Zanimljivosti EURO 2024

Lamin Jamal najbolji asistent EURO 2024: Španski tinejdžer kao Ljubinko Drulović

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

15.07.2024 12:00
Lamin Jamal, španski fudbaler i najbolji asistent Evropskog prvenstva 2024 Guliver/Photo by Alex Gottschalk/DeFodi Images
Lamin Jamal, španski fudbaler i najbolji asistent Evropskog prvenstva 2024

Nije Lamin Jamal tokom upravo završenog Evropskog prvenstva u fudbalu oduševljavao ljubitelje najvažnije stvari na svetu samo svojim prodorima, tehnikom, šutem, brzinom, driblingom, zrelošću... postoje i egzaktni podaci o tome koliko je bila bitna uloga ovog sedamnaestogodišnjaka u trijumfu Španije na takmičenju u Nemačkoj.

Najmlađi debitant u istoriji EURO, najmlađi strelac na kontinentalnim šampionatima i najmlađi akter finala prvenstava turnir je završio kao najboji asistent, jer je samo klinac iz Barselone namestio saigračima četiri gola. 

Duplo više od zemljaka Ruiza, Turčina Gulera, Simonsa iz selekcije Holandije, Austraijanca Prasa i Mana iz redova Rumunije, kao njegovih najbližih pratilaca na konačnoj listi UEFA. Da ne pominjemo ostale igrače. 

 

 

U isto vreme, prema podacima Opte, fenomenalni tinejdžer se izjednačio s nekadašnjim srpskim reprezentativcem, a sada pomoćnijom selektora Dragana Stojkovića, Ljubinkom Drulovićem, na večitoj listi asistenata na EURO.

Drulović je jednako uspešan paker bio na EURO 2000. godine, a isti skor imaju i Belgijanac Eden Azar (2016), Velšanin Arn Remzi (2016) i Švajcarac Stiven Cuber (2021). Samo što je Jamal bio daleko mlađi od svih njih u trenutku kada se u dresu "crvene furije" popeo na fudbalski krov Evrope.