Vesti EURO 2024

Četvrtfinale EURO 2024 na TV Arena sport: Holandija ili Turska, jednom iznenađenju mora doći kraj

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

06.07.2024 11:24
zastave Holandije i Turske, četvrtrfinalista EURO 2024 Profimedia
zastave Holandije i Turske, četvrtrfinalista EURO 2024

U zadnjem četvrtfnalu Evropskog prvenstva za fudbalere, ovog leta, Holandija i Turska će večeras (21.00, TV Arena 1 Premium) odlučiti ko će izaći na crtu Engleskoj ili Švajcarskoj, čiji je meč ranije na programu. Odnosno, ostati doći na dvokorak od titule, iako ih niko nije video tako daleko pre nego što se zakotrljala lopta u Nemačkoj. 

"Lale" su do kolosalne prilike da odu najdalje od osvajanja kontinentalnog trofeja, iz daleke 1988. godine, odnosno ponovo plasman u polufinale iz 2008, stigle preko pobede nad Poljskom, remija bez golova sa Francuskom, poraza od Austrije i eliminacije Rumunije u osmini finala. I stiče se utisak da su rasle tokom turnira.

"Turska će biti entuzijastična, njeni navijači tradiocionalno temperamentni... Znamo u kaakvoj ćemo atmosferi igrati, ali i šta nam je činiti protiv kvalitetnog rivala. Moramo, prvenstveno, zadržati loptu... Biće teško, ali ja verujem u moj tim, njihovu želju, elan i znanje", reči su Ronalda Kumana, nekada velike igračke zvezde holandskog i svetskog fudbala a sada šega raspucalom Gakpou i ostalim "narandžastima". 

 

 

Ni Turci nisu došli u Nemačku opterećeni rezultatskim imperativom i možda su baš taj faktor, neviđeni timski duh i borbenost igrača, te um i dug fudbalski staž selektora Vinćenca Montele učinili da budu tako blizu novog polufinala EURO. Pošto su jedino igrali 2008. godine. 

"Mi smo najmlađi tim na prvenstvu, s mnogo fudbalera koji nisu ranije igrali ovo takmičenje, ali ipak smo i dalje tu. Moramo ići korak po korak, da zadržimo samopouzdanje, ali ostanemo skromni. I, što je posebno važno, da imamo kontrolu nad emocijama", miran je Montela, koji je komandovao famoznom Guleru, Jildizu, pre neki dan, zbog ispada, suspendovanom Demiralu i ostalima u pobedama nad Gruzijom, Češkom i na pomenutom startu nokaut runde, odnosno u porazu od Portugala. 

Holandija i Turska su se poslednji put sastale u kvalifikacijama za Mundijal u Kataru 2022, Turci su bili bolji kod kuće s 4:2, a Holanđani odbranili svoj teren u Amsterdamu (6:1). 

UEFA EURO 2024, četvftfinale

petak

Nemačka - Španija 2:1 (1:1) - nakon produžetaka
/Olmo 51, Merino 119 - Virc 89/

Portugal – Francuska  0:0 (0:0) penalima 3:5

subota

Engleska – Švajcarska 18.00 (A1P)
Holandija – Turska 21.00 (A1P)

 

Cup tree provided by Sofascore