ABA liga

(VIDEO) Igraće se majstorica: Avramović promašio pobedu Partizana u "Morači"

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

07.05.2024 20:11
Košarkaši Partizana i Budućnosti MN Press
Košarkaši Partizana i Budućnosti

Igraće se majstorica u prvoj polufinalnoj seriji AdmiralBet ABA lige između Partizana i Budućnosti

Posle bolje igre u drugom poluvremenu, podgorički tim savladao je crno-bele u "Morači" i time izjednačio rezultat u seriji i sada je na pobedu od plasmana u finale regionalnog takmičenja - 74:73 (20:23, 16:17, 26:17, 12:16). 

Uprkos činjenici da je sredinom poslednje četvrtine bio nadomak dvocifrenog zaostatka, Partizan je do samog kraja ostao konkuretan. Imali su crno-beli šanse u finišu i da ukradu pobedu, ali ih skupo koštao promašeni zicer Alekse Avramovića u poslednjem napadu.

Nakon serije grešaka na obe strane, ova izuzetno tvrda i uzbudljiva utakmica u "Morači" dosegla je vrhunac u posledjih 15 sekundi. Kenan Kamenjaš je promašio oba penala za Budućnost, pa su crno-beli došli u situaciju da reše ovu seriju već u Podgorici. Iako po igri možda i nisu zaslužili pobedu.

Lopta je došla do Avramovića, koji je posle prodora imao šut za pobedu. Pametno je usporio na drugom koraku, ali nije uspeo da ubaci loptu kroz obruč. Pobeda je na kraju otišla u ruke odličnih Podgoričana, koji su posle sjajne igre u trećoj četvrtini i čvrste odbrane u poslednjoj, izborili majstoricu 10. maja u Beogradu.
 

Utakmica u Morači počela je dinamično, Budućnost je bila bolja u uvodnim minutima, da bi nakon nešto sporijeg starta, gosti iz Beograda 11:3 serijom uhvatili ritam i u finišu deonice stigli do blagog rezultatskog plusa (23:20).

Usledila je potom bolje izdanje Podgoričana, koji su na krilima centarskog tandema Kamenjaš-Tanasković i pre svega, dobrih procenata šuta za dva poena, preokrenuli rezultat na svoju vodenicu tokom druge četvrtine. Gde su uglavnom imali prednost - sve do samog finiša poluvremena, kada je serijom 7:0 u režiji Kabokla, Partizan ipak otišao na odmor sa "+4" - 40:36.

U sličnom ritmu igrala se i treća četvrtina - u serijama i sa dosta poena iz tranzicije, s tim što je Budućnost ovaj put bila ta koja je ipak vodila glavnu priču na terenu. 

Skupo je Partizan plaćao greške u napadu. Pik-en-rol nije funkcionisao u tim momentima, dok su na krilima sjajne timske odbrane, Podgoričani dobijali sve više elana i na ofanzivnom delu terena. Iz grešaka Partizana (10 izgubljenih lopti) postigli su solidan broj poena. Megi se raspucao sa distance, Makundu je "pravio probleme" u reketu , da bi nakon 15:4 serije, Budućnost stigla do novog preokreta i do tada, najveće prednosti na utakmici - 57:52.

Na krilima dobre igre u završnice treće četvrtine, Podgoričani su i odlučujuću počeli u visokom ritmu. Pametno su gradili napade i zahvaljujući dobrim rešenjima u reketu (40 poena) stigli u jednom momentu i nadomak dvocifrene prednosti (68:59).

Ipak, Partizan je uspeo da se vrati. Iako su crno-beli imali dosta promašenih šuteva na obruču, kao i sa linije penala, srpski tim uspeo je da iskoristi lošu realizaciju šuta Podgoričana za tri poena u nastavku i zahvaljujući nešto boljoj igri u napadu, dođu do egala poenima Avramovića sa penala na 15 sekundi do kraja (74:73).

Ali... Beku Partizana se nije posrećilo u nastavku. 

Kamenjaš je promašio oba penala, Partizan je odjednom došao u situaciju da ukrade pobedu, ali je Avramović ostao neprecizan u ključnom trenutku.

ABA LIGA - POLUFINALE

POLUFINALE 1

Partizan Mozzart Bet - Budućnost 78:67 (1-0 u seriji)

/Ledej 15 - Makundu 14/

Utorak:

Budućnost - Partizan Mozzart Bet

10. maj: Partizan Mozzart Bet - Budućnost

POLUFINALE 2

Crvena zvezda - Mega 103:73 (1-0 u seriji)

/Nedović, Gedraitis 13 - Đurišić 26/

Utorak:

Eventualna majstorica, 10. maj: Crvena zvezda - Mega

 

Cup tree provided by Sofascore