Premijer liga

Engleski novinari izabrali "Sitijevce": Fil Foden i Hadiža Šo igrač i igračica sezone u Premijer ligi

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

03.05.2024 22:26
Fil Foden Tanjug/(AP Photo/Jon Super)
Fil Foden

Ofanzivac Mančester sitija Fil Foden dobio je 42 odsto glasova novinara za igrača sezone u Premijer ligi, a fudbalerka istog kluba Hadidža Šo trijumfovala je kod dama. Udruženje sportskih novinara Engleske je tradicionalno obavilo anketu pred kraj Premijer lige i reprezentativac "Gordog Albiona" pobedio je u konkurenciji veznog igrača Arsenala Deklana Rajsa i saigrača Rodrija.

Martin Edegard (Arsenal), Oli Votkins (Aston Vila) i Kol Palmer (Čelsi) upotpunjuju listu od prvih šest fudbalera na listi od 12 u izboru skoro 900 članova engleskih novinara koji učestvuju u anketi.

Foden je ove sezone postigao 22 gola i upisao deset asistencija na 50 mečeva u svim takmičenjima i tako dao značajan doprinos ekipi Pepa Gvardiole. Mladi Englez je treći fudbaler Sitija u poslednje četiri godine koji je dobio pomenutu nagradu. Prošle godine pripala je Erlingu Halandu, a 2021. Rubenu Dijasu.

"Veoma sam ponosan na ovo priznanje. Sada sam koncentrisna na završetak Premijer lige i želju da Mančesters siti oopet odbtrani titulu", istakao je Foden.

 

 

Hadidža Šo, članica ženskog tima Mančester sitija proglašena je za najbolju fudbalerku Premijer lige. Ona je prvi strelac Premijer lige sa 21 golom na 18 mečeva, a pobedila je u kon kurenciji Loren Džejms (Čelsi) i Aleks Grinvud, saigračice iz kluba. Jui Hasegava (Siti) je četvrta, Elizabet Terland (Brajton) peta, a golman Sitija Kjara Kiting šesta. Šoova je posle Nikite Pariz (2018) druga fudbalerka Mančester sitija koja je od strane novinara proglašena najboljom.

Za razliku od fudbalera Sitija koji se bore sa Arsenalom za titulu, ženski tim je pred osvajanjem Premijer lige jer ima šest bodova prednosti nad konkurencijom.