Zanimljivosti EURO 2024

Nemačka vodi tesnom razlikom u duelima sa Španijom: "Crvena furija" kriva za rekordan poraz "pancera" Coca Cola Euro 2024

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

04.07.2024 08:52
Detalj s poslednjeg meča fudbalera Nemačke i Španije na Mundijalu u Kataru 2022 Guliver/AP Photo/Matthias Schrader
Detalj s poslednjeg meča fudbalera Nemačke i Španije na Mundijalu u Kataru 2022

Četvrtfinalnu rundu ovogodišnjeg Evropskog prvenstva u fudbalu otvoriće reprezentacije država s najviše kontinentalnih titula - domaćin Nemačka (3) i Španija (3), a njihov duel u Štutgartu (5. jul, 18.00, TV Arena sport) biće čak 27. jedan na jedan susret. Računajući i prijateljske duele, kao i mečeve iz vremena nekadašnje Zapadne Nemačke sa selekcijom sa Pirineja.

Nešto više trijumfa imaju "panceri", pošto su dobili devet duela, tj. jedan više od "crvene furije", dok čak devet njih nije imalo pobednika. Španci, zato, imaju bolju gol razliku (32:31), a i mogu da se podiče činjenicom da su Nemcima naneli najteži takmičarski poraz ikada u njihovoj istoriji. 

Te 2020. godine, u Ligi nacija, zabili su im čak šest "komada" (6:0). Feran Tores potpisao je het-trik, a Morata, Rodri i Ojarzabal su mu "pravili društvo" u "gaženju" protivnika na utakmici u Sevilji, odakle je ekipa tadašnjeg selektora Luisa Enrikea otišla u finale najmlađeg UEFA takmičenja. 

 

 

I, ne samo to... Slavljenička ekipa je na tom meču uputila čak 23 šuta prema golmanu Manuelu Nojeru, imajući pritom neverovatnih 70 odsto vremena loptu u svom posedu. Za kompletan potop i poniženje nemoćnih gostiju te noći u srcu Andaluzije. I gnev nemačkih medija i javnosti. 

Zajednička statistika kaže i da su tri od poslednja četiri susreta dva tima završena remijem i to identičnim rezultatom 1:1. Zaključno s mečom drugog kola Svetskog prvenstva u Kataru, pre dve zime. Španija je preživela grupu i otišla dalje, dok se Nemačka osramotila ranim ispadanjem. 

Identičan ishod imao je i premijerni susret ujedinjene Nemačke i Španije, tokom Mundijala 1994. godine u Sjedinjenim Američkim Državama, odigran 21. juna u drugom kolu grupne runde. Tada su oba tima prošle u eliminacije. 

 

Cup tree provided by Sofascore