Zanimljivosti EURO 2024

Polufinalisti i finalisti UEFA EURO 2024 igraće novim loptama: Adidas predstavio pametnu lepoticu

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

08.07.2024 12:20
Hoselu, španski fudbaler, sa starom verzijom zvanične lopte UEFA EURO 2024 Guliver/AP Photo/Manu Fernandez
Hoselu, španski fudbaler, sa starom verzijom zvanične lopte UEFA EURO 2024

Fudbalske reprezentacije Francuske i Španije sutra (21.00, TV Arena 1 Premium), a selekcije Engleske i Holandije u sredu (21.00, A1P) odlučiće finaliste kontinentalnog šampionata u fudbalu, a Adidas im je za plasman u Top 4 "poklonio" novu, redizajniranu zvaničnu loptu EURO 2024. Glavni rekvizit oba polufinala i zadnje bitke za šampionsski naslov. 

Promena je estetske prirode, u odnosu na do sada korišćenu "bubamaru", jer su dodati novi detalji, za dopunu crvenih, zlatnih i crnih, kojima se asociralo na boje domaćinove zastave. 

 

 

Bela podloga postala je srebrna i simboliše boju pobedničkog pehara. Sama boja je posebno pravljena i testirana kako bi proizvođač bio siguran da neće imati ometajući odsjaj na terenu, odnosno remetiti fudbalere tokom loptanja. 

Lopta je doživela i promjne oko tehničkih stvari. Imaće ugrađenu tehnologiju, povezanu s VAR sobom. S ciljem prikupljanja validnih podataka i njihovog stavljanja na uvid bonus sudijama van terena.

Ova inovacija, u kombinaciji s pozicijom igrača i veštačkom inteligencijom, doprinosi daljem poboljšanju uvida u sporne okolnosti na travi, prvenstveno u situacijam (ne)spornih ofsajda.

Pa, opet, svesni su sigurno i u renomiranoj kompaniji sportske opreme da na kraju zadnju reč, ipak, igra ljudski faktor, a on i dalje ume gadno da pogreši ili makar zbuni posmatrače utakmica. 

 

Cup tree provided by Sofascore