Vesti EURO 2024

Polufinale UEFA EURO na Areni: Španski poletni napad traži francuski ključ za najbolju odbranu

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

09.07.2024 09:36
Ilustracija Profimedia
Ilustracija

Počinju bitke za veliko finale UEFA EURO 2024. godine koje igra 14. jula u Berlinu. Kvalitet je kvalitet, pa čak i ako nisu blistali punim sjajem najveći favoriti su došli u samu završnicu i jedan od njih - Francuska, Španija, Engleska ili Holandija - popeće se na krov Evrope i naslediti Italiju.

Minhen je već dva dana obojen zastavama Francuske i Španije, za mnoge u meču finala pre finala. Dve najdominatnije evropske selekcije 21. veka sudariće se na "Fuzbal areni" (21.00, TV Arena 1 Premium) i uprkos tome što imaju neverovatan ofanzivni potencijal malo ko veruje da će gledati neki spektakularno napadački meč jer je ulog prevelik, a igrači isceđeni kao limun zbog preduge sezone u kojoj su pojedinci nadmašili 70 utakmica u nogama. U šahovskoj partiji velemajstora odlučiće detalji, neka greška i samo brzi gol može da promeni tok i dinamiku unapred raspoređenih figura i zadataka na zelenoj ploči. Biće ovo i duel najefikasnije ekipe na turniru (Španija 11 golova) i najbolje odbrane (Francuska primila samo gol iz penala).

Iako Španci u "evropskom klasiku" imaju bolji skor (16/13 u pobedama), večeras će imati priliku da bar malo zaleče francuski kompleks na velikim takmičenjima jer su ih u šest sudara (na EP, SP i UEFA ligi nacija) pobedili samo jednom. I to 2012. godine na UEFA EURO u četvrtfinalu, da bi se na kraju okitili titulom prvaka Evrope.

Neće biti "crvena furija" kompletna. Suspendovani su zbog kartona veoma bitni igrači odbrane, densi bek Dani Karvahala i štoper Robin Le Norman. Pedri je zbog brutalnosti Tonija Krosa završio EURO, nema ni Ajozea. Desnog beka će igrati 38-godišnji veteran Hezus Navas, na kraju karijere jer je najavio penzionisanje a sudariće se sa Kilijanom Mbapeom.

 

 

"Ne radi se o tome da li ja verujem u Navasa, već je on najbolji izbor za ovaj meč. On je fantastičan i ima moje apsolutno poverenje", objasnio je selektor Španije Luis De la Fuente.

Dobra vest za Špance je što će Naćo Rodrigez moći da igra i time će odbrana dobiti na iskustvu.

"Suočavamo se da sjajnim rivalom, njihov potencijal je fantastičan. Francuska ima igrače svetske klase i ja uvek uživam gledajući takve ekipe.  Mi igramo lep fudbal, ali na kraju se radi samo o rezultatu. Pogotovo u ovoj fazi. Mi želimo da igramo i lep, ali pre svega praktičan fudbal gde je na kraju važno pobediti. Uradili smo do sada mnogo, imamo novi tim koji igra drugačije od prethodog i pokušaćemo da iskoristimo ovu priliku i uđemo u finale", rekao je De La Fuente.

Dešan 12 godina na čelu trikolora

Selektor Didije Dešan je juče proslavio 12 godina na klupi Francuske. Osvojio je Mundijal, UEFA Ligu nacija baš protiv Španije u finalu, ostaje mu samo da se okiti titlom na EURO pa da kao igrač i selektor postane prvi kome je pošlo za rukom da u vitrinama ima sve.

Potvrdio je selektor Španije da su se igrači oporavili, da postoji tenzija i stres pred veliki meč. Dotakao se i Kilijana Mbapea, koji do sada nije blistao.

"On je nepredvidiv. Mbape je na 50 odsto, kao svaki drugi igtrač na 100 odsto mogućnosti. Igrači poput njega mogu da odluče meč u svakom momentu. On je genije, igrač super svetske klase".

Ključna bitka se uvek vodi na sredini terena, a u Minhenu će se suočiti sam krem svetskog fudbala. Sa jedne strane su Rodri, Fabijan Ruiz, Merino ili Olmo, a sa druge Čuameni, Kante, Kamavinga ili Rabio.

 

 

 

"Francuzi jesu fizički najdominantnija ekipa, ali nismo uplašeni. Ovde smo da osvojimo EURO. Dovoljno smo skromni da znamo šta moramo da uradimo protiv bilo kog protivnika. I to ćemo uraditi", istakao je Rodri, verovatno najbolja "šestica" na svetu u ovom trenutku.

Francuska ima verovatno najjači ofanzivni potencijal na planeti, a postigla je samo jedan gol i to iz penala (Mbape). Dva su bili autogolovi Austrijanca Vebera i Belgijanca Vertongena, ali isto tako odbrana je primila samo jedan pogodak i to opet iz penala (Levandovski).

"Odbrana je važan segment u igri, posebno protiv rivala kakav je Španija sa njenim napadačkim sposobnostima. Biti čvrst u defanzivi na velikim takmičenjima je veoma važno, ali često nije dovoljno. Moraćemo da budemo efikasniji da bismo prošli u finale i osvojili EURO", rekao je Dešan.

 

 

Pre osam godina Francuzi su na svom "Sen Deniju" izgubili veliko finale od Portugalije, večeras se  uspehu i drugoj šansi u Berlinu.

"Španski vezni red je veoma jak, najvažniji igrač je Rodri. Za sada su Španci igrali najbolje na EURO, uspevali su da kontrolišu igru i mi moramo da budemo bolji".

Titule: Španija - Francuska 3:2

Španci su do sada četiri puta igrali u finalu i tri puta bili prvaci Evrope (1964, 2008, 2012) i jedini su uspeli da odbrane naslov.

Francuzi su puta igrali finala a dva puta su podizali peha (1984, 2000).

Bolji, znači biti bolji u ofanzivi, kreirati više prilika. Očekuje se da Kilijan Mbape konačno pokaže klasu.

"Izveo sam Mbapea u prethodnom meču jer bi mu teško palo igranje 120 minuta. Međutim, verujem da će večeras biti u svom modu i dati 100 odsto na terenu, kao i ostatak grupe. Mi želimo u finale, uradićemo sve što je za to potrebno", zaključio je Dešan.

Francuska i Španija će u 37. odmeravanju snaga odlučiti ko će u veliko finale UEFA EURO 14. jula. Dva sjajna tima, mnogo fudbalskih majstora biće na terenu 90, 120 ili na penal seriji, ali sa jednim ciljem - izaći kao pobednik.

 

 

UEFA EURO 2024.

POLUFINALE

Utorak

Španija - Francuska 21.00 (AP 1)

Sreda

Holandija - Engleska 21.00 (AP1)

FINALE

Berlin, 14. jul 21.00