Zanimljivosti EURO 2024

Ligu šampiona na EURO 2024 prezentuje 186 fudbalera: Prednjače Mančester siti i Inter

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

14.06.2024 10:15
Fil Foden, fudbaler Mančster sitija, jednog od dva kluba s naviše igrača na EURO Guliver
Fil Foden, fudbaler Mančster sitija, jednog od dva kluba s naviše igrača na EURO

Logično ili ne, tek najjače klupsko takmičenje Starog kontinenta - Liga šampiona dala je od svih UEFA kupova najveći broj igrača na Evropskom prvenstvu u Nemačkoj, raspoređenih u 22 od 24 reprezentacije. Tačno njih 186. 

Ovo se posebno odnosi na Inter i Mančester siti, jer podaci UEFA kažu da su osvajač poslednje titule prvaka Italije i aktuelni prvak Engleske dali po 13 prvotimaca za 17. EURO, s tim što klub sa Apenina ima najviše domaćih reprezentativaca, a premijerligaš sa raznih krajeva Starog kontinenta. 

Prate ih vladar Francuske, Pari Sen Žermen, sa 12 igrača koji su preživeli poslednje kadrovske seče selektora, španski vicešampion Barselona (11), pobednik poslednje sezone LŠ, madridski Real (11), nemački Lajpcig (11), Arsenal (10), Bajern (10)...

Poraženi finalista, Borusija iz Dortmunda, broji osam prvotimaca u raznim selekcijama na EURO, a naša Crvena zvezda ima dva takva eksponenta, koliko i jedan Lacio, na primer. Na konačnom spisku "orlova" našli su se defanzivac Uroš Spajić i vezista Srđan Mijailović.