Vesti EURO 2024

Engleska ima najbolje igrače, ne i najbolji tim: Bivši asovi iz kolevke fudbala skinuli kapu Španiji

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

15.07.2024 10:12
Geret Sautgejt je ponovo samo prošao pored trofeja EURO Tanjug/AP Photo/Manu Fernandez)
Geret Sautgejt je ponovo samo prošao pored trofeja EURO

Tri uzastopna polufinala, dva uzastopna finala UEFA EURO i nula na saldu trofeja za Englesku i selektora Gereta Sautgejta. Novo finale, novo razočarenje nacije, ali mnogobrojni bivši asovi iz kolevke fudbala skinuli su kapu Španiji ističući da je bolji tim pobedio.

"Bio je ovo srceparajući poraz za Englesku, ali na neki način ovo je bila pobeda napadačkog fudbala", istakao je Gari Lineker za "BBC".

Rio Ferdinand i Kris Saton isticali su da Engleska nije bila dovoljno hrabra.

"Kad god ovi igrači u selekciji Engleske pobeđuju sa svojim klubovima, oni imaju kvalitet i svi su hrabri u velikim momentima. Tada rizikuju, ne čekaju da imaju zaostatak u meču. Rizik se pravi kada je meč u ravnoteži i kada je najteže. U fudbalu morate da imate tu hrabrost da izložite sebe, ne možete da igrate sa konzervativne pozicije kao što je Engleska činila. Sautgejt se odlučio za konzervativan pristup igri, ali sa igračima koje ima morao je da osvoji trofej, jer u suprotnom dovodi se u pitanje njegova odluka. Zato, kad imate igrače kao Engleska morate da igrate kao što oni igraju u klubovima sa kojima osvajaju trofeje. Često su oni izgledali u dresu Engleske kao bleda senka sebe iz klubova", potencirao je Ferdinand.

Kris Saton je bio direktniji:

"Engleska nije bila dovoljno hrabra da napravi iskorak. Dobra stvar za fudbal što je Španija osvojila turnir sa brendom kojim je igrala. Španci su odigrali prelepu utakmicu, Engleska nije. Lepota Geretovog tima nije prešla potrebnu granicu. Španija je tim, Engleska samo delovi tima dobrih igrača".

Poentirao je bivši defanzivac Mika Ričards.

"Engleska ima najbolje igrače, ali ne i najbolji tim, u smislu svih kombinacija koje smo videli. Zašto? Zato što imamo selektora koji je bio uspešan defanzivac. Ušao je u tri polufinala, dva finala EURO, a nije uspeo da pogura da tim napreduje na način na koji to može i zaslužuje. Nije ovo ništa na račun Sautgejta, već na račun njegove taktike. Sada moramo da idemo napred u smeru i da igramo fudbal koji ovi igrači igraju na klupskom nivou", istakao je Ričards.

Na kraju je Alan Širer je u svom džentlmenskom maniru podržao Sautgejta i njegov rad, ali ga i opomenuo.

"Kada je Geret počeo, Engleska je bila u velikim problemima. Povukao nas je sa samog dna i stvorio tim koji može da bude uspešan. Međutim, to smo imali pre tri godine, sada imamo bolji tim i igrače. Očekivanja su veća, doći do finala sa kvalitetom koji imaš, a ne osvojiti ga donosi zaključak da nisi dovoljno dobar. Ova selekcija ima zajedništvo, ali smatram i dalje da su prilično bolji od onoga što su prikazali na EURO", zaključio je Širer.

Geret Sautgejt će posle novog poraza u finalu EURO imati poslednju reč da li ostaje selektor Engleske ili odlazi odmah. FA ga vidi u kvalifikacijama za Mundijal 2026. godine, ali je do njega da u sebi nađe odgovor može li sa ovim sjajnim igračima da napravi iskorak i osvoji trofej. Dve šanse su propuštene, pitanje je da li će do treće doći.