Vesti EURO 2024

Polufinale UEFA EURO na Areni: Holanđani traže prvo evropsko finale još od 1988, Englezi drugo uzastopno

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

10.07.2024 09:28
Holandija i Engleska će odmeriti snage u polufinalu Evropskog prvenstva Profimedia
Holandija i Engleska će odmeriti snage u polufinalu Evropskog prvenstva

Još samo dve utakmice su ostale da se odigraju na Evropskom prvenstvu u Nemačkoj. Prvi finalista je već poznat, te će Španija u meču za titulu čekati boljeg iz večerašnjeg polufinala koje će odigrati Holandija i Engleska.

Nakon nešto slabijih izdanja u grupnoj fazi, Holandija je bez većih problema savladala prepreku u osmini finala (Rumuniju). Sa druge strane, u četvrtfinalu su morali da se pomuče i tek nakon preokreta slave protiv Turske. Ovo će ujedno biti i prvo polufinale za "lale" još od Evropskog prvenstva 2004. godine.

Sa druge strane, Engleska je takođe imala loša izdanja u grupnoj fazi, ali su uspeli da prođu dalje kao prvoplasirana ekipa. Već u osmini finala su Englezi mogli da se pakuju, ali je srećom Džud Belingem u nadoknadi vremena fenomenalnim golom spasio Gordi Albion od bruke protiv Slovačke. Ekipa Gereta Sautgejta se mučila i protiv Švajcarske, gde su takođe gubili, pa tek nakon penala prošli u polufinale.

 

 

Ova faza takmičenja je znatno poznatija Englezima, jer je ovo njihovo treće polufinale na poslednja četiri velika takmičenja. Kada su u pitanju međusobni dueli dva nacionalana tima, Engleska i Holandija su poslednji put igrali 2019. godine u polufinalu Lige nacija. "Lale" su kao domaćini slavili 3:1 nakon produžetaka.

Zanimljivo je da se dve reprezentacije nisu često sretale u 21. veku. Šta više, pomenuti duel u Ligi nacija je jedina takmičarska utakmica u ovom veku. Pre toga su igrali na Evropskom prvenstvu 1996. godine gde je Engelska slavila 4:1, a ako se vratimo još unazad videćemo još jednu utakmicu na prvenstvu Evrope. U pitanje je meč grupne faze na turniru iz 1988. godine, kada je Holandija ujedno postala evropski šampion. "Lale" su od te titule igrale čak tri polufinala Evropskog prvenstva i sva tri su izgubili!

Meč Holandije i Engleske, kao i kasnije finale Evropskog prvenstva, možete pratiti u direktnom prenosu na TV Arena 1 Premium.

POLUFINALE

Utorak

Španija - Francuska 2:1 (2:1)
/Jamal 21, Olmo 25 - Kolo Muani 8/

Sreda

Holandija - Engleska 21.00 (AP1)

FINALE

Berlin, 14. jul 21.00

Španija - 

 

Cup tree provided by Sofascore