Vesti EURO 2024

Finale EURO na Arena sport: Španija i Engleska večeras jure istoriju u Berlinu

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

14.07.2024 07:59
Trofej namenjen novom šampionu Evrope Guliver/AP Photo/Markus Schreiber, File
Trofej namenjen novom šampionu Evrope

Olimpijski stadion u Berlinu večeras biće poprište borbe za titulu novog šampiona Evrope, a istoriju u prestonici Nemačke juriće reprezentacije Engleske i Španije. Njihov duel na programu je od 21 sat, uz direktan prenos na Areni 1 Premium.

U svom drugom uzastopnom finalu, Engleska traži svoju prvu titulu šampiona Evrope, dok bi u slučaju pobede "crvene furije", Španija postala najtrofejna selekcija na takmičenju sa četiri pehara. Prvak Evrope bila je 1964, 2008 i 2012. godine, dok je Engleska pre tri godine poražena u finalu EURO kod kuće od Italije posle penala.

To je Englezima bilo prvo finale kontinentalnog prvenstva, a jedini trofej sa velikog takmičenja do sada osvojili su 1966. godine, kada su postali šampioni sveta. Kada je u pitanju Španija, uz tri osvojena pehara, "crvena furija" ima i jedan poraz u finalu - 1984. godine od Francuske, pa ukoliko pobede večeras, na večnoj listi ostaviće Nemačku, koja ima tri evropske krune (1972, 1980 i 1996).

De la Fuente: Nema favorita u finalu

Mnogo smo radili da budemo bolji. Pokušaćemo da se nametnemo u nedelju tako što ćemo igrati naš stil. Imaćemo dobrog protivnika ispred sebe, ali naša tendencija je očigledna. Pokušaćemo igramo u skladu sa našim mogućnostima. Nema favorita u finalu."

Što se međusobnog učinka tiče, tradicija je na strani Engleske koja ima 14 pobeda u 27 odigračnih mečeva. Španija je slavila u 10 navrata do sada, dok je tri puta bilo nerešeno. 

Njihov poslednji okršaj bio je u oktobru 2018. godine, kada je Engleska pobedila sa 3:2 kao gost u Ligi nacija. Na Evropskom prvenstvu poslednji duel imali su davne 1996. godiem, a i tada je Engleska bila uspešnija. Slavio je "Gordi Albion" posle penala 4:2 (0:0), dok je u startnoj postavi Ostrvljana bio sadašnji selektor Geret Sautgejt.
 

 

 


Španija je bez sumnje selekcija koja je najviše pokazala na Evropskom prvenstvu. Jedina je okončala grupnu fazu sa maksimalnim učinkom, a u nokaut fazi je redom rušila Gruziju, Nemačku (posle produžetka) i Francusku.  

Selektor Španije Luis de la Fuente je na debiju na velikim takmičenjima pokazao da se rizik podmlađivanja i renoviranja ekipe isplatio uprkos činjenici da je bio pod salvom kritika posle sramotnog poraza od Škotske (0:2) u drugom kolu kvalifikacija za EURO.

Nije se De la Fuente libio da precrta nekoliko igrača koji su dugi niz godina bili u timu i da u startnu postavu gura od juče 17-godišnjaka Lamina Jamala koji je zajedno sa Fabijanom Ruizom i Rodrijem bez sumnje najzaslužniji što će "furija" večeras igrati meč za pehar.

Ofanzivac Barselone je postao i najmlađi učesnik i najmlađi strelac u istoriji EP i jedan je od kandidata da bude proglašen za najboljeg igrača turnira ukoliko Španija osvoji titulu. 

Engleska je stigla do finala iako je od početka turnira igrala prilično loše i neubedljivo. Na startu je minimalno savladala Srbiju, zatim je vezala dva remija protiv Danske i Slovenije, a u osmini finala se spasila ispadanja od Slovačke spektakularnim golom "makazicama" Džuda Belingema u 90+5. minutu.

Sautgejt: Engleska jaka kao grupa

"Ne verujem u bajke, ali verujem u snove. Imali smo velike snove i osetili važnost toga, ali morate da ostvarite te stvari. Bila bi to lepa priča i u našim je rukama, ali nastup je najvažnija stvar. Želim da igrači osete tu neustrašivost. Želim da budu u stanju da budu najbolja verzija sebe jer, šta god da se desi, mi smo tako jaki kao grupa"

Zatim je Švajcarce eliminisala boljim izvođenjem penala, a u polufinalu je pobedila Holandiju golom rezerviste Olija Votkinsa u 90. minutu.

Sautgejtu je, za razliku od kolege sa klupe Španije De la Fuentea, ovo četvrto uzastopno veliko takmičenje na kom vodi "Gordi Albion".

Na Svetskom prvenstvu u Rusiji je stigao do polufinala u kom je posle produžetaka eliminisan od Hrvatske, na EP je poražen u finalu posle penala od Italije, a na SP u Kataru je eliminisan od Francuske u četvrtfinalu porazom 1:2, kad kapiten Hari Kejn nije iskoristio penal za izjednačenje u 82. minutu. 

Finalni meč sudiće francuski arbitar Fransoa Leteksije. Pomoćnici uz aut liniju biće mu zemljaci Siril Munjije i Mehdi Rahmuni.

Četvrti sudija biće Poljak Šimon Marčinjak, dok će u VAR sobi biti Francuz Žerom Brisar.