Vesti EURO 2024

Kraj! Španija je prvak Evrope! Engleska izgubila drugo finale u nizu

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

14.07.2024 22:54
Niko Vilijams, postigao je prvi gol za Španiju Tanjug/AP Photo/Andreea Alexandru
Niko Vilijams, postigao je prvi gol za Španiju

Kraj! Evropska kruna ide u Španiju i to četvrti put u istoriji. Posle mesec dana vrhunskog fudbala u Nemačkoj, Alvaro Morata, Niko Vilijams, Olmo, Jamal i ostali čarobnjaci u kopačkama "crvene furije" nose pehar u Madrid. 

Španija je pokorila Evropu, fantastičnom igrom, a do titule namenjene pobedniku Starog kontinenta stigla je sa ubedljivih sedam pobeda što nikome do sada nije pošlo za rukom. 

 

Prvo poluvreme finalnog meča nisu obeležile neke spektakularne akcije, ali se "šahovski" duel i očekivao, mada je posed bio na strani Španije. 

Već u 13. minutu, prvu šansu imala je upravo "crvena furija". Vilijams je ubacio loptu iz ugla, Morata je skočio, a Le Norman pokuašo atraktivno, makazicama, međutim nije bio najprecizniji.

Imali su Španci još nekoliko prilika, ali nisu to bile šanse da bi se ozbiljnije ugorzio Pikford. Englezi su dobro neutralisali Nika Vilijamsa i Jamala, ali su i u takvoj igri

Španci i dalje prilično dobro kontrolisali dešavanja na terenu. Odaljili su Engleze daleko od svog gola, ali, nisu ni oni uspeli do kraja prvog poluvremena da pronađu pukotinu u odbrani rivala. 

 

 

U 45. minutu Foden je, ipak mogao da zatrese mrežu Španije, ali je Unai Simon odlično reagovao.  Utisak je da je trofej opteretio obe ekipe, pa u prvom poluvremenu i nije viđen dopadljiv fudbal. 

Start drugog poluvremena doneo je mnogo više uzbiđenja i to u samo dva minuta. Španija je iskoristila svoje "umetnike" i u 46. minutu stigla do prednosti. Lamin Jamal je fantačstično uposlio Nika Vilijamsa na levoj strani, loptu je preskočio Dani Olmo što je zbunilo Engleze. Ostao je sam Vilijams i sa samo šest -sedam metara smestio loptu u mrežu za - 1:0.

Nisu Englezi još ni "svarili" primljeni gol, a Španija je već mogla do drugog gola. Ovoga puta Vilijams je asistirao, a Dani Olmo šutiroa malo pored gola. 

 

 

Usledila je ofanziva sa svih strana, pa je tako Morata promašio praznu mrežu u 55. minutu, a samo minut kasnije Vilijams je poslao "bombu". Ipak, lopta je otišla malo pored gola. 

U 60. minutu Sautgejt je odlučio da iz igre izvede Harija Kejna, a na teren je poslao strelca pobedonosnog gola protiv Holandije Votkinsa. 

Fantastičan napad izveli su Španci u 65. minutu. Jamal je ponovo bio brži od Španaca, ipak Pikford je odlično reagovao i poslao loptu u korner.ž

 

 

U jeku ofanzive Španije, Engleska je uspela da izjednači u 73. minutu. Saka je prošao po desnoj strani, Belingem je dodao loptu do Palmera, a ovaj šutirao sa preko 17 metara i pogodio donji levi ugao za 1:1.

Nisu se predavali Španci, a samo zahvaljujući Pikfordu u 82. minutu, Englezi nisu kapitulirali. Šut Jamala fantastičnom reakcijom zaustavio je iskusni golman. 

I kada su već svi očekivali produžetke. Šok za Engleze. Brz napad izveši su Španci u 87. minutu. Olmo je dodao loptu do Kukurelja, usledilo je proigravanje u sredinu do Ojarsabala koji je klizeći smestio loptu u mrežu 2:1. 

Ipak, radost Španaca mogli su Engleszi da pokvare u poslednjem minutu utakmice, ali je "crvena furija" uspela dva puta da loptu sa gol linije izbaci u polje.

 

 

Ništa nisu mogli Englezi, tražili su šansu iz prekida, međutim Španci su odlično čuvali loptu i zasluženo došli do trofeja. Englezi nisu uspeli ni u drugom finalu u nizu da dođu do krune, možda će im treća biti sreća.

Španija - Engleska 2:1 (0:0)

Stadion: Olimpijski u Berlinu.
Sudija: Fransoa Leteksije (Francuska).
Strelci: Niko Vilijams u 47. i Ojarzabal u 86. za Španiju, a Palmer u 73. minutu za Englesku.
Žuti kartoni: Kejn, Stons (Engleska), Olmo (Španija).

ŠPANIJA (4-2-3-1): Unai Simon - Karvahal, Le Norman (od 83. Naćo), Laport, Kukurelja - Rodri (od 46. Zubimendi), Fabijan Ruiz - Jamal (od 89. Merino), Olmo, Vilijams - Morata (od 68. Ojarzabal).

ENGLESKA (3-4-2-1): Pikford - Voker, Stons, Guehi - Saka, Mejnu (od 70. Palmer), Rajs, Šo - Foden (od 87. Toni), Belingem - Kejn (od 61. Votkins)

 

 

Жреб спонзорисан од стране Sofascore