mnogo puta, u takvim situacijama, može biti prednost ući odmah u početak nove serije. Nadamo se da će to biti slučaj", bio je odgovor trenera Dalasa, Pita DeBura kada je upitan oko igranja protiv odmorne ekipe Kolorada. Dobro međusobno poznavanje protivnika može pomoći Dalasu kada je u pitanju praktično nepostojanje pripreme za novu seriju nakon sedam  utakmica protiv Las Vegasa.

Dalas će imati prednost domaćeg terena, ali je Kolorado pobedio u tri od četiri utakmice ove sezone, čak oba puta u Dalasu. Starsi su međutim pobedili u poslednjem međusobnom okršaju, tako da će to biti meč iz kog će crpeti inspiraciju za predstojeće duele.

 

 

Vajat Džonson je predvodio ekipu Dalasa sa sedam poena u prvoj rundi, dok su odmah iza njega Džejson Robertson i Miro Heiskanen sa po pet. Golman Džejk Otinger je branio u svih sedam utakmica i primio je manje dva i po gola po utakmici, što je fantastičan prosek za tako visok broj mečeva.

Dobre igre golmana u ovoj seriji mogu biti od presudne važnosti jer ekipa Kolorada ulazi u drugu rundu kao ekipa koja daje najviše golova (5.60) i upućuje najveći broj šuteva ka golu protivnika (37) po utakmici.

Iako su odigrali samo pet utakmica u prvoj rundi Avelanši su bili više nego efikasni. Kejl Makar, Nejtan Mekinon i Miko Rantanen su postigli po devet poena, dok je Valeri Ničuskin bio najbolji strelac sa sedam postignutih golova. Odbrana sa druge strane nije bila na nivou Dalasa, golman Aleksandar Georgiev je branio na svih 5 utakmica i primao je oko 3 gola po utakmici.

Kolorado i Dalas su se sastali pe puta u plej-ofu do sada, Dalas je pobedio tri puta, poslednji put u sedam utakmica 2020. godine, a prvi deul ove poluifnalne serije na programu je u sredu, 7. maja od 03.30 časova.

Vankuver Kanuks – Edmonton Oilers

Na papiru deluje kao potencijalno lak posao za Vankuver, prednost domaćeg terena, uz to i pobede u sve četiri ovosezonske utakmice, sa gol razlikom 21.7. Ipak, u realnosti će biti sve samo ne lak posao. Tri od četiri pobede Vankuvera bile su u prvih 11 utakmica Edmontona, pre smene trenera, nakon čega su Oilersi ostvarili skor 46-18-5. U plej-ofu su se sastajli dva puta, poslednji put još 1992. i Edmonton je slavio oba puta.

Vankuver ima problem sa golmanima, seriju protiv Nešvila su morali da završe sa trećim golmanom Artursom  Silovsem, koji je u poslednjoj, šestoj utakmici čak zabeležio šataut u pobedi od 1:0. Ukoliko prvi golman Tačer Demko ne bude spreman za prvu utakmicu, Silovs će se ponovo naći na golu Vankuvera. Staviti trećeg golmana ispred Draizajtla i Mekdejvida svakako ne sluti na dobro, tako da se Kanaksi nadaju da u slučaju potrebe može ponoviti dobre igre iz serije sa Nešvilom.

 

 

Osim problema sa golmanima, Vankuver ima i problem da ostane u igri "pet na pet". U prvoj rundi su čak 22 puta bili u situaciji da igraju sa igračem manje. Čestitke ipak zaslužuju jer su se odbranili 20 od 22 puta, ali sada pred njih dolazi ekipa koja je u prvoj rundi čak 45% situacija sa igračem više rešavala golom (9 od 20), a koja nije primila ni jedan gol sa igračem manje (12 od 12).

Kombinovano specijalni tim Edmontona je bio na 145% uspešnosti, što je nečuveno u NHL-u, a sve preko 100 se smatra odličnim. Ako Vankuver želi dalje mora da ostane van kućice za kažnjene igrače i da pronađe način da postigne gol sa igračem više (u prvoj rundi svega 15% uspešnosti).

Od toga da li će Kanuksi uspeti ovu seriju da igraju 5 na 5 i kako će se odbrana i golmani Vankuvera nositi sa zaista ubitačnim duom Konor Mekdejvid (12 poena u prvoj rundi) i Leon Draizajtl (10 poena), zavisiće mnogo u predstojećoj seriji.

Da stvar bude komplikovanija za Vankuver Draizajtl ne samo da je postigao 10 poena, već je dominiriao i u odbrani, pošto je bio deo postave sa igračem manje koja još uvek nije primila gol ove sezone u plejofu.
Koja će se od ove dve zaista odlične ekipe naći u finalu zapadne konferencije pratimo od četvrtka u 04.00 časova.