Vesti EURO 2024

Jamal je nešto drugo: Španija otplesala svoj flamenko u prvom delu i prošla u finale

komentari (0)

Autor: Luka Marković

09.07.2024 22:57
Lamine Jamal upisao se u istoriju Evropskog prvenstva pogotkom u prvom delu igre Tanjug / AP Photo/Hassan Ammar
Lamine Jamal upisao se u istoriju Evropskog prvenstva pogotkom u prvom delu igre

Da li je zasluženo? Jeste! Španci su do sada najviše pokazali na EURO, i štaviše, bili su najkonkurentnija i za oči ubedljivo najprijatnija reprezentacija na prvenstvu. Videti ih u finalu sigurno da svakome pričinjava zadovoljstvo. Izabranici Luisa de la Fuentea su i danas bili vidno spremniji da se nadmeću, o čemu svedoči to da su uspeli da neutralizuju uvodnih 0:1, i za nekih pet minuta dođu do 2:1 protiv Francuske, koja nadalje nije pokazala ambiciju, ali i mogućnost da se nadtrkuje sa brzonogim kolegama sa Pirineja. 

Ko su heroji? Režija pripada nekolicini. Mora se napomenuti Fabijan Ruiz, čije se komandovanje u veznom redu, staložena, a ujedno kreativna i lepršava igra pokazala kao srce sistema "furije". Da li nažalost, ili na sreću, podijum mu je još jednom ukrao Lamine Jamal. Tek šesnestogodišnji napadač je pogodio u 21. minutu gol koji se viđa samo na reklami za gazirana pića, i tako postao najmlađi strelac u istoriji evropskih šampionata. 

Da njegov pogodak ne ostane uzaludan, postarao se Dani Olmo, čiji je dobar dribling samo četiri minuta kasnije doneo totalni preokret i ekstazu verovatno čitavom Pirinejskom poluosustrvu. 

Što se Francuske tiče, tragičar šampionata jeste i biće Kilijan Mbape. Nije tako lako ovako govoriti o igraču koji je najviše pokazao u dresu "trikolora", ali njegov doprinos od 0 pogodaka iz igre se pokazuje kao dovoljan argument i dokaz za osudu. Sada, kada su akteri ustanovljeni, hronološki je utakmica tekla na sledeći način. 

 

 

Veliku priliku, Španci su mogli da iskoriste već u četvrtom minutu. Naime, Jamal je došao u poziciju da neometano uputi centaršut, a na drugoj stativi se na savršenom mestu našao Fabian Ruiz. Zahvatio je loptu glavom, ali ju je prebacio preko prečke. 

Za ovaj nesmotren promašaj, kazna je vrlo brzo došla. Isticao je osmi minut utakmice, kada je Usman Dembele uputio dobar i precizan pas na levu stranu. Tamo je Kilijan Mbape spremno čekao da pošalje visoku loptu, koju je kao prvi u skoku dočekao Kolo Muani. Malo je reći da Francuz nije ponovio Ruizovu grešku, a treba naglasiti da je ujedno Muani postigao prvi pogodak iz igre za "trikolore" na EURO 2024.  

Od tog trenutka, igra se zahuktala i naglo otvorila. Kilijan Mbape je iz jedne solo akcije uspeo da uputi udarac uvlačeći se u kazneni prostor sa levog boka, ali je ostao izblokiran.

Tempo je rastao, a ubrzo je došlo do poravnanja - i to kakvog! U režiji Lamine Jamala, Španci su uspeli da dođu do izjednačenja na spektakularan način. Mladi fudbaler Barselone je uzeo loptu na dve trećine terena, došao do prodora, i potom uputio jednako razoran i precizan šut, pogodivši pritom desnu stativu. Parada Majka Menjana je samo ulepšala pogodak iz 21. minuta. 

Uzbuđenje se tu nije završilo. Tek četiri minuta kasnije, svedočili smo totalnom preokretu, a ovaj put, egzekutor je bio Dani Olmo. Prvenstveno je Hesus Navas pokušao da centrira, a odbitak je pokupio nekadašnji igrač Dinamo Zagreba. Lukavom varkom spoljnom je prevario Čuamenija, a onda je njegov šut, koji je prošao Menjona, Žil Kunde preusmerio u mrežu. Dugo je trajalo pitanje da li je lopta išla u okvir, tojest, da li je u pitanju autogol, ali su na kraju iz UEFA pogodak pripisali Špancu.

Od tog trenutka pa nadalje, "furija" je imala inicijativu, dok su Francuzi u nekoliko navrata dolazili do kaznenog prostora protivnika. Nažalost, u završnih 15 minuta imalo značajno manje konkretne sadržine od onoga što smo videli u uvodu, tako da su Španci otišli na odmor sa golom prednosti. 

Početak drugog dela igre se savršeno nadovezao na završetak prvog. Prilično statična igra obe ekipe, koja nije uopšte podsećala na lepršavi stil viđen u uvodnom delu utakmice. Valja naglasiti premise napadačkih tendencija reprezentacije Francuske. Tek jedan pokušaj Mbapea u uvodnih deset minuta nastavka bilo je jedino relativno vredno pomena

Sledeću priliku smo dočekali tek 15. minuta od sudijskog zvižduka, kada je Dembele poslao loptu iz kornera. Dajo Upamekano je bio najviši u skoku, i pokušao je sa odbijanjem lopte o travu, ali nije dobro procenio ugao, tako da je prebacio prečku. 

Ipak, dugo vremena su i jedni i drugi bili prilično bezidejni, što je Španiji išlo na ruku. Samo jedan pokušaj Jamala bio je dovoljan da probudi neprijatne uspomene iz prvog poluvremena, ali je za razliku od 21. minuta, fudbaler Barselone tada bio neprecizan. 

Da zagorča sebi učinak bez gola iz igre, postarao se Kilijan Mbape. Nije da nije bio opasan, i uspeo je u 82. minutu da se neometano izvuče sa boka i uputi jak šut, ali je lopta otišla toliko visoko, da se mora naglasiti prigovor: morao je bolje. 

Vreme je isticalo, a "trikolori" su posmatrali kako ispadaju sa Evropskog prvenstva, bez jasnog plana kako da dođu do pogotka, što se može i izvesti kao konačan zaključak - ova Francuska nije onaj razigrani "pevac" iz 2018. godine. 

Sada su to Španci, koji nastavljaju borbu za trofej 14. jula, na Olimpijskom stadionu u Berlinu, a sutra ćemo saznati da li protiv Engleske, ili Holandije. I ovaj susret možete pratiti na Arena 1 Premium od 21.00 čas. 

Španija - Francuska 2:1 (2:1)

Minhen

Stadion: Alijanc arena

Sudija: Slavko Vinčić (Slovenija)

ŠPANIJA (4-2-3-1): Simon - Navas (58. Vivijan), Naćo, Laport, Kukurelja - Rodri, Ruiz - Jamal (90+3. Zubimendi), Olmo (77. Merino), Vilijams (90+3. Tores) - Morata (77. Ojarzabal).

FRANCUSKA (4-3-3): Manjan - Kunde, Upamekano, Saliba, Ernandez - Kante (62. Kamavinga), Čuameni, Rabio (62. Barkola) - Dembele (79. Žiru), Kolo Muani (62. Grizman), Embape.

Cup tree provided by Sofascore