Zanimljivosti EURO 2024

Levonoga Španija skoro duplo ubojitija od dešnjaka iz Engleske: Statistika favorizuje jednog finalistu EURO

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

13.07.2024 19:32
Zastave Španije i Engleske, finalista EURO 2024 Profimedia
Zastave Španije i Engleske, finalista EURO 2024

Reprezentacija Španije ne samo da jedina ima svih šest pobeda od početka Evropskog prvenstva 2024 i, po opštoj oceni, igra najlepši fudbal na turniru u Nemačkoj nego su izabranici Luisa de la Fuentea i ubedljivo najefikasniji tim 17. EURO. Mnogo više od drugog finaliste Engleske (14. jul, Berlin, 21.00, TV Arena 1 Premium).

Statistika kaže da su različiti šuteri "crvene furije" dali ukupno 13 golova na šest utakmica grupne i nokaut faze, od čega je 12 postignuto u regularnih sat i po loptanja i neki minut više uobičajene nadoknade, a samo jedan u produžecima.

 

 

Pred najubojitijim Olmom (3), Ruizom (2), senzacionalnim Jamalom i ostalima redom su padali: u grupi Hrvatska (3:0), Italija (1:0) i Albanija (1:0), u osmini finala Gruzija (4:1), u četvrtfinalu Nemačka (2:1) i u polufinalu Francuska (2:1).

Zanimljivo, od pogodaka u sat i po loptanja čak šest je bilo posledica šuta levom nogom, koliko i zajedno desnom nogom (4) i glavom (2). "Gordi albion" je daleko skromniji na pomenutom statističkom polju, sa skoro duplo manje iskorišćenih šansi na putu satkanom od tri trijumfa i tri remija. 

 

 

Većina golova došlo je posle udaraca desnicom (3), a levom i glavom po dva. I to: u grupi na mečevima sa Srbijom (1:0) i Danskom (1:1), u osmini finala sa Slovačkom (2:1), u četvrtfinalu sa Švajcarskom (1:1, pre penala) i polufinalu sa timom Holandije (2:1). 

Od Engleza su turnir kao efikasnije završiile reprezentacije Nemačke (11), Holandije (10), Švajcarske (8) i Turske (8), a jednak broj pogodaka kao puleni Gereta Sautgejta skupili su i najbolji fudblaeri Austrije (7). 

 

Cup tree provided by Sofascore