Zanimljivosti EURO 2024

Virdžil van Dajk pokupio najviše lopti u vazduhu na EURO 2024: Holanđanin bez premca u Nemačkoj

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

15.07.2024 14:11
Viirdžil van Dajk, holandski fuudbaler, najuspešniji u skok duelima tokom EURO Guliver/AP Photo/Ariel Schalit
Viirdžil van Dajk, holandski fuudbaler, najuspešniji u skok duelima tokom EURO

Strelci, asistenti i generalno ofanzivci uvek su u krupnijem kadru od ostatka ekipe, iako svaki od 11 fudbalera na terenu na ovaj ili onaj način utiče na igru i rezultat, pa su tako skupljači statističkih podataka na upravo završenom prvenstvu Starog kontinenta izdvojili Virdžila van Dijka.

Zbog onoga što je defanzivac Holandije radio i uradio tokom vazdušnih deula sa protivničkim igračima na šest nastupa njegovih "lala" na takmičenju u Nemačkoj. Brojke kažu da je u čak 19 od 23 takva slučaja on bio taj što je odneo loptu! 

 

 

Dakle, imao je ubedljvo najveći procenat uspešnosti (83 odsto) u poređenju sa svim ostalim akterima EURO, račinajući one koji su najmanje 15 puta morali da lebde iznad zemlje i u takvim okolnostima se bore za prevlast.

Na žaslost ovog izuzetnog igrača odbrane Liverpuka i razočarenje onih što su navijali da na šampionatu najdalje odu puleni Ronalda Kumana, Holanđani su zaustavljeni u polufinalu. Gde ih je savladala potonji gubitnik finala - Engleska. 

Na kraju jednomesečne balade, titulu je potpuno zasluženo pokupila selekcija Španije, savršen miks mladosti i iskustva, sa sedam pobeda u isto toliko mečeva ubedljivo najvipe postignutih golova (15).