Premijer liga

Nova "vrteška" na klupi Mančester junajteda - ko su kandidati?

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

08.05.2024 16:11
Erik ten Hag, šef struke "crvenih đavola". Twitter/Manchester united
Erik ten Hag, šef struke "crvenih đavola".

Godinama unazad, vruć krompir u svetu fudbala je laskavo mesto šefa struke Mančester junajteda. Naizgled prestižna pozicija, postala je krajnje nepoželjna destinacija za stručnjake širom Evrope, još od kada je Dejvid Mojes za godinu dana praktično srušio prividno nesalomivu tvrđavu Ser Aleksa Fergusona.

Skoro deset godina od odlaska večnog Škota, i dalje nije poznato u kom smeru "crveni đavoli" treba da idu, a poslednji projekat porodice Glejzer izgleda kao već gotova priča. 

Engleski mediji uveliko prenose kako je Erik ten Hag otpisan, a imena potencijalnih naslednika su počela da se pojavljuju na projektovanim listama želja. 

Poslednje ime na tapetu "Old Traforda" je ni manje, ni više, Geret Sautgejt, aktuelni selektor fudbalske rerprezenetacije Engleske. Ideja uprave kluba je navodno da se što pre dogovori saradnja sa vođom nacionalnog tima, te da njegovo ozvaničenje bude proglašeno po završetku Evropskog prvenstva u Nemačkoj. 

Tanjug/James Manning/PA via AP

Geret Sautgejt, selektor Engleske

Ipak, sa "ostrva" stižu glasine kako Sautgejt nije preterano zainteresovan za ovu poziciju, usled okolnosti unutar kluba i pritiska koji menadžeri nose na leđima. 

Naravno, postoji i druga ideja. U pitanju je trener Bajern Minhena, Tomas Tuhel. Šampion Evrope sa Čelsijem je već dogovorio prekid saradnje sa Bavarcima na kraju sezone, a prema njegovoj skorašnjoj izjavi o povratku u Premijer ligu, jasno je da mu vruća stolica Mančester junajteda nije tako odbojna kao selektoru "tri lava". 

"Ne bih govorio o svom povratku u Premijer ligu, ali nije tajna da sam uživao u Čelsiju, da volim Englesku, i da veoma volim Premijer ligu", rekao je Tuhel. 

Tanjug/AP Photo/Frank Augstein

Tomas Tuhel, trenutni stručnjak Bajern Minhena

Ovakav stav deluje kao udvaranje "crvenim đavolima", ali ćemo videti koliko je Nemac sa ambivalentnom sezonom u Bajernu, realna opcija za Mančester, videće se krajem sezone.

Stidljivo se pominje i ime Žozea Murinja, koji je već bio na vreloj stolici, međutim, deluje da je ovo samo želja Portugalca, ali da realnost drugačije kazuje. Odavno "specijalni" nije želja vodećih klubova, a teško da bi se novi suvlasnik, Džim Retklif, kockao sa menadžerom, čija karijera se već godinama nalazi u strmoglavom padu.