Zanimljivosti EURO 2024

Penal u trajanju otkucaja srca: UEFA objasnila odluku na štetu eliminisane Danske Coca Cola Euro 2024

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

30.06.2024 08:21
Majkl Oliver, fudbalski sudija, dosuđuje penal za Nemačku u pobedi nad Danskom Tanjug/AP Photo/Frank Augstein
Majkl Oliver, fudbalski sudija, dosuđuje penal za Nemačku u pobedi nad Danskom

Fudbaleri i stručni štab reprezentacije Danske stoički su podneli ispadanje sa Evropskog prvenstva u fudbalu, iako je Nemačka povela golom iz penala, o čijoj se opravdanosti naveliko i naširoko priča.

Mnogi gledaoci čak ni na usporenom TV snimku "nisu" videli nedozvoljeno igranje rukom Joakima Andersena, onako kako to predviđaju pravila u takvim sistuacijamaa u okviru kaznenog prostora.

Sam danski fudbaler tvrdi da nije skrivio jedanaesterac, jer ga je lopta iz neposredne blizine pogodila u prste, tj. u položaju u kom nikako nije mogao skloniti taj deo šake, dok su arbitri iz VAR sobe mislili drugačije.

"Tokom meča Nemačke i Danske, tehnologija koja se nalazi unutar službene lopte EURO pokazala je da je danski defanzivac Joakim Andersen dirao loptu rukom unutar kaznenog prostora. U tom trenutku senzor u lopti je tačno zabeležio dodir igračeve ruke s površinom lopte.

"Otkucaj srca" lopte u tom trenutku, pokazan u televizijskom prenosu, isti je kojeg je sudija video tokom provere situacije na terenu i pokazuje da je trenutak kontakta lopte i ruke trajao tačno 500-ti deo sekunde", glasi obrazloženje Evropske fudbalske federacije. 

 

Glavni arbitar meča, Majkl Oliver, prvobitno nije svirao najstrožu kaznu, ali je na intervenciju kolega van terena dodelio Nemcima zicer šansu, a Kai Haverc je pretvorio u vođstvo domaćina turnira u tom 53. minutu.

I poveo svoj tim ka četvrtfinalu, gde čeka Španiju ili Gruziju, dok je protivnik Srbije iz grupne faze završio s nastupom na najvećem kontinentalnom takmičenju nacionalnih timova. 

Cup tree provided by Sofascore