Žuti karton

Filipović za TV Arena sport: Suđene na EURO na visokom novou, čip u lopti i VAR skratili vreme prekida Coca Cola Euro 2024

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

03.07.2024 19:22
Krstivoje Filipović je bivši arbitar i kontrolor suđenja u Superligi MN Press
Krstivoje Filipović je bivši arbitar i kontrolor suđenja u Superligi

Generalni je zaključak da je suđenje u dosadašnjem delu UEFA EURO bilo veoma dobro, bez obzira na pojedinačne slučajeve koje su izazivale kontroverze, ali uglavnom kod velikog tv auditorijuma i samih gledalaca na tribinama. Arbitri su se držali insktrukcija UEFA, imali su dosta dobru pomoć VAR sobe, poluautomatski ofsajd, kao i čip u Adidas lopti,  koji radi na 50 herca i beleži dodire rukom, su dodatno ubrzali razrešenja nekih komplikovanih situacija.

Ovaj zaključak stekao je i Krstivoje Filipović, bivši internacionalni sudija i kontrolor suđenja u našem elitnom rangu.

"Prijatno sam iznenađen suđenjem na EURO. Velika je razlika između ovog šampionata u Nemačkoj i nekih prethodnih. Uputstvo UEFA da samo kapiteni mogu da razgovaraju sa sudijama, donelo je mnogo samim arbitrima za autoritet na terenu. Sudije sada nemaju tu vrstu pritisaka, nema situacija da ga opkoli 20 ljudi", ističe Filipović u razgovoru za TV Arena sport.

Iskusnom bivšem arbitru zapalo je za oko i jedna finesa.

"Pojedine sudije nisu imale iste kriterijum, u smislu kada su neki autoriteti i države u pitanju. Nije to bilo ništa očigledno, već samo finese kada su recimo bili mečevi Engleske, Holandije, Italije, Nemačke u odnosu na ostale". 

Ono što se pokazalo kao neki novi trend suđenja je "obostrano povlačenje". Srbija smatra da je bila oštećena protiv Danske kod pada Mitrovića, Holanđani su se čudili na meču sa Rumunima. 

"Napadač je uvek u prednosti nad odbrambenim igračem. Ima tri varijante, može da predribla, da se zagradi ili da šutira a odbrambeni nema alterantivu nego da proba da mu oduzme loptu. Mora da se štiti odbrambeni igrač kada ga drži napadač. Ali, u slučaju Mitrovića, kao i u još nekoliko mečeva, ostaje pitanje intenziteta povlačenja kao i momenat kada je prestalo obostrano povlačenje a započeo drugi prekršaj. Kada je ovaj segment u pitanju, trebalo bi da se bolje definiše pojam "obostranog držanja. Kao bivši igrač i sudija, smeta mi i što se remplovanjem danas smatra i kada jedan od igrača 'uđe' u drugog otpozadi. Bilo je takvih situacija koje nisu bile sankcionisane".

Bilo je mesta za Srđana Jovanovića

I Filipović smatra da je najbolja sudijska trojka iz Srbije sa Srđanom Jovanovićem mogla da sudi na EURO:

"Svakako je bilo mesta za našu sudijsku trojku sa Srđanom Jovanovićem. Oni su poslednjih godina pokazali zavidan nivo, sudili su ozbiljne utakmice i među 19 ekipa svakako su zaslužili da budu na velikom takmičenju".

Još jedan negativni detalj su "igranje u krvavim dresovima".

"Zaista ne znam kako se dogodio taj propust jer sudija ima i četvrtog arbitra i pomoćnika koji puštaju igrača da se vrati na teren. Rumun Hadži, pa naš Milenković su igrali sa okrvavljenim dresom, a to nije po propisima. Ne bi trebalo to da se događa na EURO".

Lopta sa čipom pomaže VAR sobi da se jasno u određenom momentu vidi igranje rukom.

"Belgiji ne bi bio poništen pogodak da taj čip nije detektovao igranje rukom Opende na 35 metara od gola. Kasnije je akcija bila čista, kao i gol. Penal za Nemačku protiv Danske je postojao i opet je čip pokazao momenat kada je igrača lopta pogodila u ruku. Narod može uvek da diskutuje o toj odluci, ali ruka igrača Danske nije bila u prirodnom položaju i tu za sudije staje svaka priča".

Poseban utisak na Filipovića ostavio je portugalski arbitar Artur Soareš Dijaz.

"Pokazao je najbolje suđenje do sada, pogotovo na meču Austrija - Turska. Ne samo što je uvek bio na pravom mestu, već je pokazao izuzetnu fizičku spremu. Imao je nekoliko sprinteva, bio je brži čak i od igrača. Argentinac Fakundo Teljo imao je drugačiji stil suđenja, sa više kontakata. Sudio je veoma dobro, mada pomalo nezgrapno deluje fizički".

Sledi rasplet, mečevi četvrtfinala.

"Sada ćemo videti kako je UEFA procenila suđenje pojedinaca, ali je rano za neku prognozu ko bi mogao da sudi finale na Vembliju. To će uglavnom zavisiti od finalista", zaključuje Filipović.