Zanimljivosti EURO 2024

Giorgi Mamardašvili skupio najviše odbrana u Nemačkoj: Gruzijski golman bolji od kolega

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

15.07.2024 17:00
Giorgi Mamardašvili, gruzijski golman, imao najviše odbrana na EURO Guliver/AP Photo/Darko Vojinovic
Giorgi Mamardašvili, gruzijski golman, imao najviše odbrana na EURO

Fudbalska reprezentacija Gruzije napravila je velike stvari na Evropskom prvenstvu u Nemačkoj, jer je kao debitant stigla do nokaut faze, a dobar deo zasluga za izvanredan nastup ima njen golman Giorgi Mamardašvili. 

Zvanično, čuvar mreže s najviše uspelih intervencija na EURO, jer je čak 29 puta uspeo da pročita i zaustavi šuteve rivalskih igrača. I to na samo četiri utakmice: protiv Turske, Portugala i Češke u grupi, odnosno u meču osmine finala s potonjim šampionom Španijom.

Ponovo potvrdivši status jedne od dve najjače karike Gruzina, uz Hviču Kvarackeliju iz Napolija, pošto je golman Valensije briljirao i u kvalifikacijama za kontinentalni šampionat. Pogotovo i baražu Lige nacija, preko koga je selekcija ove bivše sovjetske republike prvi put dobacila do nekog velikog takmičenja.  

 

 

Na listi UEFA, posle turnira u Nemačkoj, iza njega poređali su se: Verbrugen (Holandija, 18 odbrana), Pikford (Engleska, 17), Nita (Rumunija, 16), Manjan (Francuska, 16), Gunok (Turska, 15), Donaruma (Italija, 14)... 

Nije, međutim, ni Mamardašvili svemoguć, pa je osam puta bio prinuđen da vadi loptu iz mreže. Najviše u meču čudesne ekipe Vilija Sanjola protiv ofanzivno moćnih i, sveukupno, potpuno nedodirljivih Španaca (4).