Vesti EURO 2024

Dva sata nekvalitetnog programa završeno penalima: Englezi ne igraju lepo, ali pobeđuju

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

06.07.2024 20:48
Pobednički penal Trenta Aleksandra Arnolda Tanjug / AP Photo/Thanassis Stavrakis
Pobednički penal Trenta Aleksandra Arnolda

Sve realističnije zvuči da Geret Sautgejt ima devet života. Njegova ekipa, sa svim vrhunskim imenima, igra u kontradikciji sa svime što označava kovanica "prelepa igra", ali nekako, Engleska pobeđuje. Ovaj put su kroz penal seriju pali Švajcarci posle 1:1 (0:0) u 120 minuta fudbala. 

Iako je izgledalo da će gol Brila Embola u 75. minutu biti dovoljan da "Gordi Albion" konačno napusti EURO 2024, Bukajo Saka se postarao da to ne bude slučaj u 80. minutu. Regularni deo nas je odveo u produžetke, a ovi u penal seriju, a tamo je Džordan Pikford odbranio jedan udarac Manuela Akanđija i obezbedio svom timu polufinale prvenstva. 

U prvom delu igre videli smo pravu uspavanku. Od prvog minuta je postalo jasno da ni jedni, ni drugi, neće bezglavo jurišati za golom, već strpljivo očekivati da im se ukaže bilo kakva šansa nastalu iz greške protivnika. Ukoliko moramo da odredimo ko je bio konkretniji, to je bila Švajcarska, koja koja je dva puta uspela da se uvuče u šesnesterac protivnika, kreirajući potencijalno opasnu šansu i pretnju. 

 

 

Ipak, pravog iskušenja za Džordana Pikforda nije bilo, a to postaje jasno kada uvidimo da je sveukupno bilo sedam udaraca od kojih je čak pet bilo izblokirano. Preostala dva nisu ni išla u okvir gola... 

Bukajo Saka je u tri navrata pokušavao da centrira sa desnog boka, ali je samo u 45. minutu uspeo da doturi loptu do Kobija Mejnua, ali je ovaj takođe sprečen da uputi direktan šut. 

Nastavak nas nije mnogo više uzbuđivao u početku. Prvi udarac u okvir gola je došao u 51. minutu, a poslao ga je Bril Embolo, međutim nije to bilo dovoljno opasno. 

 

 

Veoma dugo smo iščekivali da se nešto promeni na utakmici, a to se dogodilo u 75. minutu. Den Ndoje se probio po desnoj strani i uspeo da provuče loptu pored Ezrija Konse, koji je zajedno sa svojim kolegom Džonom Stounsom katastrofalno reagovao. Fudbaleru Mančester sitija je "fudbal" prešao preko noge, a spremno ga je na drugoj stativi dočekao Embolo i lako savladao Pikforda. 

Svestan da mu je posao (po ko zna koji put) u velikoj opasnosti, Geret Sautgejt je počeo da pravi promene. Kosu je zamenio Kol Palmer, a Ebereki Eze Majnua. Samo pet minuta je trebalo da ofanzivao Engleza urodi plodom, što dosta govori o napadačkom potencijalu "Gordog Albiona" izrazito neiskorišćenog na prvenstvu. 

Izjednačujući pogodak je bio delo Bukaja Sake, koji se odlično izvukao oko ugla šesnesterca, namestio na levu nogu, i poslao snažan udarac u dalji ugao Jana Zomera. Ovaj ju je slobodno mogao i pogledom ispratiti jer je vrlo teško odbraniti toliko silinu. 

 

 

Do kraja je Eze imao jednu dobru poziciju iz kaznenog prostora za šut, ali je bio vrlo neprecizan, dok je u samom finišu regularnog dela, Embolo zasmetao Ndojeu da pošalje nezgodnu loptu glavom.

Odmah po samom početku prvog produžetka, Deklan Rajs je "ispalio bombu" sa 20-ak metara, ali je bio zamalo neprecizan. Džud Belingem se takođe okušao jednim distanciranim šutem, ali je lopta otišla pored stative.  

U drugom produžetku smo videli samo par opasnih situacija kreiranih od strane Švajcaraca. Đerdan Šaćiri poslao oštar udarac iz kornera, koji je završio na okviru gola. Da je malo kasnije skrenula lopta, Pikford bi bio savladan bez velikih problema.

Potom je Avduni namučio golmana Engleske svojim pokušajem, a odmah nakon toga, u 119. minutu, Vidmer poslao loptu daleko preko gola iz natrčavanja. Na kraju smo dočekali da gledamo treće izvođenje penala na šampionatu Evrope, a u njemu je heroj bio Džordan Pikford. 

Čuvar mreže "Gordog Albiona" je odbranio prvi udarac Manuela Akanđija, bio je čak i na ivici da odbrani Šaćirijev penal, dok su svi njegovi saigrači bili sigurni sa bele tačke i tako posle još jedne loše utakmice ostali neporaženi na EURO 2024. 

Englezi će u polufinalu odmeriti snage sa pobednikom duela Holandija Turska, dok će se u drugom okršaju boriti za finale Španija i Francuska. 

Engleska - Švajcarska 1:1 - penalima 5:3

Stadion: "Merkur Špil Arena", Dizeldorf.
Sudija: Danijele Orsato (Italija).
Strelci: /Saka 80 - Embolo 75/

Engleska: Pikford - Voker, Stouns - Konsa (od 78. Palmer) - Tripije (od 78. Šo), Meinu (od 78. Eze), Rajs, Saka - Belingem, Foden (od 115. Aleksander-Arnold - Kejn (od 109. Toni).

Švajcarska: Zomer - Šer, Akanđi, Rodrigez - Endoje (od 98. Zakarija), Frojler (od 118. Siero), Džaka, Ebišer (od 118. Amdouni) - Rider (od 64. Zuber), Vargas (od 64. Vidmer) - Embolo (od 109. Šaćiri).

 

Cup tree provided by Sofascore