Vesti EURO 2024

Kuman: Patili smo protiv Turske, ali pokazali snagu i ponos

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

07.07.2024 09:10
Kuman je morao da zagrli na kraju Veghorsta Tanjug/(AP Photo/Antonio Calanni)
Kuman je morao da zagrli na kraju Veghorsta

Holandija se peti put plasirala u polufinale Evropskog prvenstva. Malo ko je "lalama" davao šansu da se bore za trofej, pogotovo posle povreda pred UEFA EURO nekih veoma ključnih igrača kao što su Frenki De Jonk i Teun Kopmajners. Punih 20 godina Holanđani nisu uspevali da uđu među četiri najbolja na Starom kontinentu.

Ipak, uprkos entuzijazmu i fanatičnoj borbenosti Turske, uspeli su posle preokreta da slave 2:1 i zakažu borbu za finale sa Engleskom.

"Mi smo mali narod i zbog toga smo ovako ponosni na ulazak u polufinale. Za Holandiju je ovaj momenat poseban, biti u prilici sa Engleskom, Francuskom i Španijom i boriti se za naslov najboljeg u Evropi je velika stvar. Patili smo protiv odlične Turske, bio je veoma emotivan meč za nas i zato je uspeh veliki", istakao je selektor "lala" Ronald Kuman.

Turska je imala vođstvo, sjajno je neutralisala sve pokušaje Holandije do ulaska visokog napadača Vouta Veghorsta.

"Nismo mogli da pronađemom prostor, a Turska je sve više dominirala. Bilo mi je jasno da moram da uvedem Veghorsta i iskoristim njegovu visinu za što više centaršuteva".

Duel protiv Engleske (sreda, 21.00, TV Arena 1 Premium) će po selektoru biti fizički naporan.

"Moramo da se fizički oporavimo do duela sa njima. Ali, možemo u finale. Kad se borite do kraja uvek možete da budete ponosni na svoj tim".

Ako se plasira u finale, više bi voleo da za rivala ima Španiju.

"Imali smo Francuze u grupi, zato preferiram Špance. Ali, da ostavimo te priče, moramo da se pripremimo za veliki meč u polufinalu. Jer, Engleska ima ozbiljan kvalitet, dobiti meč u penal seriji mnogo toga govori o njima", istakao je Kuman.

Štoper Intera Stefan De Fraj bio je istinski junak Holandije jer je izjednačio na 1:1, a u nadoknadi se bukvalno bacio na loptu i sprečio Akturkoglua da donese novo izjednačenje.

"Bila je to velika bitka. Turska ima veliko srece i mnogo kvaliteta, u nekim momentima smo patili, ali smo na kraju zasluženo stigli do trijumfa. Sve se okrenulo od ulaska Veghorsta. Tada smo ponovo počeli da igramo fudbal. Imao sam sreće da Depaj sjajno centrira, ceo tim se borio do maksimuma za ovaj uspeh", istakao je De Fraj.