Vesti EURO 2024

"Mister kvatra" De La Fuente: Rezultat Španije je plod sistema i dugoročnog planskog rada

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

15.07.2024 08:25
Luis De La Fuente je završio na rukama igrača Španije Tanjug/AP Photo/Matthias Schrader
Luis De La Fuente je završio na rukama igrača Španije

Španija je preko četiri svetska prvaka (Italija, Nemačka, Francuska, Engleska) stigla do trofeja UEFA EURO, a rekordni četvrti naslov najboljeg u Evropi potpisao je selektor Luis De La Fuente. Za samo dve godine koliko je ovaj 63-godišnji stručnjak na čelu "crvene furije" za Špance je postao "Mister kvarta", stručnjak koji je stao u red "besmrtnih" selektora Hozea Viljalonge (1964), Luisa Aragonesa (2008) i Visentea Del Boskea (2012).

Postao je prvi selektor koji je sa Španijom osvajao EP za igrače do 19 godina (), EP do 21 godine, srebro na Olimpijskim igrama 2021, UEFA Ligu Nacija (2023) i UEFA EURO 2024. godine. Kada je posle neuspeha u Kataru 2022. i odlaska Luisa Enrikea dobio poverenje Saveza, bilo je svakakvih komentara na njegov račun. Pogotovo posle odluke da restartuje ekipu, uvede mlade igrače.

Na EURO je stigao rečima "imamo najbolji tim i došli smo da osvojimo titulu". Izostavio je samo još "i da uđemo u istoriju". Jer, nikad niko nije osvojio trofej EURO sa sedam uzastopnih pobeda. Nikad niko, do sinoć Španija, koja je sa 15 golova na turniru postavila i novi rekord.

 

 

"Nije važan rezultat, važan je ceo proces, a rezultat je produkt sistema. Ovi mladi ljudi su primer društvu, bilo bi dobro da ih cenite kao vredne sportiste, a rezultat je tu samo proizvod planskog, dugoročnog rada", objasnio je De La Fuente na pres konferenciji.

Nije se obazirao De La Fuente na početna osporavanja.

"Nije važno da li su mi neki verovali ili nisu. Bilo je važno jedino to što sam osećao da mi igrači veruju. Veruju mi već godinu i po dana. Svaki korak u stranu bio je rast. Ono što me zaokupilo je to što su mi istinski verovali, bez ikakve sumnje u moje odluke. Sve je to sada sreća i ponos. Niko nam ništa nije dao. Stvari koje toliko koštaju dobijaju još veću vrednost. Svakoj osobi koja radi i daje sve od sebe, uvek sam govorio da će je život nagraditi kad-tad. Ako daš sve što imaš, znaj da će ti život vratiti nešto dobro. A fudbal je drugi deo života".

De La Fuente je samo prilagodio način igre potencijalu igrača koje ima.

"Pokušao sam da nametnem ideju za koju sam znao da će igrači moći da razviju. Ne samo kroz posed, već i kontrolu igre sa bržim prelazima. Ne izmišljam ja ništa što već ne postoji, samo pokušavam da izvučem maksimum iz fudbalera".

Od četiri svetska prvaka najteži je bhio domaćin Nemačka.

"Najteža je bila možda Nemačka, bila je to veoma teška utakmica. Suočili smo se s njihovom fantastičnom snagom. Svi su imali mnogo poteškoća da izađu na kraj s njima. Kada razmišljate o putu, razmišljate o tome šta više možete da tražite od ovog tima".

Španija je u sedam pobeda imala šest različitih MVP igrača meča. Samo je Niko Vilijams dva puta bio prvi među jednakima. A, skoro na svakom meču izmene su imale veliki uticaj na krajni rezultat. Tako i junak gola za pobedu nad Engleskom (2:1) Mikel Ojarzabal.

"Mikel je u finalu postigao gol i stvorio mnogo problema odbrambenoj liniji Engleske. Njegova je zasluga što je Zubimendi imao senzacionalno drugo poluvreme kada je Rodri bio van igre. A, sad Rodriju dajte Zlatnu loptu, moliću lepo", istakao je De LA Fuente.

S obzirom na kvalitet i potencijal igrača, na sistem i uticaj koji je imao u njihovom razvoju radeći dugo u Savezu, De La Fuente već na narednom Mundijalu 2026. godine može da ureže svoje ime kao najuspešniji selektor Španije ikada. Visente Del Boske je vezao dve titule (SP 2010, EURO 2012), De La Fuente ima UEFA Ligu Nasija (2023) i EURO 2024. Ne treba sumnjati da će moćna Španija u Ameriku, Kanadu i Meksiko za dve godine stići jača, uigranija i iskusnija.