Zanimljivosti EURO 2024

Svi golgeteri bi da sruše Platinija: Višedecenijski rekord Francuza i dalje nedostižan Coca Cola Euro 2024

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

25.06.2024 16:40
Mišel Platini, slavni francuski fudbaler, neponovljivi strelac EURO MN Press
Mišel Platini, slavni francuski fudbaler, neponovljivi strelac EURO

Rekord Mišela Platiniija u broju golova postignutih na jednom Evropskom rvenstvu odoleva vremenu i novim generacijama streleca još od davne 1984. godine i čini se da su male šanse da bude srušen tokom EURO 2024 u Nemačkoj. 

Legendarni Francuz je na tadašnjem šampionatu u domovini čak devet puta terao golmane da vade loptu iz mreže posle njegovih udaraca, najviše u duelu sa tadašnjom Jugoslavijom, kada je praktično sam pobedio "plave". 

I to za samo 18 minuta, što je bio i ostao najbrže upisan het-trik na jednom meču kontinentalnog šampionata. A, koliko vredi njegov ukupan učinak od pre četiri decenije govori i podatak da je najboljem strelcu ikada, Kristijanu Ronaldu, trebalo 27 nastupa da bi skupio tek jedan pogodak više.

 

 

S druge strane, Portugalac traje i nije izbriljirao samo na jednom šampionatu, kao što je bio slučaj s Platinijem, koji je tih mesec dana davao pogotke kao lud, odnosno kao da mu život zavisi od toga. 

Možda se nađe neko ko će do završetka aktuelnog turnira uspeti da stigne i nadmaši eks predsednika Evropske fudbalske federacije, ali kako stvari stoje teško... Jer, "jurišnici" na Platinijev rekord Džamal Musijala (domaća selekcija), njegov zemljak Niklas Filkrug i Slovak Ivan Šranc imaju tek po dve iskorišćene šanse do sada.