Vesti EURO 2024

Od bucmaste bebe u naručju Mesija do fudbalske orbite: Ko je Lamin Jamal, rekorder EURO?

komentari (0)

Autor: Olgica Nikolić

10.07.2024 10:16
Lamin Jamal, španski fudbaler, sa 17 godina pomera granice Guliver/Photo by Harry Langer/DeFodi Images
Lamin Jamal, španski fudbaler, sa 17 godina pomera granice

Da li je to bio "sudbinski susret" ili je nešto u drugo u pitanju, tek golobradi Lamin Jamal, kom svi predviđaju grandioznu fudbalsku karijeru, još kao beba se gledao oči u oči s jednim od najboljih igrača sveta svih vremena Lionelom Mesijem.

Sa 16 godina i 362 dana najmlađi strelac u istoriji Evropskih prvenstava, s tek nekoliko meseci života našao se u Leovom naručju, još ga je legenda Barselone, verovatno za potrebe neke reklame, kupala u kadici, da bi arhivari s društvenih mreža pronašli tu fotografiju i grunuli je posle njegovog prelepog gola za Španiju u polufinalu EURO 2024. 

 

 

Kao "dokaz" da je čudesni Argentinac prosuo "čarobni prah" na svog potencjalnog naslednika u dresu katalonskog velikana, jer je sin Marokanca i nekadašnje stanovnice Ekvatorijalne Gvineje kao i slavni "gaučos" prošao Omladinsku školu kluba sa "Kamp Noua". Samo je Jamal u nju upisan još pre šeste godine, posle selidbe porodice iz Granoljersa.

Neverovatni izdanak La Masije džinovskim koracima se probijao kroz razrede, bacajući na teme sve učitelje svojim nepresušnim talentom i neverovatnom zrelošću, u svakoj od uzrastnih kategorija, pa ga je bivši strateg seniorskog tima Ćavi još tokom septembra 2022. godine pozvao da trenira sa "matorima". 

Učinio je to bez straha, gladan znanja i željan dokazivanja, zbog čega je na debi čekao samo do 29. aprila 2023, kada je u 83. minutu meča sa Betisom ušao umesto Gavija. Kao peti najmlađi igrač u istoriji La Lige, sa 15 godina, 9 meseci i 16 dana, odnosno najmlađi debitant - prvotimac Barselone, stigao je da uputi i jedan udarac ka golu.

Posle toga su se stvari odvijale kao na filmskoj traci... Ime u startnoj postavi našlo mu se 20. avgusta 2023, protiv Kadiza, ali ta vrsta debija nije mu donela lepe uspomene već važnu lekciju, pošto je isključen posle samo pet minuta provedenih na travi. Kao odličan đak, već u sledećoj starterskoj prilici proglašen je za igrača utakmice protiv Viljareala, kada je asistirao Gaviju i Levandovskom. 

Za tu i ostale odlične partije nagrađen je "vatrenim krštenjem" u Ligi šampiona, 19. septembra protiv Antverpena, što mu je samo još više podiglo tržišnu cenu. I učinilo da lovatori sa svih strana Evrope krenu u lov na njegov potpis, međutim Pari Sen Žermen i ostali su izvisili u toj misiji, pošto je Jamal izabrao da produži ugovor do 2026. godine. 

Uz otkupnu klauzulu od 1.000.000.000 evra. Da Barsa ima "zlatnu koku" u svojim redovima dokazuju i njegovo prvo mesto u početnih 11 u LŠ protiv Porta, 8. oktobra, prvi gol u La ligi u remiju sa Granadom, malo kasnije, nastup u El klasiku sa večitim rivalom Realom 28. oktobra...

Nagrada "Zlatni dečko", za najboljeg mladog igrača Evrope, došla je kao logičan sled stvari, mada je ceremoniju morao da propusti zbog obaveza u redovnoj školi. Prekomanda u A reprezentaciju, takođe. A da je selektor Luis de la Fuente bio u pravu kada ga je poveo na EURO i dao mu finu minutažu u Nemačkoj dokazao je i obaranjem pomenutog rekorda u meču za finale. 

 

 

To je bio 13. nastup u seniorskoj selekciji momčića vragolastog osmeha, notiranog i kao najmlađeg strelca u dresu "crvene furije" ikada, što je postao u "goleadi" protiv Gruzije 8. septembra 2023. I dok se ceo svet divi i klanja klincu s 37 klupskih nastupa i pet golova, on na hvalospeve reaguje fascinatnom mirnoćom i skromnošću, srećan što će baš u Nemačkoj, ove subote, da proslavi 17. navršenih leta. 

Samo da ga slava, mediji, sponzori, društvene mreže... ne uzmu pod svoje, ne uspore mu ili potpuno ne pokvare dalji let ka fudbalskim svemirskim visinama. Jer, uz dobro zdravlje, ako nastavi da radi na sebi a treneri mudro budu podsticali njegov razvoj, najmlađi starter u analima EURO bi možda mogao jednog dana da stane uz bok Mesiju. Ili čak pomrači slavu nestvarnog "gaučosa".