Vesti EURO 2024

Engleska slavi Votkinsa, Kejn i drugovi u finalu Evropskog prvenstva

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

10.07.2024 23:02
Ćavi Simons i Deklan Rajs, vodili su veliku borbu Tanjug/AP Photo/Darko Vojinovic
Ćavi Simons i Deklan Rajs, vodili su veliku borbu

Ostrvo slavi Votkinsa. Golom u prvom minutu nadoknade Engleska je sa 2:1 savladala Holandiju i plasirala se u drugo uzastopno finale Evropskog prvenstva. Izabranike Gereta Sautgejta 14. jula u finalnom meču u Berlinu na megdanu čeka Španija, koja je juče bila bolja od Francuske.

Nije se publika, takoreći još ni smestila na mesta, a već u sedmom minutu zavladala je erupcija slavlja „narandžastog“ dela stadiona u Dortmundu.

 

 

Simons je „ukrao“ loptu Englezima, a zatim je u punom trku sa oko 17 metara šutirao i smestio loptu pod prečku nemoćnog Pikforda. 

Činilo se da su Englezi završili polufinalni meč i pre nego što je isti počeo. Ipak, nije se na izjednačenje dugo čekalo. 

U 15. minutu Dumfris je neoprezno startovao nad Kejnom, ipak činilo se da to nije za jedanaesterac. U prvom trenutku nije ga ni svirao Nemac. Ipak, posle poziva iz VAR sobe, Feliks Cvajer je pokazao na belu tačku, a siguran realizator bio je kapiten Engleske za 1:1.

 

 

Za razliku od minulih utakmica Englezi su zaigrali mnogo sigurnije, agresivnije, sadržajnije, pretili su Ferbrugenu sa svih strana, ipak nije to bilo dovoljno za drugi pogodak.

Dumfris je u 23. minutu bukvalno spasio Holanđane. Sa gol linije defanzivac „lala“ sklonio je loptu posle prodora i šuta Fodena. Delovalo je da je lopta, možda, i prešla gol-liniju, ali je Nemac pokazao da se igra nastavi. 

 

 

Samo desetak minuta kasnije Foden je pogodio prečku, a na drugoj strani posle kornera, isto je učinio i Dumfris. 

Veliki peh doživeli su Holanđani sredinom prvog poluvremena, kad se povredio Memfis Depaj, pa je Kuman na teren poslao Vermana.

I statistika je na kraju prvog poluvremena bila na strani Engleza što dovoljno govori koliko su izgledali moćnije i bolje nego u dosadašnjem delu Evropskog prvenstva.

Ostrvljani su imali čak 66 odsto posed naspram 34 koliko su loptu držali Holanđani.

Ronald Kuman u poluvremenu je u svlačionici ostavio Malena, a na teren je poslao Veghorsta. Sa druge strane menjao je i Sautgejt, a umesto Tripijea ušao je Luk Šo.

U nastavku utakmice prvu priliku imali su Holanđani i to u 65. minutu. Ipak, Pikford je bio na visini zadatka posle pokušaja Van Dajka.

 

 

Verman je ubacio loptu iz "dubine" terena u srce šesnaesterca, gde je Van Dajk sa pet metara šutirao, ali je golman Engleza bio spreman, baš kao i koji minut kasnije kod šuta Gakpa.

Kako je vreme odmicalo igralo se sve oštrije, pa je i sudija iz Nemačke, Feliks Cvajer imao sve više posla. Mogao je Simons do novog gola u 77. minutu, opet je, međutim bio siguran Pikford.

A, onda erupcija oduševljenja na delu stadiona gde su bili smešteni navijači Engleske. Saka je postigao gol posle centaršuta Vokera, međutim brzo je slavlje utihnulo. VAR soba je rekla svoje. Ofsad.

 

 

U međuvremenu na klupu su se preselili Hari Kejn i Fil Foden, a na teren su ušli Palmer i Votkins. 

Sve je "mirisalo" na produžetke, a onda je Votkins, odveo Engleze u finale. Ovoga puta dileme nije bilo, Cvajer je pokazao na centar.

U prvom minutu nadoknade posle proigravanja Palmera, Votkins se na desetak metara od gola lepo okrenuo, a zatim precizno šutirao i poslao loptu u mrežu Ferbrugena za 2:1 i veliko slavlje Engleza. 

Plasmanom u finale, izabranici Gereta Sautgejta samo su pokazali da su snagu čuvali za kraj Evropskog prvenstva i da će u finalu protiv Španije, možda prikazati i najbolji fudbal.  

Holandija - Engleska 1:2 (1:1)

Stadion: "Vestfalen", Dortmund

Sudija: Feliks Cvajer

Strelci: Simons (7) - Kejn (18, P), Votkins (90+1)

Žuti kartoni: Damfris, Van Dajk, Simons - Belingem

HOLANDIJA (4-3-3): Verbrugen - Damfris (od 90+3. Zirkze), De Fraj, Van Dajk, Ake - Shouten, Simons (od 90+3. Brobi), Rejnders - Malen (od 46. Veghorst), Depaj (od 35. Verman), Gakpo.

ENGLESKA (3-4-2-1): Piksford - Voker, Stons, Guehi - Saka (90+3. Konsa), Mejno, Rajs, Tripije (od 46. Šo) - Foden (od 80. Palmer), Belingem - Kejn (od 81. Votkins).

 

POLUFINALE 


Španija - Francuska 2:1 (2:1)
/Jamal 21, Olmo 25 - Kolo Muani 8/

Holandija - Engleska 1:2 (1:1)
/Simons 7 - Kejn 18 pen, Votkins 90+1/ 

FINALE

Berlin, 14. jul 21.00

Španija - Engleska 

 

Cup tree provided by Sofascore