Zanimljivosti EURO 2024

Španija je pre svega tim: Šest pobeda na EURO, šestorica različitih MVP

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

10.07.2024 19:26
Rodri je bio MVP meča sa Gruzijom Tanjug/AP Photo/Antonio Calanni
Rodri je bio MVP meča sa Gruzijom

Španija je zasluženo stigla u veliko finale UEFA EURO i 14. jula će u Berlinu pokušati da postane prva selekcija sa četiri titule EP. Crvena furija je postala i jedina selekcija sa šest vezanih pobeda na EURO, ali i prva čije je uspehe, bar sa nazivom MVP meča, potpisao uvek drugi fudbaler.

Prvi je bio Fabijan Ruiz (Hrvatska), pa Niko Vilijams (Italija), zatim Feran Tores (Albanija), Rodri (Gruzija), Dani Olmo (Nemačka) i sinoć Lamine Jamal (Francuska). I to sve govori da je selektor Luis De la Fuente napravio tim u musketarskom stilu "svi za jednog, jedan za sve". Uvek neko zasija, uvek neko iskoči da reši, a svi zajedno stižu do uspeha uz partiju koja pleni, a u kojoj je cilj rezultat. Pritom, tim je sastavljen od sjajnih igrača a različitih dobi starosti. Hesus Navas ima skoro 39, a Lamine Jamal će u subotu, dan pre finala napuniti 17 godina.  

"Ovaj tim me čini da imam veru. Ako već imam veru, ovaj tim je nešto u šta uvek treba verovati. Svi od reda su igrači za primer, Pojedinačno su fantastični, ali čine da ta indivudalnost koristi kolektivu", objasnio je De La Fuente.

 

 

Sa podsmehom su mnogi propratili izjavu selektora Španije da je njegov tim najbolji i da je došao da osvoji titulu. Mišljenja su se brzo promenila, sad svi veličaju "crvenu furiju" i već ih penju na pijedastal. Ne i De La Fuente. Bar ne pre vremena.

"Govorio sam da je ovo sjajan tim, sa odličnim igračima koji združenim naporom čine da ekipa zablista. I želimo još, ali moramo da napredujemo. Moramo da nastavimo da se usavršavamo, jer će sledeći meč biti još teži. Morate da uradite mnoge stvari da biste pobedili u finalu", opominje selektor crvene furije koji je navikao da sa mlađim kategorijama Španije redovno pokorava Evropu.

Špancima sledi sedma, finalna utakmica na EURO. Videćemo protiv koga posle večerašnjeg duela Engleske i Holandije (21.00, TV Arena 1 Premium). Sedma pobeda je cilj, videćemo da li će biti i ostvarena i da li ćemo dobiti i sedmog različitog MVP-ja iz tabora "furije".