Vesti EURO 2024

Sakino iskupljenje za promašeni penal protiv Italije u finalu UEFA EURO 2020.

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

07.07.2024 08:37
Bukajo Saka ovako je proslavio gol u penal seriji Tanjug/AP Photo/AP Photo/Darko Vojinovic)
Bukajo Saka ovako je proslavio gol u penal seriji

Engleska ponovo nije pokazala raskošni potencijal, ali se ponovo plasirala u polufinale UEFA EURO. Sem taktičke discipline, malo toga može da se govori o igri jednog od favorita za titulu, ali mnogo toga je na ovom meču pokazao Bukajo Saka.

Pre svega karakter velikog igrača jer je "oterao duhove prošlosti" sa minulog UEFA EURO kada je promašio penal protiv Italije u finalu na penal ruletu i bio antiheroj nacije. Krilni igrač Arsenala je sjajnim pogotkom u 80. minutu neutralisao prednost Švajcarske, uveo meč u penale, a tamo se hrabro latio lopte i matirao Jana Zomera. Bio je svakako igrač odluke.

"Možete jednom da ne uspete, ali imate izbor da li da se ponovo dovedete u takvu situaciju. Ja sam odlučio da budem jedna od onih koji će preuzeti odgovornost. Verovao sam u sebe i kada je lopta pogodila mrežu bio sam veoma srećan čovek", istakao je Saka.

Demoni EURO 2020. pratili su dugo Saku. Sa Rašfordom i Sančom bio je podvrgnut najstrašnijem zlostavljanju iako je tada imao samo 19 godina. Sve je istrpeo krilni igrač Arsenala i sinoć je oteralo zle duhove prošlosti, postao je junak nacije.

"Bila je to hrabra odluka Bukaja, ali nisam sumnjao da će preuzeti odgovornost jer je on jedan od naših najboljih igrača. Svi smo znali kroz šta je sve prolazio od prethodnog UEFA EURA i zato sam ga zagrlio onako jako. Znam da ovakvo iskustvo oblikuje ličnost, vratio se jači", istakao je selektor Engleske Geret Sautgejt.

Hvalio je Saku i Rio Ferdinand, stručni konsultant za "BBC":

"Saka je verovatno najvažniji igrač Engleske jer on radi nešto drugačije od ostalih. On pobeđuje rivala. Sličan je Ajrenu Robenu, znate da ulazi u vaš prostor ali ne možete da ga zaustavite jer je tako brz i oštar. Svakako je jedan od najboljih krilnih igrača sveta".

Veliki igrači rastu u velikim momentima...

Engleska će se u sredu veče (21.00, TV Arena 1 Premium) sastati sa Holandijom u polufinalu UEFA EURO, dan ranije meč za ulazak u borbu za trofej odigraće Španija i Francuska.

https://www.youtube.com/watch?v=0ECo22SXbCQ