Vesti EURO 2024

Ko će da čuva Mbapea? A, ko bi drugi nego budući penzioner Hezus Navas

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

08.07.2024 23:35
Hesus Navas je već igrao desnog beka u Sevilji i Španiji Profimedia
Hesus Navas je već igrao desnog beka u Sevilji i Španiji

Suspenzija Danija Karvahala i Robina Le Normana donele su glavobolje selektoru Španije Luisu De la Fuenteu pred polufinalni duel sa Francuskom na UEFA EURO (utorak, 21.00, TV Arena 1 Premium).

Ko će da čuva Kilijana Mbapea ili bolje rečeno ko će da se nadmudruje sa njim po desnoj odbramenoj strani, glavno je pitanje svih jer Španija u odbrani ima štopere Danijela Vivijana (Atletik Bilbao), Emerika Laporta, Naća Rodrigeza, te dvojicu levih bekova Alehandra Grimalda i Marka Kukurelju. 

Međutim, ovo pitanje nije i dilema selektor jer je potvrdio da ulogu desnog beka pruzima veteran, 38-godišnji Hezus Navas, koji je kod Luisa Enrikea na Mundijalu u Kataru već obavljao tu ulogu, kao i u svom klubu Sevilji. Dve godine vremenske distance u tim godinama su velike i na De la Fuenteu je bilo da proceni može li sjajni ofanzivac može nekoliko meseci pred najavljeno penzionisanje da obavi posao protiv jednog od najboljih napadača današnjice. 

"Ne radi se o tome da li ja verujem Navasu, nego što je on najbolji izbor za Španiju u ovom meču. Fantastičan je i imam puno poverenja u njega", istakao je De la Fuente.

 

 

Malo ko, možda i niko ne može sam da zaustavi Mbapea, pa će biti interesantno da se vidi ko će pomagati Navasu, ili možda kasnije krilu Viljareala Alehandru Baeni, u toj ulozi. Lamine Jamal je do sada bio prvi izbor, ali bi ga defanzivni zadaci udaljili od gola Francuske. Sa druge strane je mlad, a Mbape dobro "premazan".

Možda bi logičnije bilo da prekomanduje De la Fuente Nika Vilijamsa na tu levu stranu jer je on i brži i jači od 16-godišnjeg čuda od deteta Barselone. Ili možda da tu ulogu poveri Feranu Toresu, posle Mbapea igrača sa najbržim izmerenim sprintom na UEFA EURO.

 

 

Kako i bilo, desna odbrambena strana mora da bude postavljena u "trouglu", bekom, krilom i veznim igračem, ako Španija želi da bar malo neutrališe uticaj Mbapea na igru "petlova". Španci svakako u rosteru imaju 22 člana, 19 fudbalera i trojicu golmana jer su van stroja Pedri, Ajoze, a Le Norman i Karvahal su suspendovani.